Jackson je stále kráľ. Thriller je dodnes najpredávanejší

Pred 35 rokmi, 30. novembra 1982, vyšiel šiesty štúdiový album amerického speváka Michaela Jacksona Thriller, ktorý sa s predajom podľa niektorých zdrojov vyše 100 miliónov kusov stal komerčne najúspešnejším albumom v dejinách pop music.

30.11.2017 12:00
Thriller Michael Jackson Foto:
Videoklip ku skladbe Thriller odštartoval novú éru vo vizuálnom stvárnení hudby.
debata

Platňu nakrúcal spevák, ktorý zomrel predčasne v roku 2009, od apríla do novembra 1982 v hollywo­odskom štúdiu Westlake Recording a jej producentom bol slávny Quincy Jones. Album vyšiel v spoločnosti Epic Records a o dva roky neskôr album vyšiel v Supraphone aj vo vtedajšom Československu.

Platňa trvá necelú trištvrte hodinu a je na nej deväť pesničiek. Štyri skladby si napísal sám Jackson, ktorý je na obale platne zobrazený v bielom obleku a čiernej košeli. Okrem titulnej piesne sú na albume hity ako Billie Jean, Beat It (s gitarovým sólom hardrockového hudobníka Eddieho Van Halena), Wanna Be Startin ‚Somethin‘ alebo The Girl Is Mine (s hosťujúcim Paulom McCartneym).

Súbežne s uvedením platne sa na televíznej stanici MTV objavil videoklip k titulnej piesni, ktorý odštartoval novú éru vo vizuálnom stvárnení hudby. Svojho času najdrahšie video, ktoré stálo 800-tisíc dolárov, nakrútil režisér John Landis. Takmer 14-minútový krátky film s hororovou tematikou bol plný tancujúcich „zombíkov“ aj Jacksona s maskou vlkodlaka.

V roku 1984 dostal Jackson za Thriller osem sošiek Grammy – najviac, koľko bolo dovtedy sólovému interpretovi v jednom roku udelených. Jacksonov rekord prekonal až Carlos Santana, ktorý získal deväť cien Grammy za album Supernatural (1999). V roku 2008 prijala Thriller pre nespochybniteľný kultúrny význam do svojich zbierok aj knižnica amerického Kongresu. Podľa knižnice album dosiahol až „mystický národný i svetový úspech“.

Jackson odmala spieval so svojimi bratmi v skupine Jackson 5 a už v roku 1971 vydal prvý sólový album Got to Be There. Okrem Thrilleru sa aj ďalšie albumy predávali po desiatkach miliónov. Od 90. rokov už ale Jackson pútal čoraz viac pozornosť svojím výstredným správaním, plastickými operáciami či obvineniami z údajného sexuálneho zneužívania detí.

Novú vlnu záujmu o jeho hudbu vyvolala až Jacksonova smrť v júni 2009 spôsobená predávkovaním sa sedatívami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Jackson #thriller #album #Quincy Jones #Billie Jean