Poctu Beethovenovi vzdá v Bratislave Brodsky Quartet

Koncerty venované skladateľskej osobnosti klasickej hudby – Ludwigovi van Beethovenovi (1770–1827) pripravuje medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie. Uskutočnia sa od 18. do 25. februára vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

05.01.2018 12:00
Brodsky Quartet Foto:
Sláčikové kvarteto Brodsky Quartet uvedie v Bratislave Beethovenove Neskoré kvartetá.
debata

Podľa umeleckého riaditeľa festivalu Jozefa Luptáka pri tejto príležitosti do Bratislavy opäť zavíta svetoznáme britské sláčikové kvarteto Brodsky Quartet a v priebehu troch dní uvedie Beethovenove Neskoré kvartetá. Konvergencie týmto projektom nadväzujú na úspešné kompletné uvedenie Šostakovičových (2016, Brodsky Quartet) a Bartókových (2017, Jerusalem Quartet) sláčikových kvartet.

Okrem tohto súboru sa na festivale predstavia ďalší renomovaní slovenskí umelci (Igor Karško – husle, Martin Ruman – viola, Jozef Lupták – violončelo) i zahraniční (Aleksandar Serdar – klavír). Sprievodnými podujatiami týždňa s Beethovenovou hudbou bude filmová projekcia a čítanie zo skladateľovej korešpondencie.

„Keď sme uvažovali, ako pokračovať vo februárovej časti festivalu, kde sa venujeme sláčikovým kvartetám so špičkovými zahraničnými telesami, neskoré kvartetá Beethovena boli jedinou voľbou. Obidvaja skladatelia, ktorých kvartetá sme už uviedli – Šostakovič aj Bartók – boli inšpirovaní Beethovenom, najmä jeho neskorými dielami. Chceme preto publiku umožniť spoznať túto hudbu ako celok. Ide o nesmierne silné a často nie úplne ľahko pochopiteľné skladby. Veríme však, že ponorenie sa do Beethovenovej tvorby bude podobná, ak nie silnejšia skúsenosť, ako sme zažili so Šostakovičovými kvartetami v roku 2016. Aj preto sme opäť oslovili hudobníkov Brodsky Quartet, ktorí sa už teraz tešia do Bratislavy,“ zdôvodňuje hrajúci organizátor Jozef Lupták.

debata chyba
Viac na túto tému: #Beethoven #Konvergencie #Jozef Lupták #Brodsky Quartet