Lenny Kravitz prinesie nové rokenrolové vibrácie

Americký multiinštrumentalista, skladateľ, spevák a držiteľ niekoľkých cien Grammy Lenny Kravitz sa na budúci rok v lete vráti na Slovensko. V bratislavskom NTC zahrá a zaspieva 5. júna 2018. Vstupenky na koncert sa začnú predávať v piatok, okrem Bratislavy sa Kravitz zastaví aj v Budapešti či Krakove.

13.12.2017 07:00
Lenny Kravitz Foto: ,
Lenny Kravitz na bratislavskom koncerte v roku 2008.
debata

Prvý raz sa na Slovensku Kravitz predstavil pred vyše deviatimi rokmi, keď v júni 2008 vystúpil v Bratislave na dnes už zbúranom štadióne Artmedie Petržalka. O rok neskôr, v júni 2009, hral a spieval Kravitz v Košiciach. „Na koncertoch vystupujem rád, lebo je to hranie pre živých ľudí. Ale milujem nekonečný pokoj, ktorý ma obklopuje, keď som sám v štúdiu,“ hovoril Kravitz pred rokmi v rozhovore pre Pravdu.

Zatiaľ posledným albumom Lennyho Kravitza je nahrávka Strut z roku 2014. Desiata štúdiová platňa sa stretla s celkom priaznivým ohlasom kritiky. „Nezabúdajte: (debutový album) Let Love Rule vyšiel v roku 1989. O štvrťsto­ročie neskôr Kravitz stále dokáže aj zaujať, aj inšpirovať so skvelou kolekciou piesní, ktoré vás budú nútiť tancovať, ale aj zamyslieť sa nad nimi,“ napísal v recenzii na album portál Popmatters.com.

Odvtedy fanúšikovia čakajú na nový album. Na jar im Kravitz sľuboval, že by sa ho mohli dočkať ešte tento rok. „Som ponorený dokonca v niekoľkých albumoch. Jeden, ktorý dokončujem, vyjde tento rok a mám z neho naozaj dobrý pocit,“ povedal Kravitz v rozhovore pre podcast magazínu Rolling Stone v marci. Podľa najnovších informácií by však novinka nazvaná Raise Vibration mala vyjsť na jar budúceho roka a piesne z nej predstaví Kravitz aj v Bratislave. Ak platí zvyšok z toho, čo povedal pre Rolling Stone, súčasne s Raise Vibration by mohol mať hotový aj druhý album a je pripravený niekoľko rokov koncertovať.

Kravitz debutoval už spomínaným albumom Let Love Rule (1989). O dva roky sa pripomenul nahrávkou Mama Said, na ktorej bola aj skladba It Ain't Over 'til It's Over, Kravitzov prvý hit v top 10 amerického singlového rebríčka. Ešte väčší úspech a popularitu mu priniesla nasledujúca platňa Are You Gonna Go My Way a k jeho najúspešnejším albumom patrí ten piaty, nazvaný jednoducho 5 s hitmi ako I Belong to You, Black Velveteen, If You Can't Say No či Thinking of You. Skladba Fly Away z rovnakého albumu mu po troch nomináciách vyniesla jeho prvú cenu Grammy. Ďalšie tri získal s piesňami American Woman, Again a Dig In, takisto v kategórii najlepší rockový spevácky výkon, ktorú okupoval štyri roky po sebe.

Lenny Kravitz, v ktorého tvorbe sa spájajú prvky rocku, soulu, funky, blues, popu a je ovplyvnená aj psychedelickou hudbou, sa predstavil aj v niekoľkých filmoch. V oceňovanej snímke Precious Lee Danielsa stvárnil zdravotníckeho pracovníka a bola to jeho prvá naozajstná filmová úloha, v ktorej nehral sám seba. Mladšia generácia divákov ho zase pozná z populárnej dystopickej trilógie Hry o život podľa rovnomennej knižnej predlohy. V dvoch z trojice filmov stvárnil stylistu Cinnu, zodpovedného za výzor hlavnej hrdinky Katniss (Jennifer Lawrenceová).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Lenny Kravitz #Raise Vibration