Pohodu navštívi Sinatra v teniskách Jamie Cullum

Pohoda bude o čosi popovejšia, no zároveň aj džezovejšia. Aj keď by toto tvrdenie mohlo nejedného verného fanúšika najväčšieho slovenského hudobného festivalu zaskočiť, nemusí mať obavy.

16.01.2018 14:22
Jamie Cullum Foto:
Na trenčianskom festivale Pohoda sa predstaví aj britský hudobník Jamie Cullum.
debata (2)

Reč je o novom prírastku, ktorý počas 5. až 7. júla obohatí hudobný program na trenčianskom letisku. Je ním Jamie Cullum, talentovaný britský hudobník, ktorý 22. ročník Pohody spestrí nielen šarmantnými cover verziami džezových štandardov či populárnych piesní, ale aj svojou autorskou tvorbou. To všetko diváci dostanú s pridanou hodnotou – energickým pódiovým prejavom, ktorý k jeho vystúpeniam neodmysliteľne pa­trí.

V repertoári Jamieho Culluma možno nájsť skladby od Reya Charlesa, Jimiho Hendrixa, Gregoryho Portera, Radiohead, ale aj popových hviezd ako Rihanna či Ed Sheeran. Sám by sa celkom pokojne mohol stať popovou hviezdou a keď ho do tejto škatuľky pre peknú tváričku niekedy naozaj vhadzujú, nič si z toho nerobí. Vie, že výzor by mu talent vynahradiť nedokázal. „Skvelá vec na celom džezovom svete je to, že buď viete hrať, alebo nie,“ priznal ešte v roku 2005 pre britský denník Telegraph. „Nedostanete sa do kapely, keď vyzeráte dobre. Nedostanete sa do kapely, ak poznáte niekoho otca. Musíte hrať dobre a zjednotiť sa s basgitaristom a bubeníkom. To je pre mňa to najzákladnejšie.“

Dnes sa klavirista, spevák a skladateľ hrdí nielen titulom najpredávanejší džezový hudobník vo Veľkej Británii, za originálne fúzie popu a džezu si od hudobných publicistov dokonca vyslúžil prezývku Sinatra v teniskách. Na konte má nominácie na Grammy, Brit Awards či Zlatý Glóbus. Na stanici BBC 2 má Cullum tiež vlastnú rozhlasovú šou, kde predstavuje nové talenty džezu. Mediálne výslnie však vždy bral len ako nevyhnutnú súčasť šoubiznisu. Ako pred rokmi prezradil pre BBC, „v centre toho všetkého som vždy ja sediaci za klavírom, a to ma drží pri zemi“.

Rodák z britského Rochfordu sa učil hrať na klavíri a gitare od ôsmich rokov. Ako hudobný samouk zbieral prvé skúsenosti v rockovej kapele. K džezu pričuchol ako 16-ročný aj vďaka nadaným muzikantom, ktorí mu ochotne venovali svoj čas. Začal hrávať v malých baroch či na výletných lodiach. Po roku štúdia filmu a angličtiny sa rozhodol vydať album na vlastné náklady. Dnes sa cena limitovanej edície nahrávky Jamie Cullum Trio – Heard It All Before (1999) pohybuje na rôznych internetových burzách v závratných výškach.

Rozhodujúci bol druhý album Pointless Nostalgic (2002), vďaka ktorému si ho všimli veľké nahrávacie spoločnosti. Podpísal zmluvu s Universalom, nahral album Twentysomething (2003) a swingový, niekedy priam baladický prejav Jamieho Culuma si postupne začal všímať celý svet. Počas svojej kariéry Cullum mierne kolísal od jedného žánru k druhému, džezu – od ktorého všetko odvíjal – však zostal verný. Poctu mu vzdal aj na poslednom albume Interlude, ktorý vydal v roku 2014.

„Džez bola prvá vec, ktorá prelomila rasové bariéry v Amerike, pretože to boli práve džezoví hudobníci, ktorých spoločnosť akceptovala. Ja však viem, že nie som ten najlepší džezový hudobník. Prinášam len jeho elementy do svojej tvorby,“ povedal pre Telegraph, „keď však dokážete prelomiť hranice a nie ste zviazaní myšlienkami na to, čo je a nie je cool, vtedy sa začne diať niečo skutočne zaujímavé.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Jamie Cullum #Pohoda 2018