Francúzsky Elvis spieval aj v Košiciach

Bol francúzskou rokenrolovou ikonou a prezývali ho francúzsky Elvis. Spevák a herec Johnny Hallyday, ktorý pôsobil na hudobnej scéne takmer šesť desaťročí, podľahol v stredu vo veku 74 rokov rakovine pľúc.

07.12.2017 12:00
Johnny Hallyday Foto: ,
Spevák Johnny Hallyday na snímke z roku 2016.
debata

„Som v šoku. Johnny je pamätníkom! Je Francúzskom! Je celou jednou epochou, s ktorou miznú naše najkrajšie spomienky,“ reagovala na úmrtie Hallydaya herečka Brigitte Bardotová. „Všetci máme v sebe kúsok Johnnyho Hallydaya. Každý jeden z nás,“ napísal zas francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Hallyday má na konte viac ako 110 miliónov predaných nahrávok a počas kariéry nahral okolo tisícky piesní. Často išlo o francúzske verzie hitov Elvisa Presleyho, Chucka Berryho, Buddyho Hollyho a mnohých ďalších, nahrával však aj vlastné piesne alebo skladby, ktoré vznikli priamo pre neho. „Na jeho odhodlaní kopírovať – a niektorí by povedali vraždiť – počas polstoročia každú prechodnú módu v anglosaskej populárnej hudbe bolo niečo komické. (…) Johnny Hallyday si však zaslúži byť zapamätaný ako jedna z najpozoruhod­nejších rockových hviezd, aj keď nikdy nerozšíril alebo neprekročil žáner ako Presley alebo Jagger,“ napísal britský novinár žijúci vo Francúzsku John Lichfield. Hoci Hallyday bol počas svojej desaťročia trvajúcej kariéry idolom viacerých generácíí vo frankofónnych krajinách, v anglicky hovoriacom svete nebol až taký známy. Svoj prvý koncert v Londýne napríklad odspieval až v roku 2012.

Dôležitý nástup na scénu

Encyklopédia populárnej hudby 20. storočia, ktorú zostavil Phil Hardy, nazýva Hallydaya jedinou ozajstnou francúzskou rokenrolovou hviezdou. Hoci Francúzsko v čase nástupu Hallydaya na scénu už malo hudobníkov, ktorí čerpali z rokenrolu, bol to Hallyday, ktorý si jeho rebelskú náturu prispôsobil na svoj obraz. Na prelome 50. a 60. rokov vyvolávali Hallydayove vystúpenia nepokoje, mestá ho zakazovali, píše o tomto období Lichfield. „Prezident Charles de Gaulle ho odsúdil ako súčasť piatej kolóny za ,americký kultúrny imperializmus'. Stal sa hudobným ekvivalentom francúzskeho nezávislého jadrového zastrašovania: dôkazom, že Francúzsko je dospelá krajina, ktorá sa nemusí spoliehať na americké rakety alebo americké hviezdy,“ dodáva Lichfield.

Johnny Hallyday rozbíja gitaru na koncerte v... Foto: SITA/AP, Jacques Marqueton
Johnny Hallyday Johnny Hallyday rozbíja gitaru na koncerte v roku 1967. Rok predtým vystúpil v Československu.

Hallyday pochádzal z umeleckej rodiny, vychovávali ho ujo s tetou, s ktorými cestoval po tanečných vystúpeniach po Francúzsku aj Európe. Prvé pokusy so spevom absolvoval, keď ešte nemal ani desať rokov. Ako štrnásťročný sa stretol s legendárnym hercom, tanečníkom a šansoniérom Mauriceom Chevalierom, ktorý ho očaril svojou noblesou. „Dal mi množstvo rád. Požiadal ma, aby som mu zaspieval niekoľko piesní a povedal mi: Pozri, neviem, či budeš veľký spevák, alebo nie, ale vždy musíš dbať na svoj nástup na scénu a odchod z nej. A medzitým rob, čo vieš. Pokús sa spievať,“ spomínal Hallyday pred niekoľkými rokmi pre britský Guardian. „Vždy sa o to pokúšam, aby som mal nástup, ktorý je veľmi pútavý, s množstvom špeciálnych efektov. Ak sa ľudia vyberú pozrieť si šou, musia niečo vidieť, nie iba počuť,“ dodal.

Rozruch v Československu

V polovici 60. rokov mali tú možnosť aj diváci v štyroch československých mestách. Do Košíc prišlo na Hallydaya podľa rôznych zdrojov 23– až 24-tisíc ľudí. A jeho koncert v Liberci sa stal jednou zo zámienok na rozpútanie akcie Verejnej bezpečnosti Vlasatci. Jej cieľom bolo okrem iného evidovať ľudí s dlhými vlasmi a dotkla sa takmer štyroch tisícok mladých ľudí. V Liberci Hallyday vyvolal ošiaľ. Ľudia, ktorí nemali peniaze na vstupenku, sa snažili dostať sa do areálu koncertu cez plot. „Bol to rokenrol, pesnička za pesničkou. Perfektne odohraná hudba, skutočne prvotriedni muzikanti. V tom čase sme tu nič podobné nevideli,“ spomínal na liberecký koncert jeden z pamätníkov pre Český rozhlas. Koncert však po niekoľkých provokáciách podľa tvrdenia Českej televízie rozohnala polícia a začali sa výsluchy a zatýkanie. Trestné stíhanie začali voči 18 ľuďom, šesť z nich odsúdili nepodmienečne na tresty vo výške od 10 do 18 mesiacov, uvádza ČT.

Hallyday, vlastným menom Jean-Philipp Smet, sa okrem hudobnej kariéry objavoval aj vo filmoch. Nakrúcal s Claudom Zidim (Zviera, 1977), Jeanom-Lucom Godardom (Detektív, 1985), Costom-Gavrasom (Rodinná rada, 1985), Patricom Lecontom (Muž z vlaku, 2002) či s Johnniem To (Nemilosrdný, 2009).

Hudobník a herec, ktorý až do konca svojej kariéry vypredával štadióny, bol niekoľkokrát ženatý. S prvou ženou Sylvie Vartan patrili k najpopulárnejším párom v krajine a manželstvo im vydržalo 15 rokov. S piatou ženou Laeticiou bol od roku 1996.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Johnny Hallyday