JAMA priblíži Adamčiaka ako umelca aj človeka

Kategorizovať a uväzniť jeho tvorbu do všeobecnej škatuľky je takmer nemožné. Neustále sa totiž pohyboval „medzi“ – medzi médiami, kódmi, druhmi, žánrami, formami, nástrojmi či inštitúciami. Originálne interdisciplinárne dielo umelca Milana Adamčiaka, ktorý začiatkom minulého roka zomrel vo veku 70 rokov, najnovšie pripomenie experimentálne rozhlasové pásmo s názvom JAMA. Pre Slovenský rozhlas ho pripravila umelecká skupina Cluster ensemble pod vedením Fera Királya a Ivana Šillera. Jeho premiéru odvysiela v utorok o 20.30 h Rádio Devín.

19.02.2018 16:00
Milan Adamčiak Foto:
Život a dielo Milana Adamčiaka pripomenie rozhlasové pásmo JAMA.
debata

„Oslovil nás dramaturg Rádia Devín Ján Šimko s tým, že by bol rád, keby niečo také vzniklo. Vedel, že sa interpretácii grafických partitúr Milana Adamčiaka venujeme už dlhší čas a neustále sme tak s jeho hudbou v živom kontakte,“ priblížil hudobník Fero Király. Podľa jeho slov dostal súbor od Slovenského rozhlasu tvorivú slobodu, ktorú sa na priestore jednej hodiny rozhodli plne využiť: „Nejde o bežnú hru či dramatizáciu. Zaznie tam veľa Adamčiakovej hudby, ale aj experimentálnej poézie – hier so slovami či myšlienkami, ktoré si ľudia takto verejne ešte nemali možnosť vypočuť.“

Pre Fera Királya a Ivana Šillera bola tvorba pre rozhlasové médium celkom novou skúsenosťou. Na pásme JAMA, ktoré pomenovali podľa toho, ako Adamčiak podpisoval svoje diela (JA, Milan Adamčiak), začali pracovať už od novembra minulého roka. V rámci prvej fázy sa rozhodli vycestovať do exteriéru, konkrétne do obcí Podhorie a Banská Belá, malej dedinky pri Banskej Štiavnici, kde Adamčiak v skromných podmienkach strávil posledné roky svojho života. Tam vyspovedali mnoho jeho známych a kamarátov – miestnych obyvateľov, s ktorými Milan Adamčiak trávil čas v krčmách a viedol debaty o svojom živote, spoločnosti, ale aj umení.

Zachytiť život, nielen tvorbu postupne doceňovanej osobnosti slovenskej kultúry bolo už od začiatku autorským zámerom. Akého Adamčiaka teda budú môcť spoznať poslucháči, ktorí si utorok večer naladia Rádio Devín? „Milan bol svojský. A to až do takej miery, že nám dal možnosť neprikrášľovať, keď sa o ňom rozpráva. Posledné roky žil v naozaj neľahkých pomeroch, a to všetko tam je. O Adamčiakovi nerozprávajú žiadni erudovaní odborníci, ale obyčajní ľudia. Ide o naturálny obraz. Obraz Milana taký, aký bol – hlboký myšlienkou a drsný v živote,“ dodáva Király.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rádio Devín #Fero Király #Milan Adamčiak #Jama #Cluster ensemble