Slávika kvôli čachrom vrátili Kabát aj Michal David

Skupina Kabát vrátila v stredu organizátorom ocenenie, ktoré získala cez víkend za prvé miesto v ankete Český slávik. Rovnako sa rozhodol aj Michal David, ktorý bol druhý v kategórii spevákov.

29.11.2017 17:24
Kabát Foto:
Skupina Kabát pri preberaní tohtoročného zlatého slávika.
debata (41)

Dôvodom sú nezrovnalosti v hlasovaní. Usporiadateľská agentúra slávikov Musica Bohemica sa rozhodla, že extrémistickej skupine Ortel a jej spevákovi prizná iba rovnaký počet hlasov, ako získali vlani. Dôvodom nebolo to, že sú extrémisti, ale najmä internetová kampaň Tomáš Ortel Českým slávikom na Facebooku, ktorá podľa organizátorov nebola férová a snažila sa anketu popularity zmanipulovať.

Xenofóbna formácia Ortel vo svojich textoch využíva strach z islamu, vystupuje proti utečencom aj menšinám a je považovaná za extrémistickú kapelu. Podľa odborníkov na extrémizmus síce texty Ortelu inklinujú k pravicovému extrémizmu, kapela si však dáva pozor a upravuje ich tak, aby jej nehrozil postih. Aj to je dôvod, prečo organizátori kapelu z možnosti uchádzať sa o hlasy v ankete nevylúčili. Viacerí však skupinu otvorene označujú za fašistickú. Jej frontman Tomáš Ortel pôsobil aj v neonacistickej kapele Conflict 88.

Zamiešali poradím

Ak by organizátori do hlasovania nezasiahli, medzi kapelami by zvíťazil Ortel s 36 146 hlasmi a Kabát by s 31 072 hlasmi skončil druhý. Medzi spevákmi by Tomáš Ortel s 31 086 hlasmi zosadil zo strieborného miesta Michala Davida (17 993). Zlatý Karel Gott získal 40 529 hlasov. Gott sa plánoval stretnúť s usporiadateľmi, aby mu celú vec vysvetlili. V upravených výsledkoch, ktoré v prípade Ortelu kopírujú tie minuloročné, získala skupina 20 245 hlasov a jej frontman 16 432 hlasov. Organizátori, ktorí po tlaku tieto čísla zverejnili, však trvajú na tom, že platné sú upravené výsledky.

„Tak ako každý rok sme vyhodnocovali, či hlasy do ankety prišli v súlade s pravidlami. A dospeli sme k záveru, že určité hlasovanie prebiehalo mimo rámca týchto pravidiel. V dôsledku toho sme zasiahli,“ povedal českému Blesku Jaroslav Těšínský z agentúry Musica Bohemica. Prízvukoval, že každá anketa má svoje pravidlá a vďaka nim majú organizátori právo zasiahnuť, napríklad ak dôjde k nejakej organizovanej kampani na sociálnej sieti. „Podobné veci sa objavujú, ale nikdy to nie je také masívne ako v prípade Ortelu,“ povedal pre iDNES.cz Těšínský.

„Keď spevák alebo kapela vyzvú fanúšikov spôsobom – ak nás máte radi, pošlite nám svoj hlas, to je v poriadku, ale pokiaľ ide o široko zdieľaný profil Tomáš Ortel Českým slávikom, tam prišlo jednoznačne k vyzývaniu, aby sa získavalo čo najviac hlasujúcich, aby sa zapojilo čo najviac ľudí. Takto oslovili viac ako 50-tisíc ľudí a tiež sa tam objavili výzvy na hlasovanie z viacerých mobilných telefónov, čo je, samozrejme, v rozpore s pravidlami. Objavili sa tam aj akési návody, koho dávať a koho nedávať na druhé a tretie miesto, aby bol dosiahnutý určitý cieľ. V tom vidíme porušenie pravidiel,“ dodal Těšínský pre Blesk. Podľa neho na stránkach vyzývali ľudí, aby na druhé a tretie miesta v anketovom hlasovaní uvádzali menej známe mená a nepridávali hlasy favoritom.

Nemožno anulovať všetky hlasy

„Ak sa Kabát umiestnil na niektorom z troch ,medailových stupienkov', a patrí nám nejaká z odovzdávaných cien, radi túto cenu, nech má akú chce ,farbu', prijmeme. Je to koniec koncov cena od vás, našich priaznivcov a fanúšikov,“ uviedla skupina Kabát. Vysvetlenie usporiadateľov, prečo Ortel prišiel o hlasy, nepovažuje Kabát za dostatočné.

„Nie je podľa nás možné anulovať všetky hlasy, ktoré interpret dostane, a nahradiť ich počtom hlasov z predošlého roka! Istá časť iste vyhovela pravidlám. (…) Ak niekto porušil pravidlá, agentúra by mala jednoznačne popísať, kto a ako ich porušil, a hlavne koľko takto podľa jeho pravidiel neplatných hlasov a z toho vyplývajúcich bodov vyradila. To je to, na čo čakáme!“ dodala kapela Kabát, ktorá v utorok zakončila svoje koncertné turné v pražskej O2 Aréne. Tu sa postarala o rekord, keď koncert navštívilo vyše 20-tisíc divákov, najviac od otvorenia Arény v roku 2004.

Svojho strieborného slávika sa rozhodol vrátiť aj Michal David. „Prijmem bronzového slávika, pretože keby som to odmietol, sklamem tým mojich fanúšikov, ktorí mi poslali hlas,“ citoval Davida Blesk.

Postup usporiadateľov sa nezdá dlhoročnému generálnemu partnerovi ankety Karlovarským minerálnym vodám (KMV), ktorých značka vody Mattoni je v názve súťaže. KMV zvažujú, či budú parterom slávika aj naďalej.

Anketu Zlatý slávik vyhlasoval v rokoch 1962 až 1991 časopis Mladý svět. V roku 1996 túto tradíciu v Česku obnovila agentúra Musica Bohemica. Slovenská verzia cien fungovala od roku 1998 až do roku 2013, keď anketa aj pre klesajúci záujem hlasujúcich zanikla.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #kabát #Michal David #Český slávik #Ortel