Do klubu sedemdesiatnikov pribudol aj Steven Tyler

Americký muzikant Steven Tyler, ktorý sa narodil 26. marca 1948, patrí už piatu dekádu k najväčším hviezdam rockovej scény.

26.03.2018 09:00
Steven Tyler Foto: ,
Steven Tyler vždy chcel byť lídrom kapely. Podarilo sa mu to pri skupine Aerosmith.
debata

Frontmana kapely Aerosmith priviedol k hraniu obdiv k Rolling Stones, ktorých prvýkrát videl naživo ako sedemnásťročný. Existuje dokonca aj fotka urobená na newyorskej ulici, na ktorej Tyler vykukuje za Mickom Jaggerom. O pár rokov neskôr sa dal dokopy s Joeom Perrym a založili kapelu, ktorá funguje dodnes – navyše prakticky v pôvodnom zložení.

Talent zdedil Tyler zrejme po otcovi, stredoškolskom učiteľovi hudby, v čase nástupu rokenrolu sa ale v rodičovských stopách rozhodne nevydal. Zo strednej školy ho vyhodili kvôli drogám, nakoniec sa aspoň vyučil. Už v 16 rokoch založil prvú skupinu Chain Reaction, v ktorej bubnoval a spieval vokály. Keď sa však Tyler dal na jeseň 1970 dokopy s Perrym, odmietol už sedieť vzadu a sem-tam si zaspievať, chcel sa stať frontmanom kapely. Ostatní súhlasili.

Prvý eponymný album s hitom Dream On vydali Aerosmith v roku 1973, medzi extraligu ich ale dostal až tretí album Toys in the Attic z roku 1975. Kapela, ovplyvnená aj skupinami ako The Who a Led Zeppelin, zožínala úspech priamočiarym gitarovým zvukom, ale postupne ju začali nahlodávať hádky aj drogová závislosť Perryho a Tylera. Kríza vyvrcholila na prelome 70. a 80. rokov, keď z dvojice zakladateľov zostal v Aerosmith len Tyler. V polovici 80. rokov sa ale dala pôvodná zostava zase dohromady.

Aerosmith ohlásili veľký návrat, ktorý sa podaril. Hoci ortodoxní fanúšikovia prijali občasné popové melódie len s ťažkým srdcom, albumy Pump (1989) a Get a Grip (1993) mali úspech. Zo Stevena Tylera sa stala celebrita prvej veľkosti. Pôsobil ako porotca súťaže American Idol a objavil sa aj v seriáli Dva a pol chlapa. Veľkou hviezdou je aj najstaršie z jeho štyroch detí, herečka Liv Tylerová. Okrem nej má muzikant, ktorý sa vyznačuje neuveriteľne veľkými ústami, ešte dve ďalšie dcéry a syna.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #rock #Liv Tyler #Steven Tyler #Aerosmith