Skupina Radiohead popiera, že sa súdi s Lanou Del Rey

Kapela Radiohead v stredu poprela, že by súdili Lanu Del Rey v súvislosti s jej skladbou Get Free (2017), ktorá údajne kopíruje časti pesničky Creep, s ktorou sa Radiohead v roku 1992 preslávili.

11.01.2018 09:00
Lana Del Rey Foto:
Lana Del Rey pôvodne uviedla, že ju čaká s Radiohead súdny spor.
debata

„Je pravda, že od augusta minulého roku rokujeme so zástupcami Lany Del Rey,“ uvádza sa v stredajšom vyhlásení manažmentu Radiohead. „Musíme to však uviesť na pravú mieru: Nebola podaná žiadna žaloba, a tiež nie je pravda, že by Radiohead povedali, že trvajú na 100-percentnej refundácii zo ziskov za Get Free,“ píše kapela.

Lana Del Rey v pondelok informovala, že ju čaká s Radiohead súdny spor. „Informácie o žalobe sú pravdivé. Aj keď viem, že moja skladba piesňou Creep inšpirovaná nebola, Radiohead si myslia opak a žiadajú o 100-percentnú refundáciu zo ziskov. V posledných mesiacoch som im ponúkala do 40 percent, čo odmietli a trvajú na plnej sume. Ich právnici sú neoblomní, a preto problém vyriešime súdnou cestou,“ napísala 32-ročná speváčka na Twitteri.

Hudobný magazín Rolling Stone pritom informoval, že skupina Radiohead bola v minulosti so skladbou Creep v podobnej situácii. Radiohead vtedy pripustili podobnosť ich piesne s nahrávkou The Air That I Breathe (1974) skupiny Hollies a prípad vyriešili mimosúdne. Kapela nakoniec priznala časť ziskov autorom skladby The Air That I Breathe Albertovi Hammondovi a Mikeovi Hazlewoodovi a obaja sú momentálne uvádzaní aj ako autori skladby Creep.

Lana Del Rey, vlastným menom Elizabeth Woolridge Grant, debutovala v roku 2008 EP nahrávkou Kill Kill, po ktorej vydala album Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant (2010). Do povedomia verejnosti sa však dostala až v roku 2011 vďaka hitu Video Games, ktorý sa prebojoval do top 10 britského singlového rebríčka. Skladba je súčasťou jej druhej štúdiovky Born To Die (2012), ktorá obsahuje aj single Blue Jeans, National Anthem, Dark Paradise, Born To Die alebo Summertime Sadness. S tretím albumom Ultraviolence (2014) po prvý raz dobyla americký rebríček Billboard 200. S nasledujúcou nahrávkou Honeymoon (2015) sa dostala v UK Charte aj Billboarde 200 na druhé miesto a s najnovším albumom Lust for Life (2017) oba rebríčky dobyla. Práve z jej piatej štúdiovky pritom pochádza sporná pieseň. Speváčka už stihla získať napríklad dve BRIT Awards, jednu Q Award a jednu Ivor Novello Award. Na konte má tiež štyri nominácie na Grammy a jednu na Zlatý glóbus.

Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené – tvoria ju Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a spomínaný Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995), OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a A Moon Shaped Pool (2016). V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 si čitatelia tohto časopisu zvolili Radiohead za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, pričom jeden zlatý gramofónik dostali tiež Yorke a spomínaný Stanley Donwood za obal albumu Amnesiac. Formácia získala aj štyri Ivor Novello Awards či päť nominácií na Mercury Prize.

debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Lana del Rey #plagiátorstvo #Thom Yorke #Radiohead #Creep