Brit Awards 2018: Grime sa konečne dočkal uznania

Podobne ako minulý rok aj tentoraz sa Brit Awards stali útočiskom pre zahraničných hudobníkov, ktorí, napriek kvalite prevyšujúcej štandard, odišli z amerických cien Grammy viac-menej naprázdno.

23.02.2018 08:52
Stormzy Foto: ,
Zhodne po dve ceny si z Brit Awards 2018 odniesli raper Stormzy a speváčka Dua Lipa, ktorí počas večera aj vystúpili.
debata

Galavečer britských hudobných cien, ktorý v stredu večer hostila londýnska O2 aréna, však príjemne prekvapil a resty nedoháňal len na medzinárodnej, ale aj domácej hudobnej scéne. Dôkazom je aj raper Stormzy, predstaviteľ dlho opomínaného žánru grime, ktorý v hlavných kategóriách britský interpret a britský album porazil aj pôvodného favorita a miláčika publika Eda Sheerana.

Dvojnásobný úspech Stormzyho je prekvapením najmä v súvislosti s minuloročným odovzdávaním Brit Awards, na ktorom sa jeho žánrovému kolegovi Skeptovi nepodarilo premeniť ani jednu z troch nominácií. Je to práve raper Skepta, ktorého zásluhou sa grime opäť vyhrieva na výslní, Brit Awards sa však v tomto prípade riadili heslom: lepšie neskoro ako nikdy. Skeptu uvádza za svoj veľký vzor aj aktuálny víťaz Stormzy. "Ako viacero britských umelcov pred ním, aj on nastavil nové pravidlá, ktoré budú mnohí nasledovať. V tomto dosiahol svoj vrchol,“ povedal pred štyrmi rokmi pre magazín RWD Mag.

Grime bol pre Stormzyho vždy na prvom mieste. V jeho tvrdohlavom obhajovaní dokonca na dlhý čas zanevrel aj na jeho zaoceánskych príbuzných – hip hop a rap. "Pamätáte, keď všetci prestali s grimeom a začali rapovať? Vravel som si, sme Briti, tak prečo rapujeme tak spomalene? Nemohol som to vystáť, ale dnes rap milujem,“ dodal pre RWD Mag rodák z Londýna, ktorý sa označuje za rapera aj MC. Dnes sa medzi jeho obľúbencami nachádzajú aj umelci ako Drake či Frank Ocean, nadštandardné britsko-americké vzťahy naznačilo aj vystúpenie Kanyeho Westa na Brit Awards v roku 2015, ktorý na scénu pozval najväčšie mená britskej grime scény, medzi nimi aj Stormzyho. Zaslúženú výhru Stormzy v stredu večer potvrdil aj záverečným vystúpením, kde si okrem spŕšky úderných bítov neodpustil ani kritiku britskej premiérky Theresy Mayovej a jej reakcie na požiar v Grenfell Toweri.

Úspech žien? Ťažko povedať

Dve sošky si z Brit Awards odniesla aj speváčka Dua Lipa, ktorá tento rok bojovala až v piatich kategóriách. Mladá Britka s albánskymi koreňmi zvíťazila v kategóriách britská interpretka a objav roka. "Chcem poďakovať každej jednej žene, ktorá stála na pódiu predo mnou a dala dievčatám ako ja možnosť inšpirovať sa, k niekomu vzhliadať a snívať,“ povedala počas svojej ďakovnej reči. Napriek dvojitému úspechu však treba brať docenenie ženských hudobníčok na Brit Awards s miernou rezervou – Due Lipe tvorili v hlavných kategóriách spoločnosť hlavne muži. Na podporu kampane Time's Up, ktorú počas večera symbolizovala biela ruža, však organizátori, samozrejme, nezabudli.

Aj keď sa narážky na politickú situáciu a spoločenské témy, ktoré hýbu svetom, snažili mať scenáristi pevne v rukách, sú to práve ďakovné reči, ktoré môžu vždy priniesť nečakané situácie. Jednou z nich bol aj krátky prejav Damona Albarna, ktorého projekt Gorillaz získal cenu za najlepšiu britskú kapelu. "Chcem povedať jednu vec a týka sa našej krajiny,“ vyhlásil Albarn a publikum v sále stíchlo, "táto krajina je, verte či nie, celkom malá, no je to pekné miesto. A je súčasťou krásneho sveta. Nedovoľme, aby sa izolovala, nedovoľme, aby sme zostali odstrihnutí.“

Brit Awards vs Grammy

Zaujímavé momenty prinieslo aj vyhlasovanie medzinárodných kategórií. Uznania sa dočkala novozélandská speváčka Lorde, raper Kendrick Lamar a skupina Foo Fighters, ktorá svoje víťazstvo venovala všetkým hudobníkom, ktorí udržujú rokenrol nažive. Podobne ako minulý rok, keď Brit Awards in memoriam ocenili zosnulého Davida Bowieho či speváčku Beyoncé s ambicióznym albumom Lemonade, aj tentoraz sa ostrovné hudobné ceny stali akousi satisfakciou pre umelcov, ktorí na Grammy pochopenie nenašli. Pokým Lorde poďakovala prostredníctvom krátkej videodokrútky, Lamar aj Foo Fighters sa ceremoniálu zúčastnili osobne. Dôvodom boli ich vystúpenia, ktoré patrili k vrcholom večera, napriek tomu, že ďalšia zo série ostrých Lamarových "vizuálnych satír“ sa neobišla bez počiatočných technických problémov či "vypípania“. Rovnaký osud minulý rok postihol aj vystúpenie Skeptu.

Dua Lipa počas vytúpenia na Brit Awards 2018. Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Dua Lipa Dua Lipa počas vytúpenia na Brit Awards 2018.

Brit Awards v tomto smere vyznievajú mierne schizofrenicky. Aj keď na jednej strane chcú držať krok a dať priestor aj invenčnej tvorbe, na strane druhej ju v priamom prenose cenzurujú. Tak či onak, ak budú britské hudobné ceny držať nastavený krok, možno v budúcnosti získajú to, čo americké Grammy postupne strácajú – názor, ktorý má nejakú váhu.

Prehľad víťazov a víťaziek BRIT Awards 2018:

  • Britský interpret: Stormzy
  • Britská interpretka: Dua Lipa
  • Britská skupina: Gorillaz
  • Britský prelomový interpret: Dua Lipa
  • Britský singel: Rag ‚N‘ Bone Man – Human
  • Britský album: Stormzy – Gang Signs & Prayer
  • Britský videoklip: Harry Styles – Sign of the Times
  • Medzinárodný interpret: Kendrick Lamar
  • Medzinárodná interpretka: Lorde
  • Medzinárodná skupina: Foo Fighters
  • Ocenenie za globálny úspech: Ed Sheeran
  • Critics' Choice Award: Jorja Smith
  • Britský producent roka: Steve Mac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ed Sheeran #Dua Lipa #Brit Awards 2018