Streamovanie je prvýkrát najväčším zdrojom príjmov hudobného priemyslu

Online streamovacie služby, ako je Spotify alebo Apple Music, sa vlani stali najväčším zdrojom príjmov hudobného priemyslu.

25.04.2018 12:00
Speváčka Taylor Swift na archívnom zábere. Foto: ,
Najžiadanejším hudobníkom sa vlani stal Ed Sheeran, za ním bola jednička z roku 2016 - Drake a tretia Taylor Swift.
debata

Prvýkrát tak za sebou nechali predaj CD nosičov a digitálne sťahovanie nahrávok. Oznámila to Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI). Podľa jej správy Global Music Report 2018 sa celkové príjmy hudobného priemyslu zvýšili o 8,1 percent na 17,3 miliardy dolárov.

Príjmy hudobného priemyslu sa vďaka streamovaniu začali zvyšovať po dlhom období poklesu. V priebehu 15 rokov do roku 2014 sa tržby z predaja hudby znížili o 40 percent na 14,3 miliardy dolárov.

Vlani mali streamovacie firmy 176 miliónov predplatiteľov a svoj podiel na príjmoch sektora zvýšili na 38 percent z 29 percent v predchádzajúcom roku. Predaj fyzických nosičov vlani klesol o päť percent a predaj prostredníctvom sťahovania o 20 percent. Príjmy v sektore ale aj tak boli na 68,4 percenta úrovne roku 1999.

Zlepšenie je viditeľné v Latinskej Amerike, kde sa tržby hudobného sektora vlani zvýšili o 17,7 percenta, aj v Číne, kde rast predstavoval 35,3 percenta. V pätici najväčších trhov z hľadiska tržieb sa však držia USA, Japonsko, Nemecko, Británia a Francúzsko. Čína bola vlani desiata a Brazília deviata. Najžiadanejším hudobníkom sa vlani stal Ed Sheeran, za ním bola jednička z roku 2016 – Drake a tretia Taylor Swift.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #Apple Music