Pohoda získala Ocenenie za ekologické riešenia

Festival sa v rámci European Festival Awards uchádzal celkovo o sedem cien.

19.01.2018 07:00
debata

Festival Pohoda sa uchádzal o ceny v kategóriách Najlepší line-up, Najlepší promotér, Najlepší stredne veľký festival, Ocenenie za inovácie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia, Ocenenie pre najlepšie aktivity značky na festivale a ocenenie za prístup v rámci dôležitých spoločenských tém – Take a Stand Award.

Organizátori sa z víťazstva veľmi tešia. „Máme radi miesto, na ktorom Pohoda je. Preto je pre nás prirodzené, že k nemu pristupujeme s ohľadom a rešpektom. Rovnako je to aj s komunitou ľudí, ktorá sa na festivale stretáva, podobne je to aj v čase mimo festivalu, preto sú zelené riešenia prirodzenou súčasťou Pohody. Sme radi, že si to všimla aj porota EFA, ďakujeme za cenu v kategórii Green Operations Award,“ uviedol Michal Kaščák.

Na Pohode sa okrem zvyšovania kvality služieb snažia neustále znižovať akýkoľvek dopad na životné prostredie. Pohoda je jediný festival v strednej Európe, na ktorom sa triedi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad a dokonca sa priamo v areáli unikátnou technológiou kompostuje. Do kompostéra putovali aj všetky príbory a obaly, v ktorých sa podávalo jedlo.

V stane Živice powered by ZSE organizátori priniesli diskusie a praktické workshopy zamerané na ekologické témy. Ten bol navyše vďaka vlastnej solárnej elektrárni úplne energeticky nezávislý. Elektráreň vyrobí za jeden deň 120 kWh elektriny. Takto vyrobená elektrina pokryje napríklad celkovú spotrebu na svietenie v 120 domácnos­tiach, pričom ušetrí 30 kilogramov CO2. K lepšej orientácii v areáli prispievajú solárne LED lampy. Tie osvetľujú runway a všetky dôležité plochy. Takto vyrobená energia by stačila napríklad na nabitie tritisíc mobilných telefónov a ušetrí vyše 49 kilogramov emisií CO2.

Dôležitou súčasťou znižovania emisnej stopy je aj doprava. Aj v roku 2017 vypravili špeciálny festivalový rýchlik z Košíc a z Bratislavy. Okrem toho zorganizovali Pohodovú prímestskú dopravu – autobusové spojenia okolitých miest s festivalovým areálom, či nabádali návštevníkov na spoločnú dopravu na festival prostredníctvom projektu #spolunapohodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #European Festival Awards