Samuel Tomeček vydal album Ikony a vzdal hold slovenským hudobníkom

Slovenský spevák a hudobník Samuel Tomeček vydal v rámci špeciálneho projektu s názvom Ikony štúdiový album, na ktorom prináša spolu dvanásť piesní slovenských autorov a jednu bonusovku od Karla Kryla.

30.11.2017 08:00
Samuel Tomeček Foto:
Samuel Tomeček.
debata

Nápad na album dozrieval v Tomečkovej hlave relatívne dlho. „Predpríprava bola dlhá, niekoľkoročná. Nápad nahrať CD prišiel zhruba dva-tri roky dozadu popri nakrúcaní relácie Milujem Slovensko. Celkovo som v rámci tejto relácie naspieval už okolo päťsto slovenských piesní. Napadlo mi vytvoriť hudobný album, prostredníctvom ktorého by sme mohli vzdať hold známym slovenským autorom a interpretom. Išlo najmä o to vymyslieť správny koncept, ktorý sa nám bude páčiť, aby to nebolo len obyčajné cover CD,“ povedal Tomeček.

Na album zaradil skladby interpretov, ktorí už nie sú medzi nami. „Pridaná hodnota tohto albumu je, že už dnes, žiaľ, nemôžete prísť na koncert a vypočuť si naživo Karola Duchoňa, Deža Ursinyho, Miška Dočolomanského, Františka Krištofa Veselého, alebo si vychutnať naživo Jara Filipa či Mariána Vargu,“ priblížil hudobník.

Spoluautorkou projektu Ikony je Tomečkova manažérka Kristína Mohrová, ktorá sa postarala o dizajn a názov albumu. Producentsky ho zastrešil Tomeček s gitaristom Samuelom Kovácsom. Okrem nich sa na albume podieľali basgitarista Miroslav Gazdík a bubeník a perkusionista Marcel Buntaj, ktorí sú zároveň členmi Tomečkovej kapely.

Na albume si zaspievala aj mladá speváčka Katka Ščevlíková a objavili sa na ňom i viacerí hudobní hostia. „Katka mi naspievala vo viacerých pesničkách krásne vokály. Na albume je množstvo hudobných hostí ako napríklad Mário „Gapa“ Garbera, Mário Belák a Pavol Hoďa na saxofóne, Pavol Jeňo na trúbke, Roland Kánik na klavíri a ďalší,“ vymenoval Tomeček.

Na albume Ikony sa podieľali zľava Marcel... Foto: Miňo Debnár
Samuel Tomeček, Ikony Na albume Ikony sa podieľali zľava Marcel Buntaj, Miroslav Gazdík, Samuel Tomeček a Samuel Kovács.

Mladý spevák má podľa vlastných slov blízko ku každej zo skladieb, ktoré na album zaradil. „Úsmev na perách mi však vyčaria hlavne skladby Len bez ženy a Mám ľudí rád. Sú to neskutočne nadčasové piesne a sú prudko pozitívne. Vždy, keď začnú hrať, sa mi hneď zlepší nálada,“ zasmial sa Tomeček, ktorý nevylučuje možnosť, že k niektorým piesňam postupne nakrúti aj videoklipy.

Ikony, Tomeček

Album by chcel začiatkom roka i pokrstiť a rád by s ním vyrazil aj na turné. „Nechcem predbiehať, no bol by som veľmi rád, keby sa k tomuto albumu podarilo budúci rok aj turné. Konceptuálne to už máme viac-menej vymyslené, teraz sme vo fáze hľadania sponzorov. Je celkom možné, že do turné vznikne v rámci projektu Ikony ďalšie CD a spojíme to do jedného koncertného programu. Prial by som si, aby to bol dlhodobejší projekt,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samuel Tomeček