Femme fatale z Barbadosu

Nikdy nechcela nasledovať trendy. Nakoniec sa z nej stala ikona, ktorá ich určuje. Barbadoská speváčka, herečka a módna návrhárka Rihanna oslavuje 20. februára svoje 30. narodeniny.

20.02.2018 09:00
Speváčka Rihanna Foto: ,
Speváčka Rihanna.
debata

Titulky novín roku 2014 zaplnila svojimi šatami z krištáľov Swarovski, ktoré odhaľovali viac, ako býva zvykom. Na minuloročných odovzdávaniach cien Grammy si krátila čas popíjaním z „ploskačky“. Začiatkom februára sa zase stretla s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, aby predebatovali možnosti zlepšenia školstva na africkom kontinente. To sú len niektoré z momentov, ktoré na živé striebro z Karibiku upozornili. Sebavedomá, provokujúca, ale aj zodpovedná a dievčenský zraniteľná, no hlavne vždy svoja. Rihanna je v nielen hudobnom šoubiznise ojedinelým zjavom, ktorý asi najviac definuje túžba po slobode. Tá siaha už na jej rodný Barbados.

Nie je príliš známym faktom, že Rihanna bola v mladosti vojenskou kadetkou, pre veľmi laxný vzťah k pravidlám ju to však nakoniec zavialo k hudbe. Talent v nej objavil hudobný producent Evan Rogers, ktorý na ostrove trávil dovolenku. S jeho pomocou sa jej prvé demo nahrávky dostali do rúk rapera a prezidenta spoločnosti Def Jam Records Jay-Zho, ktorý s mladučkou speváčkou ihneď podpísal zmluvu. Hviezdu svetového formátu z nej spravili už prvé albumy Music of the Sun (2005) a A Girl like Me (2006), no Rihanna s imidžom sladkej dievčiny spokojná nebola. Ostrihala si vlasy a nahrala „drzý“ album Good Girl Gone Bad, z ktorého pochádza aj megaúspešný singel Umbrella. V rámci turné k albumu navštívila v novembri 2007 aj Bratislavu. Predskokokanku jej robila Zdenka Predná.

Speváčka Rihanna v kreácii Ralph & Russo Couture.
Speváčka Rihanna na uvedení novej kozmetickej...
+23Speváčka Rihanna.

V roku 2009 mala Rihanna vystúpiť na slávnostnom ceremoniáli Grammy, no kvôli údajnej autonehode to nakoniec odriekla. Pravým dôvodom však bol jej priateľ Chris Brown, ktorý ju fyzicky napadol a speváčka skončila v nemocnici. Zlosť, výčitky a smútok sa nakoniec odrazili aj na jej ďalšej štúdiovke Rated R, no Rihanna rozhodne nechcela zostať len obeťou. Z popovej hviezdičky sa postupne stala neskrotná femme fatale. Keď v roku 2016 zverejnila videoklip ku skladbe Needed Me z jej dosiaľ umelecky najambicióznejšieho albumu Anti, bolo to už tretíkrát, čo jej na obrazovke padol za obeť muž. Brutalitu voči opačnému pohlaviu však nikdy nepripisovala horlivému feminizmu, podľa jej slov vždy slúžil len na vybudovanie príbehu.

Dnes je Rihanna chameleón, ktorý sa svojvoľne mení od albumu k albumu. Už dávno nie je len speváčkou, ale aj herečkou, módnou návrhárkou a v neposlednom rade aktivistkou, ktorej minulý rok udelila Harvardova univerzita titul Filantrop roka. Ako pred dvoma rokmi prízvukovala pre magazín Vogue, riskovanie vo svojom živote nikdy neoľutovala: „Vždy som verila, že keď budem nasledovať svoje srdce, keď budem naozaj nasledovať to, čo ma robí šťastnou, nemôžem prehrať. Pretože ,usadiť sa‘ je ten najhorší pocit na svete.“

3-krát Rihanna

  • Rihanna má na konte celkom 9 cien Grammy. Poslednú získala tento rok za skladbu s raperom Kendrickom Lamarom.
  • V roku 2006 založila nadáciu Believe, ktorá pomáha chorým deťom.
  • Najnovšie sa ako herečka objaví vo filme Debbina 8.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Rihanna #Jay-Z