Nominácie na BRIT Awards ovládla Dua Lipa

Dvadsaťdvaročnú rodáčku z Londýna nominovali celkovo v piatich kategóriách, vďaka čomu sa stala prvou interpretkou v histórii týchto ocenení, ktorá dostala v jednom ročníku päť nominácií.

16.01.2018 07:00
Speváčka Dua Lipa na archívnom zábere. Foto: ,
Speváčka Dua Lipa.
debata

Mladá umelkyňa sa uchádza o ceny za najlepší album (Dua Lipa), video (New Rules) a singel (New Rules) ako aj o trofej pre Britskú interpretku a Britského prelomového interpreta.

O nomináciu menej má spevák Ed Sheeran, po tri zase získali J Hus a Rag'n'Bone Man. Všetci traja majú rovnako ako Dua Lipa nominácie v kategórii Najlepší album. Sheeran sa o trofej uchádza s nahrávkou ÷, J Hus s debutovým albumom Common Sense a Rag'n'Bone Man so štúdiovkou Human. O túto cenu bojuje aj rapper Stormzy s jeho debutovou štúdiovkou Gang Signs & Prayer.

Sheeran, Rag'n'Bone Man a Stormzy sa okrem toho spoločne uchádzajú aj o cenu pre najlepšieho britského interpreta, na ktorú nominovali aj Liama Gallaghera a Loylea Carnera. V ženskej kategórii môžu trofej dostať aj Jessie Ware, Kate Tempest, Laura Marling a Paloma Faith. Cenu pre najlepšiu britskú kapelu si môžu odniesť Gorillaz, London Grammar, Royal Blood, Wolf Alice a The xx. Päticu nominovaných v kategórii Britský prelomový interpret dopĺňajú Dave, J Hus, Loyle Carner a Sampha.

V kategórii Britský singel získali nomináciu aj Calvin Harris feat. Pharrell / Katy Perry / Big Sean (Feels), Clean Bandit feat. Zara Larsson (Symphony), Ed Sheeran (Shape Of You), J Hus (Did You See), Jax Jones feat. Raye (You Don't Know Me), Jonas Blue feat. William Singe (Mama), Liam Payne feat. Quavo (Strip That Down), Little Mix (Touch) a Rag'n'Bone Man (Human). Calvin Harris feat. Pharrell / Katy Perry / Big Sean, Clean Bandit feat. Zara Larsson, Ed Sheeran, Jonas Blue feat. William Singe, Liam Payne feat. Quavo a Little Mix sú pritom s rovnakými skladbami nominovaní aj medzi videoklipmi. Desiatku kandidátov dopĺňajú Anne-Marie (Ciao Adios), Harry Styles (Sign Of The Times) a Zayn & Taylor Swift (I Don't Wanna Live Forever). Víťaza ceny za najlepší videoklip ako aj ocenenia pre Britského prelomového interpreta vyberie verejnosť prostredníctvom online hlasovania.

Na cenu pre medzinárodného interpreta sú nominovaní Beck, Childish Gambino, DJ Khaled, Drake a Kendrick Lamar. V ženskej kategórii sú to Alicia Keys, Björk, Lorde, Pink a Taylor Swift. Zo skupín môžu vyhrať Arcade Fire, Foo Figters, Haim, The Killers alebo LCD Soundsystem.

Slávnostné udeľovanie BRIT Awards sa bude konať 21. februára v londýnskej O2 Aréne. Počas večera sa predstavia napríklad Sam Smith, Rag'n'Bone Man, Foo Fighters či Ed Sheeran. Ceremoniál bude moderovať herec a komik Jack Whitehall. BRIT Award v kategórii Critics' Choice, ktorej víťazku oznámili už v decembri, si odnesie Jorja Smith.

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácie #Dua Lipa