Vianoce v klube? Nie je problém

Vyjedanie všakovakých dobrôt a maškŕt na prehýbajúcich sa stoloch, vysedávanie pred televíziou s pestrou ponukou programov, obdivovanie nových darčekov...

24.12.2017 05:00
skupina Billy Barman Foto: ,
Koncertom na Štedrý večer potešia fanúšikov v Bratislave aj Jozef Vrábel (vľavo) a Juraj Podmanický so skupinou Billy Barman.
debata

Aj keď sú vianočné sviatky predovšetkým časom pokoja stráveným doma v kruhu rodiny, nie každému musí byť každoročne opakujúci sa rituál po chuti a z času na čas hlasu svojich túlavých topánok neodolá. Kam sa dá počas sviatkov vyjsť za zábavou?

Štedrý večer sa na Slovensku dodnes spája s mnohými zvykmi. Jedia sa oplátky s medom, rodiny si pod obrus schovávajú peniaze či šupiny z kapra, rozkrajujú sa jablká, po večeri sa rozbaľujú darčeky. Bratislavská kapela Billy Barman je však rozhodnutá vytvoriť nový, koncertný zvyk. Spolu s priateľmi odohrá 24. decembra vianočný koncert Tri Oriešky po večeri? v bratislavskom klube MMC.

"Pochádzam z tradičnej rodiny, takže som celých 33 rokov svojho života presedel počas Štedrého večera doma, nikam som nechodil. Koncert nám prišiel ako dobrý fór, lebo sme už starí chlapi a od desiatej hodiny už aj tak všetci sedíme pred televízorom s plnými brušiskami. Teraz sa namiesto toho presunieme do MMC, oblečení presne tak ako za štedrovečerným stolom. Som veľmi zvedavý, v akých outfitoch chlapci prídu,“ hovorí spevák skupiny Billy Barman Juraj Podmanický.

Hosťami koncertu budú aj Tomáš Hafner či Lasky, no podľa speváka na ľudí okrem vystúpenia čaká aj špeciálny program – improvizovaný živý betlehem. "Jožko (Vrábel, pozn. red.) bude Jozef, ja budem Mária, chalani budú traja králi a náš najmladší bubeník bude Ježiško. Ak sa s nami ľudia budú chcieť odfotiť, musia sa prezliecť buď za ovečky, alebo niečo iné ako plnohodnotná súčasť betlehemu.“

Skupina Billy Barman sa inšpirovala aj formáciou Slobodná Európa, ktorá už šiesty rok za sebou usporadúva vianočný koncert v bratislavskom klube Randal. Ten sídli v rovnakej budove ako klub MMC. Tradičné vystúpenie, ktorým kapela na čele so spevákom Whiskym ukončuje koncertný rok 2017, začne v nedeľu presne s úderom polnoci.

Oddýchnuť po náročnom dni si ľudia môžu aj pri príjemnom posedení v trenčianskom klube Lúč, kde im 25. decembra do rytmov reggae zahrajú okrem iného aj členovia kapely Medial Banana – Pokyman a Lukie FWD. Deväťčlenný orchester Fats Jazz Band oživujúci tradíciu hot-džezu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia zase zahrá v lučeneckej Tančiarni a pivovare Franz. Šetriť sily pred 2. sviatkom vianočným sa však oplatí. Okrem tradičných štefanských zábav totiž čakajú na ľudí aj netradičné spojenia.

Že hip hop a veľký orchester nejdú dokopy? O opaku sa bude snažiť divákov presvedčiť slovenský raper Rytmus, ktorý 26. decembra vystúpi v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Na koncerte odznejú jeho najznámejšie hity v špeciálnych orchestrálnych úpravách, ako Rytmus sám priznal, veľkým zážitkom pre neho boli už len samotné skúšky. "Prirodzene, mám pred tým obrovský rešpekt. Je to náročné, ale spoločné skúšanie s orchestrom je pre mňa ešte väčším zážitkom, ako som čakal. Užívam si to a verím, že diváci si budú koncert užívať minimálne tak ako ja tieto skúšky,“ vyjadril sa raper, ktorý pre veľký dopyt musel v rovnaký deň pridávať ešte jeden koncert.

Kto uprednostňuje klasiku, môže v utorok večer navštíviť Veľký evanjelický kostol v Bratislave. Vianočné koledy a hudba od slovenských aj zahraničných skladateľov zaznie v sakrálnom prostredí kostola z 18. storočia v podaní slovenského speváckeho zboru Adoremus a členov Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala.

Tip na Štefana (26. 12.)

Pecha Kucha Night – Štefanský špeciál

  • Stanica Žilina-Záriečie, Žilina

Pišta Najt

  • Hostia: Puding Pani Elvisovej, Petijee, Fallgrapp Dj set a ďalší
  • Tabačka Kulturfabrik, Košice

Frog Jam XXII.

  • Multižánrový festival
  • Klub Lúč, Trenčín

Štefan u Franza

  • Hostia: Peter Balko, Dávid Koronczi, Martina Szabóová a ďalší
  • Tančiareň a pivovar Franz, Lučenec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Billy Barman #Rytmus #MMC klub