Tom Odell dokáže ponúknuť viac ako len peknú tváričku

Čisto z vizuálneho hľadiska pôsobí ako stelesnenie toho najväčšieho klišé o mladých popových hudobníkoch. S milou, takmer bezbranne pôsobiacou tvárou, blond vlasmi a modrými očami akoby práve vyšiel z kastingu do chlapčenskej skupiny, výzor je však niečo, čo britský spevák a skladateľ Tom Odell vôbec nerieši.

15.05.2018 11:30
Tom Odell Foto:
Spevák a hudobník Tom Odell sa na Slovensko vráti po tretí raz.
debata

Ako sám tvrdí, v tvorbe mu ide hlavne o uveriteľnosť, a je vzácnosťou, že táto obľúbená muzikantská fráza má v jeho prípade svoje opodstatnenie. Najlepšie je presvedčiť sa naživo a slovenskí fanúšikovia tak budú môcť urobiť už 21. júna v bratislavskej Hant aréne.

Spolu s hudobníkmi ako Ed Sheeran či Jake Bugg patrí Tom Odell k najvýraznejšej súčasnej skladateľskej generácii Britských ostrovov. Držiteľ BRITs Critics' Choice Award a Ivor Novello Award však akoby po vyčnievaní z radu vôbec netúžil. V jeho piesňach dominujú skôr jednoduché klavírne melódie, v textoch sa zase inšpiruje bežnými životnými situáciami. Dvadsaťdesemročný Brit v hudbe netúži po búraní hraníc, plne si vystačí s tým, že sa dokáže realizovať ako skladateľ. Možnosť vyjadriť sa cez hudbu vníma ako ten najväčší dar, už menej nadšene vníma to, koľko pozornosti púta jeho vzhľad či krátky románik so speváčkou Taylor Swiftovou.

Návštevník. Tak znela odpoveď Toma Odella pre magazín Vogue, keď sa minulý rok spýtali, aký názov by dal svojej autobiografii. Ako vtedy priznal, vždy sa cítil ako outsider, no to k nemu ako skladateľovi jednoducho patrí. „Radšej sa pozerám skrz námrazu na okne, akoby som mal vysedávať v bare. Vnímam sa skôr ako pozorovateľ. Mnoho mojich rovesníkov malo po dosiahnutí dvadsiatky túžbu niekam sa vydať, byť súčasťou niečoho väčšieho, ja som to tak nikdy necítil. Vždy som sa na rôznych iných miestach cítil ako návštevník či turista,“ prezradil Odell.

Na scéne sa však „chlapec v úzadí“ mení na hudobníka so suverénnym a pôsobivým prejavom. Na Slovensku ho tak mohli diváci zažiť v roku 2014 v Bratislave či minulý rok na festivale Grape, kde museli jeho koncert prerušiť pre zlé počasie. Práve pódiový prejav mal na kariéru mladého Brita zásadný vplyv. Počas jedného z jeho londýnskych koncertov v slávnom klube Ronnie Scott's si ho totiž všimla britská hudobníčka Lily Allen, ktorá ho prirovnala k mladému Davidovi Bowiemu a ponúkla mu kontrakt s vydavateľstvom Columbia Records.

Debutový album Long Way Down vyšiel v roku 2013 a pre Odella, ktorý sa chcel už odmala stať hudobníkom, to bol splnený sen. Z albumu pochádza aj známy hit Another Love, ktorý určite nebude chýbať ani na koncerte v Bratislave. Fanúšik Joni Mitchellovej, Leonarda Cohena či Nicka Cavea na nahrávku pretavil číru radosť z pesničkárstva, ako však zvykne prízvukovať, k druhému albumu Wrong Crowd (2016) už pristupoval svedomitejšie. „Long Way Down je vo svojej podstate veľmi nevinný album. Je nevinný v piesňach, v spôsobe, akým bol nahrávaný, akým som ho naspieval. Keď ho spätne počúvam, počujem naivitu, ale myslím, že je to skvelé. Do albumu ju dostanete len raz. Povedal by som, že album Wrong Crowd je komplexnejší a bolo omnoho ťažšie ho nahrať,“ povedal spevák pred dvoma rokmi pre Atwood Magazine.

Tom Odell by mal v polovici tohto roka vydať svoj tretí, zatiaľ nepomenovaný album, a je možné, že nové piesne uvedie aj v Bratislave. Ako predkapelu si spevák vybral dream-popovú formáciu Tolstoys, ktorá nedávno za svoj album Botanika získala cenu Radio_Head Award v kategórii debut roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Tom Odell #HANT Aréna #Tolstoys