Skupina Pressburger Klezmer Band prepadla baladám

Sedem úspešných albumov a viac ako dvadsať rokov kapely - taká je bilancia Pressburger Klezmer Bandu. Bratislavské hudobné zoskupenie, ktoré vzniklo v roku 1995, sa inšpiruje emotívnou tanečnou hudbou zo strednej a z východnej Európy známou ako klezmer.

22.04.2018 05:00
Pressburger Klezmer Band Foto:
Skupina Pressburger Klezmer Band zbiera hudobné námety a zdroje židovskej hudby z Bratislavy a celého Slovenska.
debata

Na hudobný trh prichádza s novým projektom Baladen alebo Balady. V porovnaní s predchádzajúcimi albumami, v ktorých sa mieša židovská, balkánska, orientálna hudba s cigánskym folklórom, latinom a džezom, je nový album komornejší. Piesne o láske, živote a Bohu sú nosnou témou židovských Balád.

Skupina Pressburger Klezmer Band, ktorá zbiera hudobné námety a zdroje židovskej hudby z Bratislavy a celého Slovenska, sa inšpirovala znovuobjavenou hudobnou tvorbou Arie (Aladára) Ben Erez Abrahamsona (1904 – 1992). Rodák z Topoľčian pôsobil pred emigráciou najmä v medzivojnovej Bratislave a vo svojich kompozíciách zhudobňoval poéziu najznámejších jidiš básnikov. Silnú pečať projektu dali aj piesne nedávno zosnulej poetky a skladateľky Beyle Schaechter Gottesman, ktorá pred vojnou pôsobila v neďalekej Viedni.

Projekt dopĺňajú zhudobnené básne najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš. „Vďaka spolupráci so zahraničnými hosťami sme objavili čaro súčasných jidiš piesní, ktoré možno nazvať baladami. Okrem jidiš znie na platni aj starohebrejčina, keďže sme spracovali aj náboženské melódie pochádzajúce zo Slovenska, ďalej jazyk sefardských Židov ladino a napokon srbčina, respektíve bosniačtina. Pamätali sme aj na slovenské publikum, a preto booklet albumu obsahuje krásne slovenské preklady v podaní Jána Štrassera,“ hovorí o projekte huslista Andrej Werner.

Album s poradovým číslom osem nahrala skupina pod vedením skúsenej producentskej dvojice Róbert Pospiš a Martin Sillay, ktorých vydavateľstvo zastrešilo aj dva predchádzajúce úspešné albumy skupiny (album Tants mit mir získal sošku Radio_Head Awards za najlepší album v kategórii folk&world za rok 2012).

Nielen Pressburger Klezmer Band, ale aj jeho hostia posúvajú nový album k tomu najlepšiemu zo židovskej hudby. Jidiš balady sa snúbia s klasickou hudbou v podaní sláčikového kvarteta Mucha Quartet a gitaristky Miriam Rodriguez-Brüllovej. Nový album nie je len o meditatívnych a nostalgických skladbách, čo dokazuje tango s brilantným hosťovským výkonom Martina Chovanca na bandoneóne. Silnú aranžérsku pečať dal projektu „dvorný“ skladateľ Lúčnice Peter Jantoščiak, a najmä Dragan Mirković zo Srbska, ktorý sa predstavil v jednej skladbe aj na akordeóne.

Čerešničkou na torte je spracovanie legendárnych Čerešní Ľubicou Čekovskou (ktorá sa predstavila aj na klavíri) pod názvom Karshelekh a s jidiš textom z pera talentovanej ukrajinskej textárky Asie Fruman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pressburger Klezmer Band #klezmer #balada