EMI sa stane sa najväčším hudobným vydavateľstvom

Japonská spoločnosť Sony v utorok oznámila, že zaplatí približne 2,3 miliardy amerických dolárov (1,95 miliardy eur) za získanie kontroly nad firmou EMI. Stane sa tak najväčším vydavateľom hudby na svete, v priemysle, ktorý našiel nový život v streamingových službách. Doteraz bol najväčším hudobným vydavateľstvom Universal.

23.05.2018 07:00
debata
Nový generálny riaditeľ Sony Keničiro Jošida. Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Sony Keničiro Jošida Nový generálny riaditeľ Sony Keničiro Jošida.

Akvizícia, vďaka ktorej získa Sony katalóg s viac ako dvoma miliónmi skladieb od umelcov ako Queen, Alicia Keys, Kanye West, Sam Smith či Sia, je najväčším krokom nového generálneho riaditeľa Keničira Jošidu. Zároveň je v súlade s jeho stratégiou. Jošida sa totiž snaží dosiahnuť stabilnejší tok príjmov.

Sony sa cez túto dohodu snaží využiť rýchly rast streamingových hudobných služieb, ako je Spotify a Apple Music, ktoré viedli k oživeniu hudobného priemyslu. „Investícia do obsahu duševného vlastníctva je kľúčovým odrazovým mostíkom pre náš dlhodobý rast,“ povedal Jošida na tlačovej konferencii.

EMI v súčasnosti ovláda 15 percent hudobného vydavateľského priemyslu, ktorý spolu s divíziou Sony ATV urobí z japonského gigantu v oblasti zábavy a elektroniky lídra v tomto odvetví s 26-percentným podielom na trhu. Podľa dohody spoločnosť Sony, ktorá už prevádzkuje vydavateľstvo EMI Music Publishing, zvýši svoje vlastníctvo približne na 90 percent zo súčasných 30 percent tým, že kúpi holdingovú spoločnosť Mubadala Investment Company.

Rast digitálneho streamingu zvyšuje tiež príjmy z autorských skladieb, pričom Sony ako správca autorských práv, podporený priamymi dohodami so Spotify, Apple Music, Google Play, SoundCloud a YouTube, na tom získa, zhodujú sa analytici.

Jošida prevzal vedenie spoločnosti v apríli a vyhlásil, že jeho cieľom je stabilný tok peňazí a minimalizácia nestabilných cyklov predaja herných konzol a iných elektronických zariadení.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #hudobné vydavateľstvo #streaming #EMI #Sony Music