Odkaz Pulitzerovej ceny je jasný: Rap treba vypočuť

Veľký moment pre hip hop, veľký moment pre Pulitzerovu cenu. Aj také reakcie v pondelok odzneli po ohlásení víťaza hudobnej kategórie jednej z najrenomovanejších novinárskych ocenení.

17.04.2018 18:01
debata (2)
Pulitzerovu cenu za hudbu získal raper Kendrick... Foto: SITA/AP, Amy Harris
Kendrick Lamar Pulitzerovu cenu za hudbu získal raper Kendrick Lamar.

Hlavnú cenu si odniesli denník New York Times a časopis New Yorker za otvorenie kauzy Weinstein, prekvapením sa však stalo uznanie amerického hudobníka Kendricka Lamara za album Damn. Po prvý raz v histórii získal Pulitzerovu cenu raper a nie hudobník pochádzajúci z prostredia klasickej či džezovej scény. Zásadným momentom, okrem porušenia tradície či nesporných kvalít nahrávky, je však aj niečo celkom iné. Hiphopová scéna sa legitimizuje ako hlas, ktorý má v spoločnosti šancu niečo zmeniť. Rovnako ako kvalitná žurnalistika.

Album Damn vyšiel takmer presne pred rokom, vody svetovej hudobnej scény však múti doteraz. Kritici takmer jednohlasne hovoria o majstrovskom diele, ktoré predstavuje výrazný míľnik nielen pre hiphopovú scénu, ale popmusic všeobecne. Na pozadí úderných bítov a kritických textov Lamar neskúma len súčasné problémy černošskej komunity, pohľadom do zrkadla hodnotí ambivalentnú predstavu o sebe samom, skúma vlastný strach, túžbu či pýchu.

Čo nedokázali oceniť hudobné ceny Grammy (Lamarovi cenu „vyfúkol“ popový spevák Bruno Mars), ocenila odborná porota Pulitzerovej ceny. Jej členovia označili štvrtý album jedného z najvplyvnejších hudobníkov súčasnosti za „bravúrnu zbierku skladieb, ktorú spája žargónová autentickosť a rytmická dynamika a ktorá ponúka pôsobivý portrét zachytávajúci komplexnosť moderného afroamerického života“. Lamar album predvedie aj na tohtoročnom festivale Sziget v Budapešti.

Lamar v úzkom výbere porazil súčasných skladateľov ako napríklad Michael Gilbertson či Ted Hearne. Podľa jedného z porotcov Davida Hajdua tento rok vyberali víťaza z viac ako 100 rôznych nahrávok, medzi ktorými sa nachádzali aj klasické diela čerpajúce z hip hopu. „Viedlo nás to k priznaniu si jedného faktu, a to, že táto sféra (rap) má hodnotu sama osebe a nielen ako zdroj pre hudobné žánre, ktoré sú všeobecne uznávané inštitucionálnym rámcom ako vážené a legitímne,“ dodal Hajdu pre noviny New York Times.

„Jediným miestom, kde možno počuť reč Mám taký sen Martina Luthera Kinga v reálnom živote, je hip hop,“ pripomenul raz v dokumente 40 Years of Hip-Hop raper KRS-One. Hlas scény, ktorá pôvodne vznikla ako reakcia na bezprávie utláčanej menšiny, však počuť čoraz častejšie a najmä silnejšie. Minulý rok to bol práve rap, ktorý oficiálne porazil rock a stal sa najpočúvanejším hudobným žánrom v USA. Vlani v júni Jay-Zho ako prvého rapera uviedli do Skladateľskej siene slávy, Lamarovo ocenenie Pulitzerovou cenou zase prichádza v čase, keď sa o Beyoncé hovorí ako o kráľovnej festivalu Coachella, Rokenrolovú sieň slávy doplnili mená ako Nina Simone či Sister Rosetta Tharpe a marvelovka Čierny panter v kinách zarobila viac ako Titanic.

Pulitzerova cena sa rozhodla oceniť aktuálne témy, ktoré hýbu spoločnosťou. To sa týka aj odhalenia aféry vplyvného hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorá spustila celosvetovú kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu a zneužívaniu žien nazvanú MeToo. Celkovo ceny obsahujú 21 kategórií. Ocenení získajú certifikát a finančnú odmenu 10-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rap #hip hop #Pulitzerova cena #Kendrick Lamar #Harvey Weinstein