Horkýže slíže volajú: Pustite Karola!

Karol je pre kapelu Horkýže slíže zásadnou postavou. Už roky sa ako šedá eminencia vkráda do jej textov, je takpovediac piatym "neviditeľným“ členom skupiny.

14.02.2018 12:00
HORKÝŽE SLÍŽE Foto:
Turné k albumu Pustite Karola! odštartuje kapela Horkýže slíže 9. marca v Bratislave.
debata (2)

Preto keď sa Karol ocitne v núdzi, nitrianska kapela nelení a okamžite sa rozhodne zburcovať davy od Bratislavy až po Košice. Reč však nie je o žiadnych demonštráciách, ale o pripravovanom turné k poslednému albumu Pustite Karola!, ktorým si známi punkrockoví recesisti minulý rok pripomínali 25 rokov na scéne.

"Tento náš kamarát Karol je od roku 2003 zatvorený v psychiatrickej liečebni, ale na koncerty by ho mali pustiť, takže sa možno objaví. To turné sme vlastne vymysleli, aby sa šesťkrát dostal von. Ale boli by sme radi, keby ho pustili aspoň raz,“ povedal na margo turné ešte v decembri spevák skupiny Peter "Kuko“ Hrivňák. Podľa jeho slov roky omieľaná postavička skutočne existuje – ide o skalného fanúšika, ktorý si nahovára, že je Adam Šangala. Koncertná šnúra na jeho podporu sa začína 9. marca v Bratislave a až do 24. marca bude pokračovať v Nitre, Trenčíne, Žiline, Brezne a Košiciach.

Počas štvrťstoročia na scéne si rockovo-naivná kapela, ako sa členovia Horkýže slíže zvyknú nazývať, dokázala v chytľavých skladbách udržať nadhľad, humor, ale aj imidž nekompromisných glosátorov, ktorí štipľavými poznámkami nešetria seba ani spoločnosť. Servítku pred ústa si rozhodne nedávali ani pri albume Pustite Karola!, ktorým minulý rok prerušili prestávku od ich poslednej štúdiovky St. Mary Huana Ganja z roku 2012. Aj keď Horkýže slíže trendom nepodliehajú, jednému sa nakoniec poddali. Stali sa z nich "youtuberi“. Prostredníctvom ich kanála na YouTube koncom leta minulého roka zverejnili celý najnovší album.

S viac ako dvoma tisíckami odohraných vystúpení na Slovensku, ale aj Čechách sú aj dnes Horkýže slíže jednou z najžiadanejších koncertných kapiel, nepochybne aj pre hity, ktoré už zľudoveli nielen medzi ich fanúšikmi. K tým na marcovom turné pribudnú aj nové skladby ako Nervy, Bezďák pôjde po červenom koberci či Kozy, husle, Rooney. Kapela zároveň sľubuje aj prekvapenia. Jedným z nich určite bude aj koncertná posila v podobe basgitaristky Veroniky Smetanovej, ktorá na pódiu doplní štvorčlennú zostavu.

"Nad novým basákom som začal rozmýšľať pred dvomi rokmi na koncerte kapely BijouTerrier, kde som začal úprimne závidieť speváčke Zite. Jej voľnosť na pódiu, jej slobodu rúk a hlavne to, že nemusí pri speve stáť na jednom mieste. Vziať nového basgitaristu bolo mojím rozhodnutím, ale zvyšok kapely s tým nemal problém. Úprimne, chcem si uľahčiť koncerty a hrať počas koncertu na rôzne nástroje,“ vysvetlil Kuko.

Kapela v poslednom období často koncertovala najmä v Českej republike, na turné Pustite Karola! chce preto slovenským fanúšikom všetko vynahradiť. "Toto turné bude veľké, takže, samozrejme, zvuk, svetlá a celá produkcia budú na top úrovni. A nezabudneme na ,fóriky‘ a ,vychytávky‘, ktoré k nám neodmysliteľne patria,“ dodal bubeník Marek "Vandel“ Viršík. Na turné ich bude sprevádzať aj nitrianska kapela Zoči Voči. A ktovie, možno bude hlas davu natoľko silný, že sa predsa len dostaví aj Karol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Horkýže Slíže #Zoči Voči