Ján a Martina opäť spoja ľudí. V deň ich plánovanej svadby

Pôvodne to mal byť jeden z ich najšťastnejších dní v živote, teraz bude 5. máj – deň plánovaného sobáša novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej patriť spomienkovému koncertu na ich počesť. Spolupatričnosť s ich rodinami príde do Gregoroviec, rodnej obce Martiny Kušnírovej, vyjadriť množstvo slovenských, ale aj českých umelcov.

04.05.2018 09:00
Koncert pre Jána a Martinu Foto:
Na koncerte vystúpi aj Michal Kaščák s kapelou Bez ladu a skladu, speváčka Jana Kirschner, dídžejka Matia alias B-Complex či skupina Longital.
debata

Za spomienkou stoja okrem klubu Stromoradie a obce Gregorovce organizátori festivalu Pohoda, ktorí prvý Koncert pre Jána a Martinu zorganizovali už 4. marca v Bratislave. Neskôr sa presunuli aj do ďalších miest ako napríklad Žiliny či Prešova, z blízkosti ktorých zavraždený mladý pár pochádzal. Sobotňajší koncert, ktorému bude predchádzať svätá omša v miestnom kostole Narodenia Panny Márie, pripravujú so súhlasom ich rodín.

„Symbolika stretnutia viacerých ľudí v deň, keď sa mali spojiť rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov, je silným vyjadrením toho, ako ich smutný osud spojil celé Slovensko. Spojil ľudí, ktorí chcú vyjadriť podporu, spolupatričnosť a ktorí chcú zároveň ukázať, že im záleží na krajine, v ktorej žijeme,“ tvrdí šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Na koncerte, ktorý sa od 16. hodiny začne na neďalekom futbalovom ihrisku, vystúpia podľa Kaščáka aj interpreti či kapely, ktorých mali Ján a Martina radi: „Cez blízkych ľudí Martiny Kušnírovej sme zistili, čo spolu radi počúvali a väčšina umelcov, ktorých sme dostali na zozname, zahrá aj na koncerte. Zároveň sú tam však aj ďalší, o ktorých sme si mysleli, že by takisto mali vystúpiť.“ Predstavia sa napríklad Jana Kirschner, Sima Martausová, Para, Chiki liki tu-a, Puding Pani Elvisovej, Vec a Zuzana Mikulcová, Michael Kocáb a Karpatské Chrbáty, Longital či Konvergencie Quartet.

„Čo sa týka prístupu, umelci sa k tomu stavajú veľmi dobre. Sú ústretoví, hrajú zdarma a hlavne mám pocit, že všetci vedia, prečo sú tam, a podľa toho aj vyberajú jednotlivé piesne. Určite to však nie je hranie, po ktorom by túžili,“ približuje Kaščák, ktorý na koncerte vystúpi so skupinou Bez ladu a skladu. „Hrali sme už na viacerých koncertoch a musím priznať, že sú to veľmi ťažké momenty. Je smutné, že sa vôbec musíme stretnúť, že takýto koncert vôbec musí vzniknúť. Na druhej strane je však veľmi dôležité ukázať, že nám nie je ľahostajné, čo sa Jánovi, Martine a ich rodinám stalo. Vnímam to ako zlú správu pre celú krajinu.“

K názoru, že by bolo lepšie, ak by zámienka na podobný koncert vôbec neprišla, sa pripája aj dídžejka Matia Lenická alias B-Complex, ktorá v sobotu takisto vycestuje do Gregoroviec: „Všetci by sme boli najradšej, ak by sme tento koncert vôbec nemuseli odohrať. Je nám jasné, že to nie je príležitosť vystúpiť, ale spôsob, ako sa prihlásiť k tomu, aby sa u nás veci riešili slušne a aby sa niečo také nedialo. Každý z účinkujúcich odohrá len krátku časť z programu, ide skôr o to, že budeme všetci spolu.“

Podľa jej slov by kultúra mala prezentovať hlas ľudu, inak sa dostane medzi dve mlynské kolesá: „Na jednej strane je to politický systém, na druhej ekonomický. A ak tieto dve kolesá znížia hodnotu kultúry, prídu zlé časy. Podobne je to aj so žurnalistikou. Kultúra sa tu do istej miery spája s prácou Jána Kuciaka. Vždy, keď sa v spoločnosti stali dôležité udalosti, hlas prichádzal od študentov, ale aj z kultúrneho sektora. Bol to hlas, ku ktorému sa verejnosť mohla prihlásiť. Je privilégiom umelcov, že sú slobodní v tvorbe, no zároveň je ich zodpovednosťou, že v čase krízy nezostanú ticho.“

Koncert vníma ako vhodnú formu vyjadrenia podpory aj Michal Kaščák: „Niektorí môžu namietať, že nie je vhodné, aby sme koncert organizovali práve v deň ich plánovanej svadby, no zabúdajú na to, že hudba sprevádza ľudí aj pri smutných či vážnych udalostiach. Koncert nemá byť o zábave, má byť o prejave spolupatričnosti. To je jeho podstatou. Nie je ani o konkrétnych kapelách, aj keď je, samozrejme, dôležité, že tam prídu. V prvom rade je o Jánovi a Martine, ktorí mali mať veľký deň, ale, žiaľ, mať ho nemôžu.“

Súčasťou pripravovanej akcie budú aj vizuálne diela, na veľkoplošnej obrazovke bude premietaný výber z Reakcie vizuálnych umelcov. Svoju sochu s názvom Spojili nás vystaví Martin Dzurek a Jano Vajsábel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Michal Kaščák #Koncert pre Jána a Martinu #Gregorovce