Skupina Kabát vráti Slávika, vysvetlenie chce aj Gott

Skupina Kabát vráti ocenenie Český slávik, ktoré získala cez víkend v rovnomennej ankete. Dôvodom sú nezrovnalosti v hlasovaní.

29.11.2017 10:44
KABAT2014 Foto:
Skupina Kabát.
debata (6)

Usporiadatelia z agentúry Musica Bohemica sa rozhodli priznať kontroverznej skupine Ortel a jej spevákovi kvôli údajnej podpore nad rámec pravidiel rovnaký počet bodov ako vlani. Ortel tak skončil druhý v kategórii skupín a líder kapely tretí v kategórii spevákov. Počas sobotňajšieho vyhlasovania výsledkov ankety o tom organizátor neinformoval, oznámil to až neskôr na internete. Pokiaľ organizátori doložia skutočný počet hlasov pre Ortel a Kabát ich bude mať viac, prijme skupina ocenenie späť, informoval portál idnes.cz.

„Organizátor má podľa pravidiel právo zasiahnuť, ak s využitím sociálnych sietí dôjde k organizovanému hlasovaniu na podporu určitého subjektu a to nad určitú hranicu, ktorá je v pravidlách popísaná (napríklad výzva typu: Ak nás máte radi, pošlite nám hlas, je prípustná),“ vysvetlili organizátori. Skupine Kabát však takéto vysvetlenie nestačí.

„Kabát si v tejto situácii nemôže Slávika nechať. Ocenenie musíme vrátiť agentúre Musica Bohemica, ktorá musí nám aj verejnosti vysvetliť, koľko Ortel dostal hlasov a koľko ich neuznali, pretože majú preukázané, že neboli regulárne,“ cituje idnes.cz manažéra kapely Kabát Radka Havlíčka. "Teraz už je to matematika. Nemožno zobrať všetky body, anulovať ich a použiť body z minulého roka. To je absurdná predstava. Nechceme Slávika teatrálne vracať. Ide o princíp, "dodal Havlíček.

O nezrovnalostiach sa s usporiadateľmi chce rozprávať aj dlhoročný víťaz ankety v kategórii spevákov Karel Gott. „Osobne sa chcem stretnúť s riaditeľom usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica, pánom Jaroslavom Těšínským. Verím, že mi celú situáciu vysvetlí. Až potom budem schopný posudzovať spomínaný problém,“ citovala ČTK Karla Gotta.

Porušenie fair play vidí organizátor ankety predovšetkým v obsahu facebookového profilu Tomáš Ortel Českým slávikom 2017, ktorý vyzýval na zapojenie sa do organizovanej akcie, aby sa konkrétny subjekt stal Českým slávikom. „Ak má byť anketa postavená na zasielaní hlasov od fanúšikov, potom ťažko ja ako interpret môžem ovplyvniť spôsob, ako sa medzi sebou priaznivci dohovárajú o stratégii, ktorá vedie k víťazstvu daného hudobníka,“ reagoval Tomáš Ortel.

Aj generálny partner hudobnej ankety Český slávik, Karlovarské minerálne vody (KMV), sa dištancuje od postupu usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica pri vyhodnotení výsledkov súťaže. Ak organizátori situáciu nevysvetlia, firma zváži odchod zo súťaže, uviedol generálny riaditeľ KMV Alessandro Pasquale. KMV, ktorých značka minerálnej vody Mattoni je v názve súťaže, postup považuje za netransparentný. Riaditeľ agentúry Musica Bohemica Jaroslav Těšínský verí, že sa všetko podarí vysvetliť a spolupráca bude pokračovať.

"Podľa dostupných informácií a doterajšieho vývoja sa zdá, že organizátor Českého slávika pristúpil k vyhodnoteniu ankety v kategórii spevák a skupina netransparentne a od tohto postupu sa dištancujeme. Je pre nás neprípustné, aby interpreti v akejkoľvek kategórii, na akejkoľvek priečke, získali pocit pochybnosti o svojom umiestnení v ankete. Ak organizátor súčasnú situáciu nevyjasní, budeme nútení prehodnotiť naše zmluvné vzťahy a zvážiť aj možnosť nášho odchodu z partnerstva ankety Český slávik, "napísal Pasquale.

„Berieme to ako názor nášho partnera, ktorý rešpektujeme a celá situácia nás neteší. Dohoda o spolupráci sa uzatvára každý rok znovu. Veríme, že sa nám celú záležitosť podarí vysvetliť a budeme rokovať o pokračovaní spolupráce na ďalšom ročníku,“ povedal ČTK Těšínský.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #Karel Gott #kabát #Český slávik #Ortel