Jozef „Dodo“ Šošoka – svetový džezmen z Piešťan

Svoje nadanie, z ktorého sa vždy snažil vyťažiť maximum, často prirovnával k reholi. Možno aj pre svoju snahu neustále napredovať sa dnes o Jozefovi „Dodovi“ Šošokovi hovorí ako o hudobníkovi svetového formátu. Vynikajúci bubeník, perkusionista a neúnavný propagátor džezu na Slovensku sa narodil pred 75 rokmi.

24.03.2018 12:00
Jozef „Dodo“ Šošoka Foto: ,
Jozef „Dodo“ Šošoka patril medzi najväčších propagátorov džezu.
debata

Keď sa povie džez, mnohým Slovákom ako prvý napadne spevák a skladateľ Peter Lipa. Doma sme však mali ďalší cenný poklad, ktorý prišiel na scénu ešte trošičku skôr a svoju kariéru začal rozvíjať už na prelome 50. a 60. rokov spoločne s menami ako Ladislav Gerhardt, Juraj Henter či Karol Ondreička. Jozef „Dodo“ Šošoka urobil za viac ako 40 rokov svojej aktívnej umeleckej činnosti pre džez a jeho propagáciu maximum. Začal už ako dieťa a mladícke nadšenie ho neopustilo ani do posledných dní.

„Ako dieťa som do rúk bral všetko, s čím sa dalo hrať. Ceruzky, varechy, perkusie, kastanety, rumba gule, ale to som bol ešte veľmi malý. Keď som sa naučil hrať na husle i klavír, niečo mi stále chýbalo. Nebol som spokojný. A potom som to pochopil. Bolo mi dané hrať na bicie nástroje. Uchvátil ma džez. Je šťastím byť džezovým hráčom,“ spomínal na svoje začiatky v roku 2005 pre Piešťanský týždeň rodák z Hronských Kosíh.

Či už to bola jeho rodná obec pri Leviciach, Bratislava, kam sa neskôr presťahoval, alebo Piešťany, kde strávil posledné roky života, miesta, kde sa Šošoka cítil doma, nikdy nesúviseli len s geografickou polohou. Aj vďaka premýšľaniu bez hraníc, otváraniu sa novým vplyvom a spoluprácam, no v neposlednom rade tvrdej práci a úsiliu, sa z neho napokon stal jeden z najvýznamnejších sólistov a hudobný svetobežník s medzinárodným uznaním. Doma si však spočiatku priazeň z oficiálnych miest veľmi neužíval – prvú platňu vydal až po roku 1989.

Šošoka v roku 1964 vyštudoval Pedagogickú fakultu v Nitre. Keď si asi o dvadsať rokov priniesol na Slovensko aj titul z prestížnej Berklee College of Music, bol už ostrieľaný hráč, ktorý pôsobil vo viacerých kapelách ako napríklad Pražské džezové kvarteto, Istropolitana, The Gentlemen, Slovenský jazzový kvintet či Skupina Braňa Hronca. Vďaka pôsobeniu v Bostone nadviazal mnoho kontaktov a hrával s tými najlepšími džezovými hudobníkmi. Mnohých z nich neskôr pozýval aj do piešťanskej Jazz Art Gallery, ktorú založil so svojou manželkou Yvetou Šošokovou.

Štýlovo sa Šošoka neustále vyvíjal. Prešiel cez swing, bigbít až po hard bop, ktorý neskôr posunul až k experimentálnej world music. Svoju zásluhu na tom mali aj časté výlety do Afriky, kde nachádzal duševnú očistu a z ktorej si priviezol aj slušnú zbierku perkusií. Ako dodal pre Piešťanský týždeň, hrať džez je poslanie na celý život: „Nedá sa to odbiť, od džezu si nemôžete odskočiť, ja budem hrať džez, ak mi to zdravie dovolí, až do skonania.“ Zákernej chorobe podľahol Šošoka 21. novembra 2008 vo veku 65 rokov.

3-krát Jozef „Dodo“ Šošoka

  • Bol ocenený niekoľkými prestížnymi cenami, napr. cenou Slovenského hudobného fondu za celoživotné zásluhy.
  • Na Rádiu Devín uvádzal vlastnú reláciu To všetko je džez.
  • Od roku 2009 sa na jeho počesť v Piešťanoch pravidelne koná Jazzový Festival Doda Šošoku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #Jozef „Dodo“ Šošoka #perkusie #Berklee #The Gentlemen