Elton John, Paul Simon... Rok 2018 patrí rozlúčkovým turné

Elton John, Paul Simon, Ozzy Osbourne a ďalší ohlásili v nadchádzajúcich mesiacoch začiatok svojich posledných koncertných turné. Hudobný magazín Rolling Stone komentoval niekoľko najväčších z nich a pridal svoj odhad, či sa veľké mená naozaj rozlúčia.

27.05.2018 05:00
Elton John Paul Simon Ozzy Osbourne Foto: ,
S divákmi sa tento rok plánujú rozlúčiť Elton John, Paul Simon či Ozzy Osbourne.
debata

Rozlúčkové turné je jedným z najstarších trikov v arzenáli rockových hviezd. Niet lepšieho spôsobu, ako dostať fanúšikov na koncert, než im oznámiť, že ide o poslednú šancu. A finta funguje aj napriek tomu, že interpreti od Kiss cez Ozzyho Osbourna až po Tinu Turnerovú a Phila Collinsa s koncertmi opäť začali aj po údajných rozlúčkach. Zvlášť účinným nástrojom sa stala v posledných rokoch, keď mnohé hviezdy z generácie baby boomers (narodení približne od konca druhej svetovej vojny do raných 60. rokov) dosiahnu sedemdesiat rokov a hrozba, že už nikdy na turné nevyjdú, sa zdá vierohodná.

To je prípad pesničkára Paula Simona, ktorého šnúra Homeward Bound – The Farewell Tour štartuje už v stredu vo Vancouveri, uzavrie ju potom trojica septembrových koncertov v New Yorku. „Je to trochu znepokojujúce, vzrušujúce a čiastočne i úľava,“ napísal v odkaze fanúšikom rodák z Newarku. Najmä pre otázku veku je toto veľmi, veľmi pravdepodobne (85 %) Simonovo posledné sólové turné. To však neznamená, že nemôže ešte niečo predviesť vo dvojici s Artom Garfunkelom. S tým však momentálne ani nehovoria a ich vzťah možno nikdy nebol komplikovanejší. Simon povedal, že chce pokračovať v jednorazových vystúpeniach napríklad na charitatívne účely, akákoľvek dlhšia séria koncertov po tomto roku sa však nejaví ako príliš reálna možnosť.

O niečo menšia (65 percent) už je pravdepodobnosť u Eltona Johna. V septembri odštartuje jeho turné Farewell Yellow Brick Road, ktoré pobeží celé tri roky, a umelec vyhlásil, že po ňom bude táto kapitola jeho kariéry uzavretá. Niečo také však prvýkrát ohlásil už v roku 1977. Napriek tomu v posledných desaťročiach jazdil po svete ostošesť, čo znížilo dopyt po vstupenkách a donútilo ho využívať menšie trhy, ku ktorým sa interpreti jeho kalibru nikdy nepribližujú. Medializované rozlúčkové turné je pre Eltona Johna najlepším spôsobom, ako pozdvihnúť ceny lístkov a prilákať divákov, ale nebuďte prekvapení, ak sa po ňom ku koncertným šnúram vráti.

Asi päťdesiat na päťdesiat je to s dôveryhodnosťou u Ozzyho Osbourna a jeho No More Tours 2. Holý fakt, že ide o druhé vydanie rozlúčkového turné, dáva potenciálnym záujemcom o vstupenky dôvod na zamyslenie. Pôvodný projekt No More Tours prišiel už v roku 1992, a už o tri roky neskôr sa začalo turné s názvom Retirement Sucks. V každom prípade platí, že Ozzy bude mať tento rok 70, je unavený a Crazy Train alebo Paranoid už zaspieval toľkokrát, že mu v týchto dňoch zrejme texty vykĺznu z úst aj v spánku. „Musím jednoducho trochu spomaliť. Baví ma byť dedkom. Nechcem zažiť ďalšiu generáciu Osbournovcov, ktorú neuvidím vyrastať,“ povedal, keď ohlásil No More Tours 2. V lete údajne začnú svojim fanúšikom dávať zbohom taj Lynyrd Skynyrd. Ich turné s názvom Last of the Street Survivors má trvať dva roky, ale kapela ešte neoznámila dátum poslednej zastávky. Z pôvodných členov už síce hrá iba gitarista Gary Rossington, ale diváci, ktorí sú ochotní zaplatiť za počúvanie hitov Free Bird a Sweet Home Alabama, nikam neodídu, hlavne keď bude na vstupenke napísané „Lynyrd Skynyrd“.

Vo veku 77 rokov sa, naopak, takmer iste (90 percent) na svoje poslednej turné vydáva Joan Baezová, a to z veľmi prozaického dôvodu: Prichádza o hlasivky. „Nikto si nedokáže poriadne predstaviť, aké namáhavé je držať krok s hlasivkami. Už nerobia to, čo od nich chcem,“ povedala. Baezovej turné Fare Thee Well má vyvrcholiť na budúcu jar, a hoci dátum posledného koncertu ešte neoznámila, s koncertnými šnúrami sa ním zrejme naozaj rozlúči.

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Elton John #Ozzy Osbourne #Joan Baez #Paul Simon