ABBAatari - virtuálny návrat fenoménu! Čo chystá švédska legenda?

Nesmrteľné hity osemdesiatych rokov, muzikál Mamma Mia! z roku 1999, jeho filmová verzia v hlavnej úlohe s Meryl Streepovou. Piesne, ktoré pozná každý. Aj tí, pre ktorých popík osemdesiatych rokov nebol tou pravou šálkou kávy.

02.06.2018 08:00
Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid... Foto:
Členovia skupiny ABBA - zľava: Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad a Benny Andersson.
debata (2)

O tom, že sa ABBA vráti do nahrávacieho štúdia, či dokonca na pódiá, nesnívali ani tí najväčší optimisti z fun klubu skupiny. Žiadne obavy, nebude to geriatrická šou sedemdesiatnikov, ale holografické turné ABBA avatarov.

Asi by ste nenašli človeka, ktorý by nepoznal aspoň jednu pesničku ABBA. Veľký úspech mali hity Waterloo, Mamma Mia, Super Trouper alebo Money, Money, Money. Dancing Queen stále vedie v anketách o najlepšiu popovú pesničku všetkých čias. Na svojom konte má skupina osem štúdiových albumov, sedem singlov, niekoľko výberových albumov a koncertných nahrávok. ABBA preslávili chytľavé melódie, svojské tanečné choreografie a tiež výrazné kostýmy, ktoré diktovali módu ich fanúšikov. Obtiahnuté farebné kostýmy na (našťastie) pekných telách Agnethy a Fridy či trblietavé biele vestičky Björna a Bennyho…

V osemdesiatych rokoch zdobil plagát ABBA steny mnohých izieb a tanečná hudba švédskej kapely bola zárukou úspechu vtedajších diskoték. Dnes má ABBA svoje múzeum v Štokholme, druhý diel úspešného filmu Mamma Mia! má premiéru v júni a po svete hrá obrovský počet revivalových kapiel.

Digitálne turné

Slávna štvorica sa vracia, ale žiadne obavy, nie naživo. Na javisku vystúpia animované, holografické klony Švédov z čias ich najväčšej slávy. Na hudobnej scéne tento počin nie je až taký originálny kúsok. V Japonsku vládne celej plejáde neexistujúcich animovaných spevákov tyrkysovlasá lolitka Hatsune Miku. A začiatkom júna Priscilla Presleyová uvedie virtuálny koncert svojho muža Elvisa. V prípade fenoménu ABBA sú však očakávania obrovské.

Švédska formácia ABBA bola fenomén - plánuje sa... Foto: Profimedia
Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad a Benny Andersson Švédska formácia ABBA bola fenomén - plánuje sa vrátiť.

"Je to najväčšia správa pre pop v 21. storočí,” píše server Popjustice. S nápadom, ktorý spočiatku vyzeral ako vtip, prišiel tvorca speváckych súťaží American Idol Simon Fuller. Pre nový program boli členovia skupiny digitálne naskenovaní a omladení, aby vyzerali ako v roku 1979, keď mala skupina posledné turné. Podľa britského denníka The Daily Mail hologramy pripravili experti z amerického Silicon Valley s pomocou starých záberov. Divákov teda čaká akési digitálne turné ABBA avatarov. "Pustili sme sa do projektu a výsledok je fascinujúci. Naše kópie vyzerajú takmer skutočne, nebudete ich vedieť rozoznať od našich originálov,“ povedal pre BBC Björn Ulvaeus.

"Bude to také, ako by ste sa ocitli v roku 1977, na koncertnom turné v Austrálii. So živou kapelou, sprievodnými spevákmi, skvelou scénou, svetlami, zvukmi,” sľubuje Benny Andersson. Jeho hologram, rovnako ako troch ďalších členov ABBA sa bude počas koncertov premietať pred živou sprievodnou kapelou.

Vďaka Fullerovmu projektu sa štvorica zišla po tridsiatich piatich rokoch opäť v hudobnom štúdiu. Nahrali dokonca dve nové piesne – prvá z nich sa volá I Still Have Faith In You. Skladba z trošku z iného súdka sa dá vypočuť na youtube. "Možno sme zostarli, ale naša skladba je nová,“ zavesila kapela status na instagram.

"Návrat bude geniálny alebo katastrofa. Nič medzi tým,” komentuje comeback švédskej štvorice britský Guardian. Holografické turné môže byť aj prepadákom, pretože aj tá najdokonalejšia technika nedokáže nahradiť atmosféru živého vystúpenia. Keďže ABBA je fenoménom aj tridsaťšesť rokov po svojom rozchode, o návštevníkov koncertov asi núdza nebude.

