Chemici, pri ktorých hrozia len výbuchy energie

Hravosť, odvaha experimentovať a prekonávať žánrové škatuľky. To všetko sú prísady čarovného elixíru, ktorý koncom milénia obrodil stagnujúcu tanečnú hudbu a z podzemia britských klubov 90. rokov ju vyniesol na svetlo sveta.

19.12.2017 16:00
The Chemical Brothers Foto: ,
Skupina The Chemical Brothers poteší návštevníkov Pohody svojou živou šou.
debata

Namiešať sa ho podarilo dvom britským dídžejom – Tomovi Rowlandsovi a Edovi Simonsovi, ktorí sa skôr ako za alchymistov vydávali za "bratov chemikov“. The Chemical Brothers sú právom označovaní za pionierov elektronickej hudby a svojím živým setom to budúci rok plánujú dokázať aj návštevníkom festivalu Pohoda, ktorý sa v dňoch od 5. do 7. júna bude konať na trenčianskom letisku.

"Nikto zo sveta tanečnej hudby neprišiel s albumom, ktorý by odrážal dnešnú dobu,“ tvrdil v rozhovore pre The Guardian rozhorčene Ed Simons ešte v roku 1995, len krátko po tom, čo dostalo slávne elektronické duo svoje súčasné meno. Ako vtedy dodal, mnoho ľudí z tejto scény ju úmyselne udržuje pri zemi a nechce v nej umelcov, ktorí majú čo povedať. "Som až zarazený, s akými malými očakávaniami sa vždy stretávala tanečná hudba. A takisto ma zaráža nedostatok jej ambícií. To, čo okamžite potrebuje, je silný album,“ dodal Simons odkazujúc na ich čerstvý debut Exit Planet Dust, ktorý skutočne posunul tanečnú hudbu na novú úroveň. The Chemical Brothers vždy pristupovali k tvorbe skôr inštinktívne, a práve výdatný žánrový eklekticizmus, ktorý im bol ako dídžejom vlastný, scéna uvítala ako potrebné osvieženie.

História manchesterskej formácie siaha už k začiatkom 90. rokov, keď sa dvaja nadšenci housovej hudby pravidelne stretávali za gramofónmi v lokálnom klube Naked Under Leather. Po niekoľkých rokoch hrania v kluboch a uháňania tanca chtivej mládeže sa však dostavili aj autorské ambície a duo, ešte pod menom The Dust Brothers, začalo vydávať prvé EP nahrávky. Zmena názvu prišla až po turné v USA, keď zistili, že kapela s rovnakým názvom už existuje. Prvé veľké úspechy však prišli až s albumom Exit Planet Dust, ktorý z nich na poli tanečnej hudby spravil spoločne s formáciami ako Prodigy, Fatboy Slim či Orbital jeden z najžiadanejších artiklov.

Čo ak by bola tanečná hudba úderná ako najzúrivejší hip-hop a mala surovú silu najväčších rockerov? Túto otázku si podľa novinárov hudobného magazínu Rolling Stone položili The Chemical Brothers predtým, ako nahrali svoj druhý album Dig Your Own Hole (1997). Kapela si nahrávkou neobhájila len pozíciu priekopníkov, úspech im dovolil ísť ešte ďalej, čo neskôr potvrdili aj ďalšími populárnymi albumami ako Surrender (1999) či Come With Us (2002).

Skupina, ktorá si medzičasom na konto pripísala ceny Grammy, BRIT Awards či MTV Europe Music Awards, vydala svoj posledný album Born in the Echoes pred dvoma rokmi. Už v roku 2012, keď vydávali živý album Don't Think, však ich hudobné počiny zneli až nebezpečne bilancujúco. Aj keď sa dvojica Rowlands a Simons netají, že im The Chemical Brothers niekedy pripomína dlhoročné manželstvo, vyviaznuť z neho stále neplánujú. V ich laboratóriu vraj ešte stále drieme množstvo nápadov, ktoré popoháňa jeden sen – nahrať dokonalý album.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2017 #Chemical Brothers