Jane Birkinová a Serge Gainsbourg sa opäť stretnú. Cez piesne

Osudovosť ich stretnutia bolo cítiť z každého pohľadu či dotyku. On v nej našiel svoju múzu, ona zase lásku svojho života.

13.02.2018 09:25
Jane Birkin Foto: ,
Speváčka Jane Birkinová vystúpi 15. apríla v bratislavskom Istropolise.
debata

Britská herečka a speváčka Jane Birkinová (71) a francúzsky šansonier Serge Gainsbourg tvorili ikonický pár, ku ktorému v 70. rokoch vzhliadal celý Paríž. Aj keď dnes ich vzťah pripomínajú len archívne zábery či fotografie, Birkinová rozhodne nezabudla a po Gainsbourgovej smrti v roku 1991 sa rozhodla šíriť jeho odkaz ďalej. Jeho piesne predstaví aj 15. apríla v bratislavskom Istropolise.

Bratislavský koncert odkazuje na minuloročný album s názvom Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique, ktorý je podľa Birkinovej poctou jej dlhoročnému partnerovi a jednému za najvýraznejších francúzskych umelcov 20. storočia. "Serge bol nielen básnikom či objaviteľom nepoznaného. Mal aj ucho symfonika, čoho dôkazom je aj jeho orchestrálne majstrovské dielo Histoire de Melody Nelson,“ priblížila speváčka hudobníkov vzťah ku klasickej tvorbe, ktorý poznačil aj spomínaný album. Nahrávka Le Symphonique predstavuje Gainsbourgove skladby v nových symfonických aranžmánoch, ktoré Birkinová v Bratislave zaspieva v sprievode slovenského orchestra Cappelly Istropolitany.

Slávny pár sa zoznámil v roku 1968 pri nakrúcaní filmu Slogan, v ktorom Serge Fabergé (Serge Gainsbourg), úspešný režisér s manželkou a dieťaťom na ceste, podľahne čaru mladej Britky Evelyne Nicholsonovej (Jane Birkinová). Z príbehu na striebornom plátne sa čoskoro stala realita. Pokým Birkinová prekonávala krach svojho predchádzajúceho vzťahu, Gainsbourg sa stále spamätával z krátkeho, no intenzívneho romániku s Brigitte Bardotovou. Aj keď mnohí hovorili o láske na prvý pohľad, sama Birkinová ho najskôr označila za arogantného snoba. Až neskôr zistila, že pod týmto prejavom len skrýva svoju plachosť. "Ľudia si mysleli, že je šialený, zlý a nebezpečný, vraveli mi: ,Buď opatrná, je sarkastický a krutý.‘ Nič také. Bol to jeden z najláskavejších ľudí, akých som poznala. A navyše veľmi zábavný,“ spomínala nedávno Birkinová v rozhovore pre magazín Vogue.

Aj keď mala Birkinová za sebou viaceré herecké skúsenosti – okrem iných hrala aj vo filme Zväčšenina (1966) od Michelangela Antonioniho – asi najviac ju preslávila skladba Je t’aime moi non plus z roku 1969. Serge Gainsbourg ju pôvodne napísal pre Brigitte Bardotovú už pár rokov predtým, tá ju však publikovať odmietla. Známy sexi hit na seba okamžite upútal pozornosť. Stopku dostal vo väčšine európskych štátov, no kontroverzie, ktoré vzbudzoval, z neho vytvorili o to lákavejší artikel s dnes už kultovým statusom. Šírili sa dokonca zvesti, že pár skladbu nahrával priamo počas milostného aktu s mikrofónom pod posteľou. Ako však Birkinová ešte v roku 2001 povedala pre britský Guardian, Gainsbourg na tieto fámy vždy odpovedal s vtipom: "Vďaka Bohu, že to tak nebolo, pretože v opačnom prípade by to bola naozaj dlhohrajúca nahrávka.“

Vášnivý vzťah dvojice, ktorá často pútala pozornosť zvedavých kamier či fotoaparátov, pretrval 13 rokov. Zostala po ňom nielen dcéra Charlotte, ale aj vzájomné priateľstvo. Gainsbourg pre Birkinovú písal piesne aj po ich rozchode v 80. rokoch a ona sa po jeho smrti stala ich zanietenou propagátorkou. Roky sa koncertmi snažila ukázať ľuďom, že Serge Gainsbourg nie je len tvorca jedného hitu. Inak to nebude ani v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Jane Birkinová