Spájala ich hudba aj láska

ABBA vznikla v roku 1972 ako skupina štyroch hudobníkov – Agnethy Fältskogovej, Björna Ulvaeusa (73), Bennyho Anderssona (71) a Anni-Frid Lyngstadovej (72) v Štokholme. Úspešnú kariéru švédskej štvorice odštartovala v roku 1974 výhra v súťaži Eurovízia s piesňou Waterloo. Odvtedy predali na celom svete 400 miliónov nosičov.

ABBA vydala niekoľko hitových albumov. Foto: archív
ABBA vydala niekoľko hitových albumov. ABBA vydala niekoľko hitových albumov.

Vystupovať ako Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid určite nebolo rozumné dokonca ani doma, nie ešte v cudzine. A zatiaľ čo hudobníci nahrávali ďalšie novinky, ich producent a upravovateľ anglických textov Stig Anderson, ktorý vlastne stál za komerčným úspechom značky, začal najskôr súkromne a polooficiálne šíriť názov ABBA, čo je akronym krstných mien členov kapely. Napriek súdnemu sporu s konzervárňou rýb, ktorá sa volala Abba Seafood, sa dočkal úspechu. Zatiaľ čo Abba Seafood pôsobila len vo Švédsku, ABBA Group sa v roku 1973 vydala k celosvetovému triumfu. Od roku 1975 sa na propagačných materiáloch skupiny začalo objavovať logo, v ktorom bolo prvé B v názve prevrátené.

Osudy štyroch hudobníkov sa prepletali nielen v hudbe, ale aj v súkromí. Agnetha sa vydala za Björna, Benny sa oženil s Fridou. Po rozvode dostal na frak imidž dvoch šťastných párov. Napriek tomu museli vedľa seba vystupovať a usmievať sa aj v rokoch, keď už sa pánskej časti kapely rodili deti s inými partnerkami. Ich vzťahové peripetie sa odzrkadľovali aj v ich hudobnej produkcii, neskoršie kompozície mali viac zadumané, napäté a temnejšie texty. Svoj rozpad nikdy oficiálne nepriznali. Hovorilo sa len o dočasnej pauze. V roku 1981 kapela vydala posledný album The Visitors. Hoci ho hudobná kritika chválila, v rebríčkoch hitparád sa na horných priečkach nedržal. Posledné spoločné vystúpenie formácie ABBA bolo 11. decembra 1982 v britskom televíznom programe The Late, Late Breakfast Show.

V roku 1983 sa skupina dohodla, že si urobí krátku prestávku a jej členovia sa zamerajú na svoje sólové projekty. Tá prestávka trvá dodnes. Všetky ponuky na comeback Švédi odmietali, odolali aj najväčšiemu tlaku na svetové turné po premiére muzikálu Mamma Mia! v roku 1999. "ABBA si ľudia pamätajú ako mladých, energických hudobníkov sedemdesiatych rokov. Bolo by zvláštne, keby sme sa na pódiá vrátili ako sedemdesiatnici. Bola by to úplná geriatria,” argumentoval Björn Ulvaeus. Klávesista Benny vyhlásil, že si koncertmi po svete nenechá zničiť posledných pár rokov života.

Zlaté teľa

Okolo ABBA sa vždy točilo veľa peňazí. Aj dnes sa stále predáva okolo troch miliónov albumov ročne. O finančné turbulencie kapely sa postaral jej manažér Stig Andersson. Zisky kapely investoval do obchodovania s ropou, a ABBA tak prišla o obrovské sumy pri poklesoch akcií. Manažéra nakoniec dali traja členovia kapely na súd. Obvinili ho z toho, že im tají skutočné príjmy a špekuluje s peniazmi. Keď Andersson v roku 1997 zomrel, jeho pohreb prenášala švédska televízia – akoby odišiel člen kráľovskej rodiny.

