Karel Gott našiel tú pravú. Zachytil ju na novom albume

Český spevák Karel Gott vydá 8. júna svoj nový štúdiový album Ta pravá. „Tá pravá môže byť žena, láska, pieseň, chvíľa, doba, nálada i album… jednoducho dosaďte si to, čo je pre vás momentálne to pravé,“ poznamenal Gott, ktorý album nahráva s prestávkami už od roku 2013.

23.05.2018 12:00
Karel Gott Lýra 50 Foto: ,
„Nepočítal som s tým, že by som sa k nahrávaniu vrátil,“ tvrdí na margo albumu spevák Karel Gott.
debata

„Začali sme nahrávať v roku 2013, ale potom po dvoch rokoch prišiel nečakaný a veľmi veľký zdravotný problém, preto som musel nedobrovoľne prerušiť svoju prácu. Keď som bol neskôr z najhoršieho vonku, nasledovalo dlhšie liečenie a už som vlastne ani nepočítal s tým, že by som sa k nahrávaniu vrátil. Veľmi som totiž neveril tomu, že by to ešte vôbec bolo možné. Úprimne povedané, ani som sa tým nezaoberal, pretože myšlienky som mal niekde úplne inde. Ale keď som na tom bol zdravotne oveľa lepšie, usporiadal som pár menších, v podstate komorných vystúpení. A počas nich som na svoje príjemné prekvapenie zistil, že to ide. A dokonca výborne! Vybral som sa teda znovu do štúdia ORM a v nahrávaní som pozvoľna pokračoval. Predsa len mi moja choroba priniesla ďalšiu životnú skúsenosť, a to, že sa v mojich nových nahrávkach premietla radosť z návratu,“ povedal 78-ročný rodák z Plzne.

Medzi dvanástimi skladbami, ktoré na album zaradil, napokon našli svoje miesto originálne české verzie nestarnúcich hitov ako You'll Be In My Heart (1999), Can't Take My Eyes Off You (1968), When I Need You (1976) či Hot Stuff (1979). O ich české texty sa postarali osvedčení autori, ktorí s Karlom Gottom už v minulosti úspešne spolupracovali, Eduard Krečmar, Zdeněk Borovec, Jaroslav Machek, Pavel Cmíral, Richard Bergman, Michael Prostějovský a Miloš Skalka. Prekvapením je prvá spolupráca s pesničkárkou Radůzou, ktorá prebásnila pesničku If Tomorrow Never Comes (1989) zo spevníka hviezdy modernej americkej country hudby Gartha Brooksa.

Okrem toho Gott na album zaradil tiež duet so speváčkou a muzikálovou herečkou Dagmar Sobkovou alias Dashou. „Dlho som hľadal pieseň, ktorú by som si zaspieval s Dashou, ktorá s nami vystupuje už osemnásť rokov ako zboristka i ako sólistka. Podľa mňa je to jedna z najpozoruhod­nejších, najmodernejších a najštýlovejších speváčok u nás. Tak som si povedal, ‚Ako to, že stále chodíme okolo seba, veľa sme toho spolu zažili, ale nemáme duet?‘ A potom som prišiel na pieseň Somewhere Out There, ktorú s veľkým, dnes už, bohužiaľ, zosnulým autorom filmovej hudby Jamesom Hornerom napísali hitmakeri Barry Mann a Cynthia Weil. Povedal som si, ‚Tak toto je presne pieseň, ktorú by som chcel s Dashou naspievať.‘ Navyše mi skladba silne pripomína Beethovenovu Klavírnu sonátu, čo je jej ďalšie plus," vysvetlil Gott.

Titulnú pieseň albumu pre Gotta napísal spevák a skladateľ Marek Ztracený. „S Marekom som sa nepoznal. Videl som v televízii jeho profil, kde ma zaujal, ale to bolo všetko. A potom sa mi zrazu sám ozval. Bolo to v čase, keď som sa práve vrátil z nemocnice, kde som strávil naozaj veľa času. Preto potom do tej piesne vložil slová ‚štěstí se jenom na chvíli unavilo‘. Našťastie, pre mňa. Ale hlavne štýlovo je to veľmi zaujímavá pieseň. A Marek ma touto piesňou dokázal dostať do takej hlasovej polohy, do pre mňa netypického spôsobu interpretácie. Som mu za to vďačný. Preto vôbec nie náhodou sa tento album volá Ta pravá," povedal na margo spolupráce Gott.

Ztraceného Gottova kondícia a stopercentná profesionalita milo prekvapila. „Jeho optimistický prístup k životu i k práci by zahanbil hociktorého tínedžera. Snažil som sa do neho vžiť, aby som mohol zložiť pesničku vyslovene pre neho a o ňom! Obavu, či sa mi to podarilo, nakoniec rozptýlil svojím telefonátom, keď mi zavolal a pozval ma k sebe. Potešilo ma, že i keď je pesnička náročná, nechcel na nej nič meniť. A potom, pri samotnom nahrávaní, nás doslova nadchol tým, v akej je hlasovej kondícii. Keď na to teraz spomínam, všetko sa to odohralo ako v príjemnom sne,“ poznamenal autor piesne.

K piesni v súčasnosti vzniká aj videoklip v réžii Martina Paseckého. Klip, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta rovnako ako album začiatkom budúceho mesiaca, bude originálnym ohliadnutím sa za bohatou a stále pokračujúcou kariérou Karla Gotta. Jedným z miest, kde vzniká, je preto i legendárny priestor pražskej Lucerny. „Lucerna má zvláštnu, neopakovateľnú atmosféru a je jednou z koncertných sál, kde som stál na pódiu pri svojich vystúpeniach najčastejšie. Je tu mimoriadny kontakt s publikom, a preto hrať vo vypredanej Lucerne je stále veľkou túžbou mnohých hudobníkov. Mne sa to za posledných päťdesiat rokov podarilo mnohokrát. A pre mňa zostáva i v prázdnej Lucerne sila ducha, ktorý akoby stále rozprával, čo všetko sa tam odohralo,“ uzavrel Gott.

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Karel Gott