Sting a Shaggy spoločne tiahnu na Bratislavský hrad

Hudobný biznis je plný spoluprác, ktoré by sa dali označiť minimálne za nepravdepodobné. Či už to bolo napríklad spojenie Eltona Johna s Eminemom alebo Michaela Jacksona s Eddiem Murphym, vždy sa vynárala otázka, aký výsledok môže priniesť kombinácia dvoch celkom rôznych osobností a žánrov.

24.05.2018 09:00
debata (2)
Jamajský muzikant Shaggy a britský spevák a... Foto: Meghan Johansson
Sting Shaggy Jamajský muzikant Shaggy a britský spevák a skladateľ Sting na vizuáli k spoločnému albumu 44/876.

Chémiu medzi sebou najnovšie objavili aj britský spevák a skladateľ Sting a jamajský muzikant Shaggy, ktorí v apríli vydali album 44/876. Kvality ich spolupráce s nádychom karibskej hudby môže onedlho zhodnotiť aj slovenské publikum. Dvojica 26. júna vystúpi na Bratislavskom hra­de.

Na prebale albumu pôsobia ako dvaja motorkári zvečnení tesne predtým, ako sa vydajú na bezstarostnú jazdu Karibikom, puto sa však nevytráca ani v reálnom živote – pri koncertoch či rozhovoroch, kde si neskrývane prejavujú vzájomné sympatie. Netreba veľa dôvtipu na to, aby sa dalo vyhlásiť, že Sting a Shaggy si jednoducho sadli – hudobne aj osobnostne. A napriek tomu, že niekoho môže toto spojenie naozaj prekvapiť, určite to nie je Sting, ktorý sa reggae hudbou inšpiroval už v slávnej formácii The Police.

„Keď o tom popremýšľate, nie je to prekvapujúce,“ poznamenal Sting v máji pre magazín Billboard, „obaja vychádzame zo spoločného zázemia a lásky k reggae. Môj rešpekt k tomuto žánru na jednej strane a Shaggy ako autentický dancehallový umelec na strane druhej, to ide dokopy. Myslím, že z platne prúdi radosť a slnko, ktoré v ľuďoch rezonujú, a to ma veľmi teší.“ Čo ešte Stinga teší, je fakt, že Shaggy na novinke znovuobjavuje možnosti svojho hlasu. „Jedným z mojich najväčších potešení bolo donútiť ho spievať,“ vtipkoval nedávno pre noviny Chicago Sun-Times, „samozrejme, že bol spevákom aj predtým, ale teraz je spevák spôsobom, akým spev bežne definujeme. Žiadne rapovanie,“ narážal na špecifický hlasový prejav rodáka z Kingstonu.

Spoluprácu si nevie vynachváliť ani Shaggy, ktorého preslávili najmä hity ako Boombastic či It Wasn't Me. „Bola v tom jednoducho mágia,“ priznal spevák pre Billboard, „nie je žiadny iný spôsob, ako by som to mohol vysvetliť.“

Dvojica si svoje spojenie overila už aj na veľkých scénach. Na Grammy 2018 predviedli skladbu Englishman In New York a ich spoločný singel Don't Make Me Wait. Ten odznel aj na koncerte pri príležitosti osláv 92. narodenín britskej kráľovnej v londýnskej Royal Albert Hall. Na turné nebudú okrem nového albumu chýbať ani notoricky známe hity každého z nich, kto však očakáva, že sa hudobníci budú na pódiu jednoducho striedať, zrejme opäť zostane prekvapený. Ako pre Billboard prezradil Sting, celé turné bude vraj veľmi ucelené: „Ani jeden z nás počas koncertu neopustí pódium. Ja budem plynulo prechádzať do jeho tvorby a on to isté urobí s mojimi skladbami. Ja budem jeho basgitaristom, on bude zase pre mňa burcovať divákov.“

Júnový koncert nebude prvou slovenskou zastávkou speváka Stinga. Do hlavného mesta sa vráti po siedmich rokoch. Na nádvorí Bratislavského hradu však bude mať premiéru. Súvisí to s konceptom európskeho turné, počas ktorého navštevuje historické objekty miest. Shaggy Slovensko navštívi po prvý raz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Sting #bratislavský hrad #Shaggy #The Police