Aj producentka Judy Craymerová, ktorá stojí za množstvom úspešných muzikálových projektov, sa chytila šance. Jedného dňa pri počúvaní Dancing Queen dostala nápad – vdýchnuť piesňam švédskej skupiny ABBA javiskovú podobu. Mala ambíciu postaviť originálny muzikál s vlastným príbehom, s prirodzene zakomponovanými nesmrteľnými hitmi skupiny. Do projektu zapojila libretistku Catherine Johnsonovú a režisérku Phyllidu Lloydovú. Tieto tri ženy sa podpísali pod celosvetovo úspešný projekt. Príbeh muzikálu pritom nie je nijako zložitý – dvadsaťročná Sophie sa chystá vydávať, ale stále nepozná vlastného otca. Rozhodne sa pozvať na svoju svadbu bez maminho vedomia na grécky ostrov troch mužov, s ktorými jej mama pred dvadsiatimi rokmi niečo mala…

Premiéru muzikálu naplánovali na 6. apríla 1996 v divadle Edward Theatre v londýnskej štvrti West End. V rovnaký deň v roku 1974 vyhrala ABBA Veľkú cenu Eurovízie s piesňou Waterloo. Tvorcovia to pokladali za dobré znamenie. Zatiaľ čo Björn Ulvaeus projekt nadšene podporoval, Benny Andersson mal pochybnosti. Keďže dohoda znela, že ktorýkoľvek z nich môže projekt kedykoľvek zastaviť, do posledného momentu nebolo jasné, či bude premiéra. Tá nakoniec vyvrátila všetky pochybnosti, publikum aj kritici boli unesení. V mekke muzikálov na Broadwayi sa Mamma Mia! uvádza už viac ako štrnásť rokov.

Filmová podoba

V roku 2008 dostal muzikál filmovú podobu v hlavnej úlohe s Meryl Streepovou. DVD s filmom Mamma Mia! sa stalo najpredávanejším všetkých čias. Aj preto sa tvorcovia pustili do nakrúcania pokračovania. Tohtoročnému uvedeniu dvojky s podtitulom Here We Go Again! (Sme tu opäť), predchádzalo nakrúcanie na ostrove Vis v zálive Barjoška. Producenti dali pred Gréckom, kde sa nakrúcala prvá časť, prednosť menej byrokratickému a cenovo atraktívnejšiemu Chorvátsku.

Aj v Bratislave

Mamma Mia! sa dočkalo uvedenia aj na slovenskej, aj českej muzikálovej scéne. Bratislavská Nová scéna sa koncom minulého roka zaradila medzi početné divadlá, ktoré počas dvoch desaťročí od londýnskej premiéry v roku 1999 zaradili muzikál do svojho repertoáru. Celkovo to bolo 39 produkcií v 14 jazykoch, medzi ktorými nechýbala ani čínska verzia. Dielo viacerých autorov (hudba a text Benny Andersson a Björn Ulvaeus, námet Judy Craymer, libreto Catherine Johnson) je postavené na hitoch legendárnej švédskej skupiny ABBA.

Pod libreto slovenskej verzie Mamma Mia! Žúr sa podpísala Alexandra Ruppeldtová, autorom hudobných textov je Martin Sarvaš. Réžiu bratislavskej inscenácie mal Svetozár Sprušanský. V hlavnej úlohe Donny sa predstavili Katarína Hasprová v alternácii so Soňou Norisovou.

Martin Sarvaš. Foto: Ivana Lipovská pre Pravdu
Martin Sarvaš. Martin Sarvaš.

Martin Sarvaš, textár a producent
Prekladať notoricky známe anglické texty muzikálu Mamma Mia! nebolo jednoduché. Musel som sa popasovať aj s tým, aby som neopakoval už existujúce preklady originálnych piesní do slovenčiny. Hotové slovenské texty, ktorých bolo dvadsaťštyri, som musel preložiť naspäť do angličtiny a odoslať na schválenie majiteľom licencie. Samozrejme, že ABBA sa v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch nedalo nepočúvať. Ten, kto mal na teniskách napísané ABBA, bol však mäkčeň, čo chodil tancovať do diskotékových klubov. My sme boli rockeri – museli sme mať na teniskách nejakú glam rockovú kapelu – T. Rex alebo aspoň Slade. Kvalitu hudby tejto kapely sme v tom čase nevedeli doceniť. A už vôbec nie tie alobalové outfity. Napriek tomu, ABBA bola revolučná v spôsobe, akým hudbu nahrávala. Pásy sa zdvojovali, aby zvuk znel hutnejšie. Fernando je pieseň, ktorá sa mi páči. Technologickým prelomom bude aj comeback skupiny, bolo by zaujímavé to vidieť. Určite však nie naživo, na kapely staršieho dáta už nechodím, pretože si nechcem nechať vziať ilúzie. Dal by som prednosť DVD.

Speváčka Katarína Hasprová v šatách od Mária... Foto: ORANGE
Katarína Hasprová Speváčka Katarína Hasprová v šatách od Mária Štranekovej.

