Spoločnosť Mariána Vargu pripravuje koncert v Skalici

Na koncerte v Jezuitskom kostole sv. Františka Xaverského v Skalici pri príležitosti nedožitých 71. narodenín známeho hudobníka a skladateľa sa predstaví česká speváčka a hudobníčka Iva Bittová, ktorá si zaspieva so sprievodom violončelistu Jozefa Luptáka a klaviristu Vladislava Šarišského.

21.12.2017 05:00
Marián Varga Foto: ,
Marián Varga na archívnej snímke.
debata

Na ohlásenom podujatí Marián Varga 70+1 vystúpia tiež Michal Kaščák, Július Fujak a Teória otrasu, Vargov synovec Jakub Kudláč, Pjoni, sláčikové kvarteto Convergence Quartet a ďalší. Všetci účinkujúci budú pritom interpretovať Vargove skladby.

Spomínaný koncert je len jednou z aktivít Spoločnosti Mariána Vargu, ktorá začala svoju činnosť na jeseň tohto roku. Hlavným cieľom inštitúcie je starostlivosť a zveľadenie hudobného odkazu známeho hudobníka a skladateľa. Spoločnosť sa plánuje aktívne a systematicky venovať hudobníkovej tvorbe, pričom okrem organizovania výročných spomienkových koncertov sa pokúsi tiež sprehľadniť a skompletizovať katalóg jeho diela. „Spoločnosť Mariána Vargu by mala byť vo svojej podstate neinštituciona­lizovaná, lebo Marián sám nebol v žiadnom inštitúte, on bol inštitút sám o sebe, ktorý niesol určitý obsah. A teraz by sme ten obsah chceli posunúť ďalej, aby nezostal len v archívoch alebo v šuflíkoch, a aby sme to, čo nestihol dokončiť, kým odišiel, dokončili, pretože všetci cítime, že to má zmysel a že to môže obohatiť ďalších ľudí. Podobne, ako majú aj u našich susedov v hudbe svojich ťahúňov, veríme, že Marián má ten potenciál, že by mohol byť jedným z pilierov slovenskej hudby,“ uviedol počas dnešnej tlačovej konferencie výkonný predseda Spoločnosti Mariána Vargu, violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták.

„Chceme sa preto sústrediť na jeho nahrávky a na to, čo napísal, ako aj na vydavateľskú činnosť Mariánových diel vážnej hudby a chceme sa venovať rozvoju jeho hudby a tvorbe nových aranžmánov a coververzií tak, aby zostala v jeho duchu a estetike. Ja verím, že napriek tomu, že táto spoločnosť je založená viac na priateľských väzbách ako na čomkoľvek inom, má potenciál potiahnuť Mariánovu tvorbu trošku ďalej a verím, že si všetci budeme navzájom pomáhať. Dúfam, že sa nám podarí priniesť niečo nové, nielen čo sa týka koncertov, ktoré sa už pripravujú, ale že sa podarí skutočne zosumarizovať jeho tvorbu a vydať v nasledujúcich rokoch aj súborné dielo Mariána Vargu,“ poznamenal Lupták.

Členmi spoločnosti Mariána Vargu sú umelci, priatelia a spolupracovníci, ku ktorým mal Varga počas svojho života blízko. Okrem Jozefa Luptáka k nim patrí napríklad hudobný skladateľ Vladimír Godár, dramaturg a publicista Ladislav Snopko, textár a publicista Peter Uličný, básnik Kamil Peteraj, kazateľ Daniel Pastirčák, manažér Viliam Vaškovič, riaditeľ festivalu pohoda a hudobník Michal Kaščák, muzikológ Jozef Fujak, režisér Juraj Nvota a ďalší. Medzi čestných členov spoločnosti patria i Pavol Hammel, Dušan Dušek, Dušan Mitana, Jan Rejžek, Iva Bittová, Michael Kocáb či Jiří Černý. Za založením organizácie stojí však predovšetkým manželka Mariána Vargu, Jana Vargová, ktorá je čestnou predsedníčkou spoločnosti.

„Marián zanechal v slovenskej kultúre dosť hlbokú stopu a je našou povinnosťou ju po všetkých smeroch udržať pri živote. Možno sa teraz na nás zhora smeje, čo to robíme, no rozhodli sme sa, že sa pokúsime založiť občianske združenie, ktoré by jeho odkaz permanentne udržiavalo pri živote, aby sa zachovala živá kultúra Mariánovho diela nielen v mediálnom priestore, ale aj v živej interaktivite publika, ktoré si za tie roky vypestoval. On nebol nikdy prítomný v nejakých štruktúrach, ale v srdciach ľudí a záleží mi na tom, aby to tak zostalo,“ poznamenala Vargová.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #skalica