King Krule mieri do východnej Európy. Konečne

Ryšavý bohém a temný romantik, Londýnčan Archy Marshall alias King Krule, Edgar the Beatmaker či Zoo Kid sa vo februári v rámci aktuálneho európskeho turné po šiestich rokoch vráti do Česka a zahrá aj vo Viedni a v Budapešti.

21.01.2018 12:00
KING KRULE Foto:
King Krule zahrá vo februári vrámci európskeho turné v troch okolitých metropolách v Prahe, vo Viedni a v Budapešti.
debata

Názov jeho druhého albumu The Ooz (2017) je dadaistickou slovnou hračkou, ktorú vymysleli s bratom Jackom ako malí a zdala sa im náramne smiešna, jeho staršia prezývka Zoo Kid je totiž odzadu Dik Ooz. Aj napriek tomu ním King Krule dospel, The Ooz je magnetickou surreálnou cestou do jeho podvedomia. Vtesnal sem len tretinu znepokojivých postrehov o mystérii sveta, lásky a samoty v prázdnych nočných uliciach, z ktorých sa počas troch rokov v rodičovskom dome vo východnom Londýne vypisoval.

Ako práve vykuknutý talent vystúpil King Krule v roku 2012 na festivale Pohoda. Mal vtedy len sedemnásť. Rodený Angličan má v Československu korene po babičke a miesta, kde koncertuje, si vždy špeciálne vyberá. Z Pohody, kde ho viacerí len čerstvo objavili, to mal už vtedy – po prvom vydanom EP – namierené na renomovaný festival Pitchfork. Okrem rovnomenného, popredného hudobného magazínu, ktorý si ho zamiloval medzi prvými, ho právom ospevujú všetci svetoví recenzenti.

Aj keď sa jeho vychudnutá tvár objavuje okrem indie magazínov na titulkách New York Times či Guardian a spolupracovať s ním chce Kanya West, King Krule je stále underground – ten istý, záhadný chlapec sediaci v zadymenom miestnom pube pri pive rozjímajúci nad svojím zmätkom. Vychádza zo žánrov ako bluewawe, dubstep, džez, blues, hip hop či post punk a do ich rytmu si neváha drzo odkašľať. Refrény až zarážajúco vyspelých textov reve hlbokým prefajčeným hlasom ako v hororovej Dum Surfer, inokedy sa jeho zastretý vokál monotónne kolíše v insomnii (Czech One). Džezovejší The Ooz ovplyvnila spolupráca so španielskym saxofonistom Ignaciom Salvadoresom, ktorý znie na väčšine skladieb, a jeho múzou bola „záhadná“ Barcelončanka recitujúca báseň v skladbe Bermondsey Bosom (Left).

„Je to všetko o odpade, ktorý máme v podvedomí. Môj mozog neustále produkuje toto svinstvo a ja ho konštantne vypúšťam,“ vyhlásil King Krule v rozhovore pre Pitchfork. Z Prahy urobí „mesto parazitov“ a zaručene hudobný raj 14. februára v klube Roxy, ktorý je beznádejne vypredaný, deň predtým ho však môžete vidieť vo viedenskom Arena Wien a 12. februára zahrá v budapeštianskom klube A38 Ship.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #King Krule