Dúbravčania si uctia Deža Ursinyho. Dostane pamätník

Poslanci bratislavskej Dúbravky na utorkovom zastupiteľstve odsúhlasili vybudovanie pamätníka hudobníkovi, skladateľovi a spevákovi Dežovi Ursinymu (1947-1995).

19.04.2018 07:00
Dežo Ursiny Foto: ,
Hudobníkovi, skladateľovi a spevákovi Dežovi Ursinymu venujú pamätník.
debata

Takáto pocta má vzniknúť v blízkosti dlhoročného bydliska umelca na Fedákovej ulici v tejto mestskej časti. Autorkou návrhu je Mira Podmanická, sochárka a odborná asistentka na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Komisia kultúry pri Miestnom úrade v Dúbravke sa tým zaoberala opakovane. K vypracovaniu projektu sa pridali Dúbravské noviny a v spolupráci so sochárkou vznikli dva umelecké návrhy. Komisia odsúhlasila pamätník s názvom Listovanie.

„Jeho vybudovaním je plánované zveľadenie priľahlého parku a verejných priestorov pri niekdajšom ,Sloníkuʻ. S takým cieľom vznikol občiansky projekt osadenia pamätníka. Myšlienku a financovanie podporili poslanci, keď za jeho postavenie hlasovalo 20 a dvaja poslanci sa zdržali,“ uviedla Lucia Marcinatová z tlačového odboru mestskej časti Dúbravka.

Návrh Listovanie stvárňuje dvere, knihu, symbolizuje nazretie do vnútra tvorby umelca. Pamätník zo štyroch kovových platní s rôznymi povrchovými úpravami bude obsahovať Ursinyho vybrané texty, ktoré sa dajú čítať cez priehľady vo vrstvách. Podľa sochárky objekt bude mať na prvej platni meno umelca, predná strana jeho výšku. Ostatné budú o niekoľko centimetrov väčšie či menšie a s rôznou šírkou.

Pamätník plánuje samospráva Dúbravky dokončiť na jeseň a pri príležitosti Ursinyho narodenín odhaliť v októbri aj s koncertom jeho piesní v parku na Fedákovej ulici. Osadením pamätníka chcú jeho iniciátori otvoriť možnosť vytvárania spomienkových miest, stôp, umeleckých odkazov významných Dúbravčanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pamätník #Dúbravka #Dežo Ursiny