Na Rádiohlavy môžu siahnuť Bad Karma Boy aj Modré hory

Podpora domácej hudby rezonuje ako téma na Slovensku už dlhodobo. Pokým však niektoré rádiá k tomuto kroku prinútili až povinné kvóty, iné novým a zaujímavým menám venovali adekvátny priestor už dávno predtým. Dobrovoľne.

15.03.2018 13:00
Bad Karma Boy Foto:
Skupina Bad Karma Boy získala v rámci Radio_Head Awards tri nominácie.
debata

Medzi najväčších podporovateľov slovenskej produkcie patrí najmä štvrtý rozhlasový okruh RTVS – Rádio_FM, ktoré pravidelne reflektuje vkus svojich poslucháčov, ale aj kritikov v rámci hudobných cien Radio_Head Awards. Mená víťazov jubilejného desiateho ročníka „Rádiohláv“ sa verejnosť dozvie počas štvrtkového galavečera, ktorý sa bude od 19. hodiny konať v Národnom tenisovom centre v Bratislave.

Aj keď ocenení hudobníci zostávajú do štvrtkového tajomstvom, jedno meno už predsa len známe je. Ocenenie za prínos do hudby si tentoraz odnesie šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák. Štafetu v tejto špeciálnej kategórii tak prevezme po menách ako Bety K. Majerníková, Pavol Maruščák, Marián Varga, Juraj Kušnierik či Richard Čermák. Slovenskej hudbe Kaščák nevenuje špeciálny priestor len v rámci festivalu Pohoda. Aj vďaka vytrvalej snahe jeho tímu sa budúci rok na najprestížnejšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic predstaví až deväť slovenských kapiel a interpretov.

Kvalita na vzostupe

Ako však Michal Kaščák pre Pravdu zdôraznil, nič z toho by sa nepodarilo bez kvalitnej hudby: „Slovenská hudobná scéna urobila veľký krok vpred. Skvelá síce bola vždy, no teraz sa dokázala výrazne posunúť smerom k profesionalite. Celkovo sa oveľa viac začína venovať produkcii, pričom nemusí ísť ani o nahrávanie vo veľkých štúdiách, ale najmä o čas, ktorí hudobníci nahrávke venujú.“ Jedným zo svetlých príkladov je aj bratislavská skupina Bad Karma Boy, ktorá sa s najnovším albumom Prekrásny nový svet uchádza o sošku v kategóriách album roka a album roka/cena kritikov. Ich skladba Na dne rieky môže takisto uspieť ako singel roka.

Tretej štúdiovke skupiny Bad Karma Boy, ktorá názvom odkazuje na dielo britského spisovateľa a filozofa Aldousa Huxleyho, nechýba chuť experimentovať a hľadať nové hudobné polohy. Bližšie k elektronike posunula album aj spolupráca s hudobníkom a producentom Pištom Kráľovičom. „Práve spolupráca s Pištom v role spoluproducenta bola jednou z najzásadnejších vecí pre celý album a myslím, že ho hudobne dostala do úplne iného vesmíru. Pišta dal pesničkám nový smer, ktorý často v protiklade dopĺňal ich pôvodný nápad a náladu,“ prezradil gitarista a spevák kapely Juraj Marikovič. Pišta Kráľovič však v rámci Radio_Head Awards nemá šancu zvíťaziť len sprostredkovane. Jeho skupina Nvmeri získala za album I Don't Think So nomináciu v kategórii album roka/cena kritikov.

Zhodne po tri nominácie má rovnako ako Bad Karma Boy aj skupina Modré Hory, ktorá sa s nahrávkou Luxus clan uchádza o trofej v kategóriách album roka, album roka/cena kritikov a hip-hop/rap/r'n'b. Tri želiezka v ohni má aj producent Petijee, ktorý môže s albumom Soul Paper Scissors uspieť v kategóriách debut roka, elektronická hudba a hip-hop/rap/r'n'b.

Nekompromisný hlas sídliska

„Vtedy ma nechápali, neznášali. Dnes vidia plný klub a chcú sa so mnou baviť,“ rapuje Gleb v skladbe Antisocial z novej nahrávky Lavička Pimpin. Bratislavský MC, ktorého tvorba vychádza pod progresívnou značkou F*ck Them, rozhodne nepatrí medzi klasických slovenských raperov. Aj keď v detstve ako ostatní začínal pri hip hope, najviac ho formovala britská scéna DnB a grime, čo cítiť najmä pri frekvencii úderných slôh. Glebova Lavička Pimpin sa o Radio_Head Awards uchádza v kategóriách debut roka a hip-hop/rap/r'n'b.

Festival v rozhlase

Aj tento rok bude po slávnostnom oceňovaní Radio_Head Awards nasledovať dvojdňová koncertná prehliadka toho najlepšieho, čo za uplynulý rok vzišlo z ponuky Rádia_FM a Rádia Devín. Dejiskom Radio_Head Awards Festivalu sa opäť stanú koncertné štúdiá budovy Slovenského rozhlasu, ktorú nedávno vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Otvárací koncert festivalu sa bude konať v piatok 16. marca o 19. hodine a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu na ňom pod taktovkou dirigenta Mariána Lejavu okrem iných uvedie vo svetovej premiére aj dielo When music… skladateľa Juraja Beneša. V sobotu zastúpi program Rádia Devín aj jeho nový rezidenčný súbor Quasars Ensemble, ktorý nedávno oslávil desať rokov svojej existencie. Rádio_FM budú prezentovať koncerty mien ako Bulp či Katarína Máliková. Vstup na festival je voľný.

Nominácie na album roka

  • Bad Karma Boy: Prekrásny nový svet
  • Fallgrapp: V hmle
  • Korben Dallas: Stredovek
  • Modré hory: Luxus clan
  • Tolstoys: Botanika

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radio_Head Awards 2018