Víťazkou Eurovízie je Netta z Izraela, Česi dosiahli historický úspech

Víťazkou speváckej súťaže Eurovízia sa stala izraelská speváčka Netta. Spevák zo susedného Česka Mikolas Josef dosiahol historický úspech pre svoju krajinu s umiestnením sa na šiestej priečke.

13.05.2018 07:58
Netta z Izraela oslavuje s trofejou Eurovízie... Foto: ,
Netta z Izraela oslavuje s trofejou Eurovízie svoje víťazstvo.
debata (47)

Na súťažie sa tento rok zúčastnili zástupcovia 43 krajín. O výsledkoch súboja rozhodujú hlasy národných porotcov všetkých zúčastnených štátov, ku ktorým sa potom pripočítajú hlasy divákov. Práve u nich mal Čech Mikolas Josef, ktorý vystúpil s vlastnou piesňou Lie To Me, veľký úspech.

Netta z Izraela počas vystúpenia s pesničkou Toy.
Protugalský spevák Salvador Sobral gratuluje...
+4Eleni Foureira z Cypru bola veľkou favoritkou,...

Po hlasovaní odborných porotcov dosiahol český interpret 15. miesto, hlasy divákov ho ale nakoniec vyniesli až na šiestu priečku. Víťazná dvadsaťpäťročná Izraelčanka Netta Barzilai so svojou skladbou Toy bola favoritkou súboja. Druhé miesto obsadila takisto favorizovaná cyperská speváčka Eleni Foureira a tretiu priečku Rakúšan Cesar Sampson.

zväčšiť Mikolas Josef z Českej republiky počas svojho... Foto: SITA/AP, Armando Franca
Mikolas Josef Mikolas Josef z Českej republiky počas svojho finálového vystúpenia so skladbou Lie to me.

Účasť českého speváka bola už v semifinále ohrozená kvôli poraneniu chrbtice, ktoré Mikolas Josef utrpel koncom apríla pri skúške na súťaž. Bol síce prevezený do nemocnice, o niekoľko dní však úspešne absolvoval ďalšiu skúšku, aj keď bez pôvodne chystaných akrobatických prvkov. Vo finále si na záverečné salto trúfol, za čo bol odmenený búrlivým potleskom.

Vôbec prvým Čechom, ktorý v Eurovízii spieval, bol v roku 1968 Karel Gott. Zastupoval ale Rakúsko s piesňou Tausend Fenster a skončil na trinástom mieste zo 17. Na Eurovízii sa v minulosti zúčastňovalo aj Slovensko, ale pre nedostatok financií a sponzorov sa posledné roky už interpreti na túto súťaž nehlásia.

zväčšiť Izraelskí fanúšikovia oslavujú úspech speváčky... Foto: SITA/AP, Armando Franca
Portugal Eurovision Song Contest - Izraelskí fanúšikovia Izraelskí fanúšikovia oslavujú úspech speváčky Netty, ktorá zvíťazila v súťaži Eurovízia.

Víťazstvo speváčky Netty znamená, že budúci rok bude usporiadateľskou krajinou Eurovízie Izrael.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #víťaz #Eurovízia #Mikolas Josef #Netta