V podaní Ladislava Fančoviča zaznie Chopin u nás aj v Číne

Hudobný odkaz poľského skladateľa a klavírneho virtuóza romantizmu Frederica Chopina priblíži jeden z popredných slovenských klaviristov Ladislav Fančovič na svojich májových koncertoch.

21.04.2018 05:00
Ladislav Fančovič Foto:
Ladislav Fančovič vo svojom repertoári rád siaha po veľmi náročných a málo hrávaných skladbách.
debata

Fančovič, ktorý je známy najmä interpretáciou hudby z 20. a 21. storočia, vystúpi 9. mája na 24. ročníku Topoľčianskej hudobnej jari a 15. mája na 57. Humenskej hudobnej jari.

Ako ďalej agentúru SITA informovala speváčka a manažérka Jana Dekánková, klavírne recitály v tomto roku sú skôr výnimkou vo Fančovičovej koncertnej činnosti. Hudobník svoje májové vystúpenia zakončí sólovým recitálom v Šanghaji, kde sa čínskemu publiku predstaví 19. mája v Shanghai Oriental Art Center.

„Vo svojom repertoári Ladislav Fančovič rád siaha po veľmi náročných a málo hrávaných skladbách, ktoré sa z dôvodu obtiažnosti zriedkavo objavujú na programoch koncertných sál. Intenzívne sa venuje aj propagácii slovenskej hudobnej tvorby,“ dodala Dekánková.

Klavirista Ladislav Fančovič (1980, Trnava) ukončil v roku 2000 štúdium na konzervatóriu v Bratislave s titulom Najlepší absolvent roka. V rokoch 1999 a 2000 študoval na Akadémii múzických umení v Prahe, v rokoch 2000 – 2002 na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a v rokoch 2000 – 2005 na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde svoje doktorandské štúdium ukončil v roku 2010.

Viackrát sa stal finalistom a laureátom domácich a medzinárodných súťaží. Pravidelne vystupuje ako sólista s mnohými slovenskými a českými orchestrami, napríklad so Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom slovenského rozhlasu, Symfonickým orchestrom českého rozhlasu, Pražskou komornou filharmóniou a ďalšími. Popri sólistickej činnosti je komorným hráčom a stálym členom zoskupení Hugo Kauder Trio, Faces Piano Trio a Berger Trio. Okrem koncertov na Slovensku a v Čechách účinkoval na významných festivaloch vo väčšine európskych krajín, ale aj v Malajzii, USA a na Cypre. Vydal viac než 20 CD nosičov.

Fančovič v roku 2011 založil a umelecky vedie swingový orchester Fats Jazz Band, ktorý hrá autentickú hudbu 30. až 40. rokov minulého storočia z americkej, anglickej, nemeckej, ale i domácej scény. Raritou je, že hudobníci orchestra hrajú na originálne historické hudobné nástroje z 30. rokov. Okrem hry na klavír sa venuje aj hre na saxofón. V roku 2014 založil saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, ktoré hrá originálne aranžmány hudobného žánru ragtime z rokov 1910 až 1920.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Fančovič #Frederic Chopin