Zomrel islandský skladateľ Jóhann Jóhannsson

Rodák z Reykjavíku skonal vo veku 48 rokov v Berlíne, informoval o tom jeho manažér Tim Husom. Bližšie informácie zatiaľ nezverejnili.

11.02.2018 08:10
Jóhann Jóhannsson Foto:
Svetový skladateľ a filmár Jóhann Jóhannsson na archívnej snímke.
debata

„Bohužiaľ, práve sme sa dozvedeli túto smutnú správu. Je to pre nás obrovský šok a veľká strata pre svetovú hudbu,“ reagovali na svojej facebookovej stránke organizátori Colours of Ostrava, kde mal skladateľ vystúpiť za sprievodu sláčikového kvarteta.

Jóhannsson sa vlani stal jedným z prvých interpretov oznámených organizátormi pre tento ročník festivalu. „Jeho hudba k filmom Zmiznutie, Teória všetkého, Prvý kontakt alebo Sicario: Nájomný zabijak ho zaradili medzi najpozoruhodnejších skladateľov súčasnosti,“ povedala vtedy riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Jóhannsson sa narodil 19. septembra 1969 v Reykjavíku. Postaral sa o hudbu troch filmov v réžii Denisa Villeneuvea – Unesené (2013), Sicario: Nájomný zabijak (2015) a Prvý kontakt (2016). Okrem toho je autorom hudby k snímkam ako Ópium – Denník bláznivej ženy (2007), Vzájomné objatia (2009) či Teória všetkého (2014).

Za Teóriu všetkého a Sicaria získal nominácie na Oscara a ceny BAFTA, pričom za prvý menovaný film dostal Zlatý glóbus. Nominácie na Zlatý glóbus a cenu BAFTA mu vyniesol aj Prvý kontakt. Za Teóriu všetkého a Prvý kontakt ho nominovali aj na Grammy.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jóhann Jóhannsson