Vojak Blunt si opäť podá sladkého chlapca. Zaspieva v Bratislave

Si krásna, znejú slová notoricky známej piesne You’re Beautiful, ktorá polichotila už miliónom dievčat po celom svete.

09.05.2018 14:00
James Blunt Foto: ,
James Blunt sa naposledy predstavil v Bratislave v roku 2014.
debata

Britský spevák a hudobník James Blunt si vďaka tomuto hitu vytvoril početnú fanúšikovskú základňu, ktorú by mu mohol závidieť nejeden muzikant, no kým jedna skupina ľudí pri piesňach o láske chytá do rúk vreckovku, iní pri jeho najväčších hitoch znechutene prevracajú očami. Zostať obeťou úspechu jednej skladby však spevák netúži, čo dokazuje aj humorom, akciou a prekvapeniami, ktorými spestruje svoje koncerty. Presvedčiť sa môžu aj slovenskí diváci. James Blunt vo štvrtok vystúpi v bratislavskej NTC aréne.

Spevák sa na Slovensko vráti už po tretí raz. V roku 2008 vystúpil v bratislavskej Inchebe, do Národného tenisového centra zase zavíta po štyroch rokoch. Práve pri poslednej návšteve v roku 2014 ľudí prekvapil tancom medzi divákmi či zoskokmi z pódia, ale aj profesionálne zvládnutou komunikáciou smerom k publiku. Rockové gestá počas živých šou patria k Jamesovi Bluntovi rovnako ako jeho nechcená povesť "kráľa sláďákov“, bývalý profesionálny vojak proti nej však bojuje statočne.

Do Bratislavy príde tentoraz predstaviť najnovší, v poradí piaty štúdiový album The Afterlove z roku 2017, na ktorom spolupracoval aj s britským "zlatíčkom“ Edom Sheeranom či Ryanom Tedderom zo skupiny One Republic. Aj keď slovko láska v názve môže opäť zvádzať k romantickým témam, Blunt sa venoval aj aktuálnej politickej situácii. Konkrétne ku skladbe Someone Sing Along ho inšpiroval Donald Trump a jeho politika rozvratu.

James Blunt si však dobre uvedomuje, čomu za svoj úspech vďačí. Na koncerte nebudú chýbať osvedčené hity ako Goodbye My Lover, Wisemen či You're Beautiful, ktoré v roku 2004 vyšli na jeho debutovom albume Back To Bedlam. Nahrávke sa paradoxne zo začiatku príliš nedarilo, počas prvého týždňa si ju kúpilo len okolo 500 ľudí, dnes sa celkový predaj odhaduje na 11 miliónov kópií. Spevák za platňu získal štyri nominácie na ceny Grammy a odniesol si dve britské hudobné ceny.

Zlomom bol práve úspech singlu You're Beautiful, ktorý sa však už veľmi skoro stal obeťou vlastnej popularity a neskôr aj rôznych paródií. Rastúca sláva išla ruka v ruke so zvyšujúcim sa efektom iritácie a spevák sa začal objavovať na popredných miestach v rebríčkoch otravnosti. To, že je pieseň You're Beautiful otravná, priznal dokonca aj samotný Blunt, ďalšie výhrady k tvorbe ako prespievanej červenej knižnici však koncom minulého roka pre noviny Metro Newspaper poprel: "Nie je to celkom tak. Moje piesne nie sú veľmi romantické. Aj skladba You're Beautiful je v skutočnosti o chlapíkovi, ktorý je celý vzrušený z toho, že sa rozpráva s priateľkou niekoho iného, kým jej priateľ stojí vedľa nej. Stalo sa to na verejnosti a ten priateľ bol oveľa väčší ako ja. To predsa nie je romantické, to je divné.“

Aké prekvapenia si Blunt pripravil na štvrtkový koncert, zatiaľ zostáva tajomstvom. Organizátori však sľubujú veľkolepú sprievodnú vizuálnu šou. Žiadnym tajomstvom však nie meno predskokana. Pokým v roku 2014 dal spevák šancu speváčke a hudobníčke Zuzane Mikulcovej, úlohu rozohriať publikum zajtra dostane Emma Drobná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #láska #hudba #hity #James Blunt