Smatanová ponúkne k dvojalbumu Echo dokument o jeho tvorbe

Slovenská speváčka Zuzana Smatanová ponúkne k jej očakávanému dvojalbumu Echo dokument o tom, ako vznikal.

29.05.2018 13:34
zuzana Smatanová Foto: ,
Speváčka Zuzana Smatanová.
debata (1)

Film, ktorý k nahrávke ponúkne ako bonus, nakrúcala viac ako tri roky. „Zachytáva ma v mojom domácom štúdiu pri textovaní, pri tvorení melódie na klavíri, na gitare, pri aranžovaní slákových sekcií, pri spievaní, až po moju samotnú produkciu v štúdiu, kde pracujem s Ivanom Jombikom a so skvelými hudobnými hosťami ako napríklad Martin Valihora, Juraj Griglák, Martin Gašpar, Milan Adamec, Tomáš Löbb a s mnohými ďalšími. Denne som nosila do štúdia kameru a zachytávala všetko, čo sa dialo a vytváralo. Vzniklo tak obrovské množstvo videí, z ktorých som pred ukončením nahrávania vybrala tie najzaujímavejšie momenty a zostrihala spolu s Petrom Výbochom. Je to pre mňa jedinečná a originálna spomienka na toto skvelé tvorivé obdobie, kedy fanúšikovia ani len netušili, že nahrávam dvojalbum a preto dúfam, že sa im bude tento bonus páčiť,“ vyjadrila sa hudobníčka.

Echo, ktorý vyjde pri príležitosti jej 15. výročia na hudobnej scéne, je prvou Smatanovej štúdiovkou po siedmich rokoch. "Taká dlhá odmlka nebola v pláne, ale prišla doba samostatných singlov a ja som sa po predošlom albume Dvere z roku 2011 tomu prispôsobila. Vydala som päť singlov a videoklipy, ale niekde vo vnútri som veľmi chcela zase nahrať nový album, ktorý nebude úplne obyčajný. Malo to všetko svoj čas a ja som sa tým nechala viesť. Nechcela som nič tlačiť nasilu a robiť album pod tlakom iba preto, aby bol. Fanúšikovia sa ma sedem rokov neustále pýtali na nový album a pritom vôbec netušili, že som na ňom začala potajme pracovať už v roku 2014, hneď po vydaní duetu Miesta. Sľúbila som si, že si toto tajomstvo nechám pre seba, kým ten album neurobím úplne celý a fanúšikov prekvapím,“ prezradila muzikantka.

Dvojalbum sa dostane na trh 1. júna a bude obsahovať dovedna 21 skladieb. Medzi nimi budú aj spomínané Miesta či piesne Horou, V dobrom aj v zlom a novinka Jediný a jediná. Časť štúdiovky bude obsahovať skladby v slovenčine, druhá zase v anglickom jazyku.

Echo je prvým albumom, ktorý si speváčka celý sama produkovala. „Názov Echo som vybrala preto, že má symbolizovať ozvenu mojich prežitých pocitov a emócií, ktoré sa odrážajú v mojich pesničkách. To, že som ho aj produkovala, vnímam z odstupom času ako prirodzený krok pohnúť sa ďalej. Veľa som sa počas pätnástich rokov naučila a preto som sa rozhodla ísť do produkcie vo svojej réžii. Bola to obrovská výzva, pretože som už nebola len autorka hudby a textu, ale aj producentka, ktorá musí mať správny odstup a vedieť, kam pesničku produkciou posuniem. Moja prvá samostatná skúsenosť s produkciou bola v piesni Horou a myslím, že práve tá bola spúšťačom k tomu, aby som si dvojalbum produkovala celý,“ uviedla Smatanová, ktorá na ňom po prvý raz nahrala s inými muzikantmi ako s jej kapelou.

„Prvýkrát som nenahrávala s mojou kapelou, ale s muzikantmi, s ktorými som nikdy doteraz nespolupracovala. Bolo to obohacujúce, inšpiratívne a aj vďaka nim majú moje pesničky iný zvuk, ako doteraz,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #album #Zuzana Smatanová #dokument #vznik