Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou Piotra Gribanova

Piotr Gribanov prichádza hosťovať do Bratislavy po piatich rokoch.

13.03.2018 14:00
debata

Sólistom večerov bude nemecký klavirista Hinrich Alpers, víťaz 3. medzinárodnej klavírnej súťaže International Telekom Beethoven Competition 2009 v západo­nemeckom Bonne. V jeho interpretácii zaznejú diela Roberta Schumanna pre klavír a orchester.

Piotr Gribanov je nositeľom Grand Prix na dirigentskej súťaži All Russia Conductor's Con­test. Dirigoval viacero ruských orchestrov, s ktorými realizoval popri domácich aj koncerty v zahraničí. Od roku 2006 zastáva post šéfdirigenta Symfonického orchestra v Karagande a je dirigentom Ruskej letnej baletnej sezóny v Alexandrinskom divadle v Petrohrade. Je činný aj pedagogicky. Vyučuje na petrohradskom Štátnom konzervatóriu.

Program marcovej dvojice koncertov je zostavený z diel troch skladateľov. Na úvod zaznie dielo súčasného gruzínskeho autora Giju Kančeliho, ktorý navštívil Bratislavu v roku 2007, kedy bol hosťom Medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos. Tentoraz SF zahrá jeho kompozíciu pre komorný orchester Sio z roku 1998. Nasledovať budú dve kratšie skladby R. Schumanna pre klavír a symfonický orchester – Introdukcia a Allegro appassionato pre klavír a orchester G dur, op. 92 a D dur op 134, posledné dielo skladateľa pre klavír a orchester. Program uzavrie Symfónia č. 3 F dur, op. 90 velikána nemeckého romantizmu Johannesa Brahmsa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Piotr Gribanov