Duo Burgr a Pjoni máva z výletnej lode

Jeden je herec, hudobník a jedna z kľúčových postáv Divadla SkRAT, ktorá spoluzakladala aj uznávanú undergroundovú skupinu z Prešova Ali Ibn Rachid.

11.05.2018 13:00
Ľubomír Burgr (vľavo) a Jonatán Pastirčák počas... Foto:
Ľubomír Burgr (vľavo) a Jonatán Pastirčák počas spoločného koncertu.
debata

Druhý je elektronický producent, ktorý svoju autorskú víziu pretavuje do projektov ako Pjoni, Isama Zing a mnohých ďalších. Ľubomíra Burgra a Jonatána Pastirčáka však po novom spája aj niečo iné ako len výrazná stopa na nezávislej slovenskej hudobnej scéne. Svoje sily spojili na albume Výletné lode, ktorý v piatok vychádza vo vydavateľstve Slnko records.

"Na brehu rieky stojíme / na vodu hľadíme / a po rieke plavia sa z oboch strán / výletné / výletné lode / lode / šťastne nám z nich / ľudia na breh mávajú / rukami / inak nič nepočuť / a všetko je tak letne veselé,“ spieva sa v skladbe Výletné lode eponymného albumu. Predstave o dovolenkovej idylke však čosi stojí v ceste. Do melodických klávesových harmónií sa citeľne prediera experimentálny prístup k elektronickej hudbe, ktorý len podporuje ležérny spevácky prejav Ľubomíra Burgra. Dvojica Burgr a Pjoni si vyplávala na spoločnú cestu, aby spoločne prekročila hranice predvídateľnosti a práce so žánrovými presahmi.

Autorkou fotografie k albumu je Soňa Maletz. Foto: Soňa Maletz/Slnko Records
Autorkou fotografie k albumu je Soňa Maletz. Autorkou fotografie k albumu je Soňa Maletz.

Duo Burgr/Pjoni začalo spoluprácu ako formácia hrajúca pesničky skupiny Ali Ibn Rachid. Vzájomné hudobné porozumenie nakoniec vyústilo do repertoáru na debutový album. "Mal som ponuky na koncerty s kapelou, no už sa nám nepodarilo dať ju dokopy. S Pjonim sme popri koncertoch mali vlastné nápady, začali sme ich rozvíjať a dospeli sme k tomu, že by sme mohli aj niečo nahrať. Asi rok a pol sme to skúšali, prerábali a nakoniec vzniklo deväť pesničiek, ktoré sú obsahom albumu,“ priblížil zrod spolupráce Burgr.

Na albume Výletné lode sa stretli dve hudobné generácie silných skladateľských osobností. Ako však Burgr vtipkuje, ďalšia generácia by sa medzi nich pokojne zmestila: "Od Jonatána som o dosť starší a vyzerá to, akoby sa v projekte stretli otec so synom. Poznám ho už od mala, asi od štyroch rokov, keď sme na spoločných prechádzkach s jeho otcom Danielom Pastirčákom debatovali o filozofii. Neskôr som ho evidoval v kapele Tucan, ktorú založil spolu s Adamom Matejom. Jeden z koncertov mali dokonca aj u nás v klube A4 (Burgr je jedným z jeho umeleckých riaditeľov, pozn. red.). Vždy som ho vnímal ako mimoriadne zaujímavého mladého človeka, ktorý na svoj vek v hudobnom premýšľaní ďaleko predstihol svojich rovesníkov,“ tvrdí Burgr, ktorý si vzájomnú spoluprácu pochvaľuje.

Nezlákal staršieho z dvojice mentorský prístup? "To musí povedať Jonatán. Ja dúfam, že nie. On je vo veľa veciach predsa len oveľa zdatnejší ako ja, hlavne čo sa týka technických záležitostí smerom k elektronike. Pri veciach, ktoré ja len tuším, on hneď nájde riešenia,“ dodáva. Jeho hudobný kolega Pjoni však súhlasí: "Hudobne si rozumieme výborne. Veľmi často sa zhodujeme v hodnoteniach inej tvorby. A obaja máme radi americkú avantgardnú zostavu The Residents.“

Či bude lístok na cestu výletnou loďou len jednosmerný, Burgr zatiaľ povedať nevie: "Je tu potenciál, aby spolupráca pokračovala. Mám už aj nejaké ďalšie materiály. Za seba môžem povedať, že by som bol určite rád a pokiaľ viem, tak aj Pjoni je za. Ktovie, čo ukáže čas. Cesta možno bude pokračovať, ale či smerom po prúde, alebo proti prúdu, to ešte neviem.“ Najbližší koncert Burgra a Pjoniho odznie už dnes večer v bratislavskom klube A4 a bude zároveň krstom novej nahrávky. Okrem albumu uvedie Ľubomír Burgr do života aj knihu textov Za naším blokom.

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Pjoni