Festival Sharpe zapĺňa dieru na slovenskej scéne

Bývalá chemická priemyslovka na Račianskej ulici v Bratislave znovu ožije skúškovým obdobím. Skúšajúcimi však nebudú učitelia a hodnotenými nebudú žiaci. V dňoch 27. a 28. apríla sa priestory kultúrneho a kreatívneho centra Nová Cvernovka zmenia na prehliadku novej hudby. „Hľadačov talentov“ či odborníkov z hudobnej brandže bude môcť na novom medzinárodnom showcaseovom festivale Sharpe presvedčiť o svojich kvalitách vyše 20 domácich a zahraničných kapiel a interpretov.

13.03.2018 08:53
Sharpe Foto:
Na festivale Sharpe sa predstaví aj slovenská skupina Says.
debata

Len nedávno prišla potešujúca správa, že najprestížnejší európsky showcaseový festival Eurosonic po prvý raz zaostrí na talenty z Českej a Slovenskej republiky. V holandskom meste Groningen sa tak v januári 2019 môže odprezentovať až deväť slovenských kapiel. Slováci (a nielen oni) však po dlhom čase dostanú príležitosť aj na domácej pôde. Pomôcť im zviditeľniť sa má v pláne práve festival Sharpe, ktorý na Slovensku zapĺňa dieru po zaniknutom festivale Waves Bratislava.

Za organizáciou a dramaturgiou festivalu Sharpe stojí tím ľudí z občianskeho združenia LALA Slovak Music Export, ktorý sa o znovuoživenie idey takéhoto podujatia usiluje už takmer dva roky. „Našou snahou je, aby bola slovenská hudba čoraz viac prítomná a prezentovaná aj v zahraničí. Na základe toho sme vytvorili aj niekoľko projektov – od hudobného vzdelávania cez kompiláciu Ostrov hudby až po medzinárodné spolupráce. Jedným z takých projektov je aj Sharpe, ktorý má dve dôležité a rovnocenné roviny – hudobný festival a konferenciu,“ približuje dramaturgiu jeden z organizátorov podujatia Alexander Čerevka.

V rámci festivalovej časti je prioritou priniesť najmä nové mená, ktoré ešte len stoja na prahu úspechu. Organizátori sa rozhodli rozdeliť priestor pre kapely rovnocenne – polovica účinkujúcich bude zo zahraničia, polovica zo Slovenska. Do Novej Cvernovky zavíta napríklad taliansky experimentálny producent a bubeník Andrea Belfi, holandská shoegazeová formácia Blue Crime či excentrický viedenský synth-pop Ankathie Koi. Z domácej scény sú zatiaľ potvrdení Space Cats, Says, duo Tittingur či projekt Isama Zing, za ktorým stojí producent Jonatán Pastirčák a výtvarníčka Michaela Chmeličková.

Ďalších účinkujúcich budú organizátori zverejňovať postupne v týždňových intervaloch. „Čo sa týka programu, ide nám o zaujímavé mená, ale aj žánrovú pestrosť,“ dodáva Čerevka, podľa ktorého si budú môcť návštevníci festivalu vypočuť naozaj široký hudobný záber – od experimentálnej elektroniky cez post-klubovú scénu, gitarovú hudbu, džezové fúzie, shoegaze, psychedéliu až po indie folk.

Jedným zo zásadných prínosov festivalu Sharpe bude aj diskusia o slovenskej hudobnej scéne, ktorej na Slovensku často chýba profesionálny rámec. Podľa Čerevku to bude práve sobotňajšia konferencia, ktorá by mohla pomôcť účinkujúcim urobiť ďalší krok v ich kariére: „Na konferenciu pozývame domácich aj zahraničných hudobných profesionálov, zástupcov festivalov, agentov, promotérov či hudobných publicistov, ktorí budú na rôzne témy diskutovať v rámci prednášok, panelových diskusií a workshopov. Cieľom je vytvoriť platformu, kde by sa celá domáca hudobná scéna mohla stretnúť, vytvárať nové spolupráce a vymieňať si kontakty.“

Predať svoje cenné know-how prídu napríklad zástupcovia bookingovej agentúry ATC Live, PR manažérka s päťročným pôsobením v renomovanom vydavateľstve Erased Tapes (Kiasmos, Nils Frahm, Ólafur Arnalds) alebo dramaturgovia festivalov MENT Ljubljana a Eurosonic Noorderslag.

Viac ako dvadsiatka nádejných talentov vystúpi počas piatka a soboty na šiestich pódiách Novej Cvernovky. Z prízemia to bude napríklad netradičná knižnica Kabinet pomalosti, ktorá bude určená najmä pre akustické koncerty, hlavná sála bude zase patriť dídžejom či koncertným programom. Dve scény budú aj na prvom poschodí, ďalšia – najväčšia – sa bude nachádzať v areáli bývalej priemyslovky. Aj keď v niektorých priestoroch Novej Cvernovky ešte len finišujú rekonštrukčné práce, pripraviť dôstojné zázemie pre kapely aj návštevníkov festivalu je pre organizátorov prioritou.

„Pri showcaseových festivaloch zostávajú delegáti na koncertoch maximálne päť až desať minút, ak ich niečo zaujme, prípadne aj dlhšie. Podstatnú úlohu tu hrá zvuk, preto sa budeme snažiť, aby bol naozaj kvalitný a mohli sme pre kapelu urobiť maximum,“ dodáva k prípravám ďalší z organizátorov Michal Berezňák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #showcase #Nová Cvernovka #Sharpe #LALA Slovak Music Export