Zomrel otec juhoafrického džezu Hugh Masekela

Vo veku 78 rokov zomrel džezový trubkár, spevák a skladateľ Hugh Masekela, ktorého prezývali otec juhoafrického džezu. O úmrtí hudobníka a aktivistu za ľudské práva, ktorý dlho trpel rakovinou prostaty, informovali s odvolaním sa na rodinu juhoafrická médiá.

23.01.2018 10:49
Hugh Masekela Foto: ,
Juhoafrický spevák a trúbkar Hugh Masekela počas prvého dňa 40. ročníka festivalu Bratislavské jazzové dni.
debata (1)

Masekelova skladba Soweto Blues sa v roku 1977 stala symbolom hnutia proti apartheidu. Masekela získal celosvetovú popularitu vďaka svojmu samostatnému afrodžezovému hudobnému prejavu. Nahral okolo štyroch desiatok albumov a okrem iného hral na krídlovku, ktorú mu venoval Louis Armstrong. Popri účasti na projekte Graceland s Paulom Simonom si zahral aj s Daveom Matthewsom Bandom či U2.

V roku 1960 sa musel pred apartheidom uchýliť do Spojených štátov. Vďaka podpore Dizzyho Gillespieho a Louisa Armstronga vytvoril vlastný jedinečný štýl, v ktorom sa miešajú africké aj americké vplyvy. Jeho prvý album sa volá Trumpet Africaine. „Mojím hlavným poslaním je ukázať celému svetu, akí ľudia v Afrike naozaj sú. A pripomenúť to aj samotným Afričanom,“ povedal.

V roku 2010 otvoril úvodný koncert futbalových majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v Juhoafrickej republike, a neskôr tiež hral na otváracom ceremoniáli. V roku 2014 sa predstavil aj na festivale Bratislavské jazzové dni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Afrika #džez #Hugh Masekela