Svetoznámy kontrabasista Miroslav Vitouš vystúpi v Bratislave aj Martine

Miroslav Vitouš, známy spoluprácami s džezovými legendami Milesom Davisom či Waynom Shorterom, zavíta už tento týždeň na Slovensko, kde odohrá v rámci projektu Altar klaviristu Ľuboša Šrámka a saxofonistu Nikolaja Nikitina dva koncerty.

16.05.2018 14:16
miroslav Vitouš¶, jazzman Foto:
Kontrabasista Miroslav Vitouš.
debata

V zostave so Šrámkom, Nikitinom a rakúskym bubeníkom Klemensom Marktlom vystúpia vo štvrtok 17. mája v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave a v piatok 18. mája v Barmuseu Slovenského národného múzea v Martine.

Na slovenskú časť krátkeho turné hudobníci nadviažu 20. mája vystúpením v kostole Pfarrkirche Herz Jesu Welzenegg v rakúskom Klagenfurte a o deň na to koncertom na Jazz Festival unterm Birnbaum v obci Weissensee.

Projekt Altar vychádza z rovnomenného albumu Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámka. Štúdiovka, ktorá je prienikom džezu, klasickej hudby a avantgardy, priniesla minulý rok dvojici nomináciu na Radio_Head Award v kategórii Najlepší jazzový album. Kompozície z albumu už Nikitin a Šrámek predstavili verejnosti v sprievode Marktla v máji 2017 na dvojkoncerte, v rámci ktorého vystúpil aj americký basgitarista a držiteľ Grammy John Patitucci.

Miroslav Vitouš sa v Bratislave predstaví aj ako jeden z hostí podujatia Tribute to Jozef Dodo Šošoka, ktoré sa uskutoční v rámci letnej edície One Day Jazz Festivalu. Koncert sa bude konať 13. júla na nádvorí Eurovea a bude venovaný 100. výročiu vzniku Československa a pamiatke Jozefa Doda Šošoku. Vitouš sa predstaví spoločne s Emilom Viklickým a Martinom Valihorom, okrem nich na koncerte vystúpia Gabriel Jonáš, Juraj Griglák, Jozef Brisuda či Michal Bugala.

Miroslav Vitouš odštartoval svoju kariéru na medzinárodnej hudobnej súťaži vo Viedni, ktorá mu zaistila štipendium na Berklee College of Music v americkom Bostone. Na americkej džezovej scéne sa dnes už 70-ročný rodák z Prahy etabloval veľmi rýchlo. Jedným z jeho výrazných úspechov je spolupráca na albume Now He Sings, Now He Sobs (1968) známeho amerického klaviristu Chicka Coreu. Skladba z tohto albumu My Love and Only Love sa dnes radí medzi džezové štandardy, pričom album samotný sa v roku 1999 dostal do Siene slávy Grammy.

V roku 1970 založil Vitouš spolu so saxofonistom Waynom Shorterom a keyboardistom Joeom Zawinulom legendárnu fusion kapelu Weather Report, v ktorej hrával aj džezový velikán Miles Davis. Jeho hudobné predstavy sa však po čase začali so zvyškom kapely rozchádzať, a tak sa vydal na vlastnú dráhu. Nahral viacero albumov, na ktorých hrali slávne džezové hviezdy a popri menách ako Niels-Henning Orsted Pedersen, Brian Bromberg, Christian McBride, Scott LaFaro či Dave Holland sa zaradil medzi najlepších kontrabasistov na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Vitouš #kontrabasista