Prvý raz prišla bojovať. Teraz sa Joan Baezová bude lúčiť

Bol to jeden z najsilnejších momentov festivalu Bratislavská lýra.

22.12.2017 14:11
Joan Baez,Vaclav Havel Foto: ,
Hudobníčka Joan Baezová spoločne s Václavom Havlom na festivale Pohoda v roku 2008.
debata (2)

Koncert americkej folkovej pesničkárky Joan Baezovej z júna roku 1989 si diváci v Športovej hale na Pasienkoch, ale aj tisíce ľudí pri televíznych obrazovkách pamätajú ako oslavu slobody a predzvesť nežnej revolúcie. Spätosť hudobníčky a dlhoročnej bojovníčky za ľudské práva so Slovenskom nikdy neochladla, Bratislava preto bude jedným z miest, kde plánuje ukončiť svoju kariéru. Rozlúčkový koncert v rámci turné Fare Thee Well odohrá 29. marca v Istropolise.

Je 10. jún. Revolučný rok 1989. Do Bratislavy prichádza hudobná legenda 60. rokov a autorka protestsongov Joan Baezová, ktorá sa chystá vystúpiť v rámci obľúbeného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra. Neprichádza však sama. Na jej pozvanie Bratislavu navštevujú aj popredné osobnosti Charty 77, okrem iných aj Václav Havel, ktorého čerstvo prepustili na slobodu. Na chartistov si v tom čase brúsila zuby Štátna bezpečnosť, ktorá dosadila svojich agentov aj do hotela, v ktorom bola Baezová ubytovaná. Napokon sa im podarilo prekĺznuť ŠtB pomedzi prsty vydávajúc sa za členov jej tímu. Tak vznikla aj slávna fotka, na ktorej Havel nesie hudobníčkinu gitaru so slovami: "Já jsem jenom její bedňák.“

Do haly na Pasienkoch sa nakoniec podarilo dostať všetkým, niektorí sa dokonca usadili v hľadisku. Po odohraní pár piesní Joan Baezová zrazu prerušila koncert. "Chcela by som venovať túto pieseň Charte 77,“ začala s pomocou volkmenu a papiera v ruke po slovensky. "Zároveň tu vítam priateľov Charty vrátane Václava Havla,“ dodala a s úsmevom mu zakývala do zákulisia. Hudobníčka následne pozvala na pódium slovenského pesničkára Ivana Hoffmana, aby zaspieval svoj protestsong Nech mi nehovoria. Jeho vystúpenie však predčasne ukončili, polícia mu v polovici koncertu vypla elektrinu.

"Bolo to prvýkrát, čo meno Václava Havla niekto spomenul na verejnosti. Keď ho Joan Baezová pozdravila a povedala, že sedí v publiku, celá hala burácala nadšením. Vácval Havel bol šokovaný. Vôbec netušil, že ho ľudia poznajú,“ spomínal si pre Český rozhlas v roku 2014 Hoffman. Aj keď sa oficiálne médiá snažili detaily koncertu zamlčať, informácie sa medzi ľuďmi šírili veľmi rýchlo a nemalou mierou prispeli k odmäku, ktorý vyvrcholil o pár mesiacov neskôr.

Sedemdesiatšes­ťročná rodáčka z New Yorku sa nikdy nesnažila očariť len typickým krištáľovým hlasom vibrujúcim na rozmedzí troch oktáv. Svojimi baladami sa vždy, aj keď nenásilným spôsobom, snažila poukázať na nespravodlivosti sveta a vyzdvihnúť idey slobody. Aj vďaka rozhodným názorom, ktoré sa nikdy nebála prezentovať na verejnosti, sa v čase detí kvetov stala symbolom. V 60. rokoch sa osobne aj profesionálne zaplietla s ďalšou ikonou doby – pesničkárom Bobom Dylanom, ešte významnejšiu úlohu v jej živote však zohrali práve politickí lídri bojujúci za ľudské práva. Jedným z nich bol aj aktivista Martin Luther King. Baezová dokonca vystúpila aj na marcovej demonštrácii v roku 1963, keď King zo schodov Lincolnovho pamätníka vo Washingtone predniesol svoju slávnu reč Mám sen.

Ako v roku 2014 priznala v rozhovore pre denník Guardian, zo všetkých lídrov, ktorých poznala, najviac spĺňal jej ideály práve Václav Havel: "Okrem toho, že bol básnikom, spisovateľom a politikom, bol neskutočne múdry. Ale vec, ktorou sa u mňa naozaj zapísal, bola jeho ochota riskovať. Riziká, riziká, riziká.“ Joan Baezová sa naposledy na Slovensku stretla s Havlom počas festivalu Pohoda, kde vystúpila v roku 2008.

Rozlúčiť sa s hudobnou kariérou sa speváčka rozhodla aj kvôli hlasu, ktorý vraj začína štrajkovať. "Mohla by som sa rozhodnúť ešte spievať na protest alebo spraviť niečo v tomto štýle. Ale hlas ma už neposlúcha tak ako kedysi. A preto som sa musela vyrovnať s tým, že prestanem spievať. A tá chvíľa nastala,“ dodala Baezová k poslednému turné, na ktorom zrejme odznejú aj najväčšie hity ako Gracias a La Vida či Diamonds & Rust. Či jej aj tentoraz ponesie gitaru špeciálny hosť, však známe nie je.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Joan Baezová