Český spevák Mikolas Josef zabodoval, mieri do finále Eurovízie

Český spevák Mikolas Josef sa zúčastní na sobotňajšom finále medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia.

09.05.2018 11:59
Mikolas Josef Foto: ,
Mikolas Josef zaspieval v semifinálovom kole Eurovízie a postúpil do finále.
debata

Spolu s ďalšími deviatimi súpermi postúpil z utorňajšieho semifinále, pri ktorom vystúpili zástupcovia 19 krajín. Je to iba po druhýkrát v histórii, čo zástupca Česka bude spievať vo finále tejto súťaže.

Mikolas Josef v speváckom súboji vystúpil ako piaty v poradí s vlastnou piesňou Lie To Me. Jeho účasť pritom bola ohrozená kvôli poraneniu chrbtice, ktoré utrpel minulý mesiac pri skúške na súťaž. Bol síce prevezený do nemocnice, o niekoľko dní neskôr úspešne absolvoval ďalšiu skúšku, aj keď bez pôvodne chystaných akrobatických prvkov.

Na snímke spevák Mikolas Josef z Českej... Foto: TASR/AP, Armando Franca
Mikolas Josef Na snímke spevák Mikolas Josef z Českej republiky vystupuje s piesňou Lie To Me počas prvého semifinále na súťaži Eurovision Song Contest.

Spoločne s Českou republikou sa do finále prebojovali aj zástupcovia Rakúska, Estónska, Cypru, Litvy, Izraela, Bulharska, Albánska, Fínska a Írska.

Na súťaži sa zúčastňujú zástupcovia 43 národných delegácií. Druhé semifinále zahŕňajúce 18 krajín sa koná vo štvrtok 10. mája. Do finále 12. mája pritom automaticky postupujú zástupcovia piatich krajín, ktoré najviac prispievajú do rozpočtu usporiadateľskej organizácie – teda Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko. Automaticky ide do finále tiež Portugalsko ako hostiteľ 63. ročníka súťaže. Slovensko sa na súťaži už niekoľko rokov nezúčastňuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #finále #súťaž #Eurovízia #postup #Mikolas Josef