Zomrela bývalá sólistka Opery SND Kajabová-Peňašková

Vedenie Slovenského národného divadla prijalo s hlbokým zármutkom správu o úmrtí bývalej poprednej sólistky Opery SND, sopranistky Anny Kajabovej-Peňaškovej.

09.05.2018 14:28
debata
Anna Kajabová-Peňašková na archívnom zábere. Foto: archív SND
Anna Kajabová-Peňašková na archívnom zábere. Anna Kajabová-Peňašková na archívnom zábere.

Anna Kajabová-Peňašková zomrela vo veku nedožitých 81 rokov v stredu v Bratislave. Informovala o tom tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková. O termíne poslednej rozlúčky so zosnulou umelkyňou bude SND informovať.

Anna Kajabová-Peňašková (28. októbra 1937, Prievidza – 9. mája 2018, Bratislava) študovala na Štátnom konzervatóriu u Magdy Móryovej a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde bol jej pedagógom Janko Blaho. Absolvovala aj štúdium v talianskej Siene u slávnej sopranistky Giny Cigny. Do SND nastúpila v sezóne 1960/1961 ešte ako študentka 1. ročníka na VŠMU a získala si odbornú kritiku i priazeň divákov. Za viac ako tridsať rokov pôsobenia na našej prvej opernej scéne vytvorila viac ako 50 úloh. Zaujala krásnym hlasom, štýlovou interpretáciou, technickou dokonalosťou, precíteným stvárnením osudov svojich postáv a v neposlednom rade aj pôvabným zjavom, priblížila kariéru sopranistky Izabela Pažítková.

Operná speváčka úspešne reprezentovala slovenské vokálne umenie na mnohých súťažiach v Budapešti, v Riu de Janeiro, v Helsinkách. Neskôr hosťovala s operou SND, ale aj ako koncertná sólistka v mnohých krajinách Európy i v USA.

Zo širokého spektra postáv, ktoré Anna Kajabová-Peňašková stvárnila, pripomína SND mozartovskú Paminu v Čarovnej flaute, donnu Elvíru v Donovi Giovannim, z ruského repertoáru predovšetkým Tatianu v Čajkovského Eugenovi Oneginovi a z talianskej opery Verdiho Leonóru zo Sily osudu i Trubadúra, Améliu z Maškarného bálu, Alžbetu v opere Don Carlos a Aidu. V Pucciniho operách vystúpila ako Čo čo san v Madame Butterfly a Mimi v Bohéme a z českej tvorby napríklad ako Dvořákova Rusalka či Smetanova Mařenka v Predanej neveste. Anna Kajabová-Peňašková sa presadila aj v slovenských operách Eugena Suchoňa (Katrena v Krútňave, Milena v Svätoplukovi) či Jána Cikkera (Milka v opere Juro Jánošík, Mary v opere Mister Scrooge).

„Anna Kajabová-Peňašková neraz hovorila, že hudba je jej osudom. Napokon dve dcéry sa volajú ako hrdinky opier Aida a Manon,“ dodáva národné divadlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Opera SND #sólistka