Zostúpil z oblohy a povzniesol reggae. Teraz roztancuje Uprising

Ak je reč o významných míľnikoch žánru reggae, asi ťažko opomenúť zásluhy Leeho „Scratcha“ Perryho. Jamajský producent, ktorý svojou invenčnosťou svetelnými rokmi predbehol vývoj hudby a okrem iných naštartoval aj kariéru Boba Marleyho, sa po šiestich rokoch vráti na bratislavský hudobný festival Uprising.

25.02.2018 09:00
Uprising Foto:
Na Uprising zavíta slávny jamajský producent Lee „Scratch“ Perry.
debata (1)

„Som umelec, hudobník, kúzelník, spisovateľ, spevák, som všetkým. Moje meno je Lee z africkej džungle, pôvodom zo západnej Afriky. Som muž odinakiaľ, ale moje korene cez reinkarnáciu siahajú od Afriky priamo až na Jamajku. Na Jamajke som sa znovuzrodil,“ cituje Perryho vo svojej knižke People Funny Boy – The Genius Of Lee „Scratch“ Perry hudobný publicista David Katz. Verzie toho, ako prišiel na svet, mení vitálny osemdesiatnik ako na bežiacom páse. Kým raz je jeho domovskou planétou Jupiter, inokedy zase tvrdí, že sa jednoducho narodil na oblohe. Najčastejšie však za svoju kolísku považuje práve africký kontinent. Nespochybňujúc Perryho presvedčenie, oficiálne záznamy ho uvádzajú ako rodáka z jamajského mesta Kendal.

Perry skúšal v hudobnom svete preraziť v Kingstone ako predavač platní u ďalšieho známeho jamajského producenta Coxsona Dodda. Pod značkou jeho nahrávacej spoločnosti Studio One vydal aj prvé skladby, nezmieriteľné nezhody v názoroch na hudbu či platové podmienky ho však donútili ísť vlastnou cestou. Roku 1968 založil vlastnú značku Upsetter Records a vydal prvý úspešný singel People Funny Boy. Perry v tom období už naplno rozvíjal svoj nezameniteľný rukopis producenta – objaviteľa. Vďaka inovatívnym remixom a štúdiovým technikám, ktorými v reggae skladbách vytváral nové zvukové efekty, sa v 70. rokoch stal priekopníkom žánru dub.

Netrvalo dlho a Perry si vybudoval vlastné nahrávacie štúdio The Black Ark. Povesť o mágovi, ktorý si razí svojský systém štúdiovej práce, sa rýchlo rozšírila. Nie náhodou pred jeho dverami skončil aj Bob Marley so svojou skupinou The Wailers, ktorý u ostatných producentov pochopenie nenašiel. Nakopnúť k úspechu pomohol aj ďalším jamajským kapelám ako The Congos či The Heptones. Po tom, čo štúdio The Black Ark ľahlo koncom 70. rokov popolom, strávil istý čas v Anglicku a Spojených štátoch. Počas svojej kariéry nespolupracoval len s velikánmi reggae, ale aj hip-hopu či popu, okrem iných aj s Paulom McCartneym či skupinou Beastie Boys. Na festivale Uprising sa predstaví so svojím ďalším spolupracovníkom, britským producentom Neilom Fraserom, ktorý je známy pod umeleckým menom Mad Professor.

Roku 2003 získal Perry s albumom Jamaican E. T. cenu Grammy za najlepšiu reggae nahrávku, o rok neskôr ho magazín Rolling Stone zaradil na zoznam najväčších umelcov všetkých čias. Svojou energiou doteraz inšpiruje nielen hudobníkov, ale aj divákov počas živých vystúpení po celom svete. Pokiaľ ide o tajomstvo úspechu, Perry v tom má celkom jasno. „Láska,“ prezradil pred dvoma rokmi v rozhovore pre britský The Guardian, „a ešte pravdivosť a pravdovravnosť. Iba pravda dokáže spasiť ľudstvo. Mojou radou je teda hovoriť v štúdiu a na nahrávke iba pravdu. Boh pravdu miluje.“

Lee „Scratch“ Perry je len jedným z dosiaľ ohlásených interpretov a skupín, ktoré v dňoch od 24. do 25. augusta rozozvučia rekreačný areál na bratislavských Zlatých pieskoch. Medzi ďalšími potvrdenými účinkujúcimi 11. ročníka Uprisingu sú aj jamajská kapela Inner Circle, duboví Bush Chemists, veteráni Mighty Diamonds a Brother Culture či ozdoba britskej elektronickej scény Benny Page.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #reggae #dub #Lee „Scratch“ Perry