Katarína Hasprová, herečka ABBA som počúvala v osemdesiatych rokoch doma z platní. Pamätám si, že ma prekvapil dokument o tejto skupine, ktorý som videla v televízii, ale ani vo sne by mi nenapadlo, že si raz zahrám v muzikáli. Naštudovanie postavy Donny v muzikáli Mamma Mia! Žúr nebolo jednoduché. Museli sme skĺbiť emócie, dramatickosť, spev a ešte k tomu naplno tancovať. Najväčšou výzvou bola pre mňa pieseň The Winner Takes It All. Je to krásna skladba, ktorú ľudia poznajú, preto sa nesmiem pomýliť. Trochu som sa obávala toho, či sa mi budú slovenské texty dobre spievať a ako ich prijmú diváci, zvyknutí na angličtinu. Myslím, že to dopadlo dobre. Zo študijných dôvodov som si pozrela aj film Mamma Mia! Počula som, že prichádza dvojka, ale som skeptická. Pokračovania filmov, ktoré mali divácky úspech, nezvyknú byť už také dobré.

Agnetha Fältskog (68)

Agnetha Fältskog, dlhovlasá blondína, v pätnástich opustila školu, aby prerazila ako tanečnica a speváčka. V čase najväčšej slávy kapely jej šťastie veľmi neprialo. Depresie, ktorými trpela ešte predtým, než sa stala členkou skupiny, sa ešte zhoršili. Jej labilnej psychike nepomohla samovražda matky ani panická hrôza z lietania a odlúčenie od detí počas svetových turné. V rozhovoroch nie raz priznala, že sláva spojená s vystupovaním jej nie je príjemná a z davov fanúšikov má hrôzu. Napriek tomu po rozpade skupiny ABBA nahrala niekoľko sólových albumov, kým sa v roku 1988 stiahla do úzadia. V roku 2004 nakrátko jej hviezda opäť zažiarila, keď prišla s cover verziou singlu If I Thought You'd Ever Change Your Mind. V rokoch 1971 až 1980 Agnetha tvorila dvojicu s Björnom Ulvaeusom, podobne ako Benny s Fridou. Majú spolu dve deti – dcéru Lindu (45) a syna Petra Christiana (40). Po rozvode sa vydala ešte raz – v roku 1990 za chirurga Thomasa Sonnefelda. Ani toto manželstvo však nevydržalo.

Björn Ulvaeus (73)

Keď sa Björn a Agnetha Fältskogová v roku 1969 zasnúbili, on bol začínajúci hitmaker a člen skupiny Hootenanny Singers. Aj po rozpade kapely pokračoval v skladaní hudby. S Bennom Anderssonom sa dali dokopy ešte pred vznikom ABBA v roku 1966. Všetky piesne švédskeho zoskupenia pochádzajú z ich dielne. Podpísali sa aj pod tri muzikály, medzi ktorými je slávny Mamma Mia!. Björn sa podieľal tiež na produkcii rovnomenného filmu z roku 2008. Napriek tomu, že je veľkým odporcom sťahovania hudby cez internet a nedostatočnej ochrane autorských práv, sám mal na konte obvinenie z daňových podvodov. Hudbe sa venuje aj dcéra Linda z manželstva s Agnethou. Po rozvode sa v roku 1981 oženil. S hudobnou publicistkou Lenou Kallesjöv má dve dcéry – Emmu (36) a Annu (32).

Benny Andersson (71)

Druhý muž kapely, Benny Andersson, je ako skladateľ, textár, producent a hráč na niekoľko nástrojov najúspešnejší člen štvorice. Už keď Benny pôsobil ako klávesista v kapele Hep Stars, akýchsi švédskych The Beatles, stretával sa s Ulvaeusom – a onedlho začali spolu komponovať. Napriek tomu, že kapela sa rozpadla, zbieral hudobné ocenenia a na svojom konte má šesť Grammy. Aj dnes vystupuje s vlastnou kapelou Benny Anderssons Orkesteren. S Anni-Frid chodili deväť rokov, keď sa v roku 1978 zobrali. O dva roky na to sa však rozišli a v roku 1981 nasledoval rozvod. Ešte v rovnakom roku sa Benny oženil s televíznou moderátorkou Monou Nörklitovou. Majú spolu syna Ludviga (36), ktorý sa takisto venuje hudbe. Napriek úspechu Benny dlhé roky bojoval s alkoholom a ďalšími drogami. Keď sa v roku 1991 verejne k svojej závislosti priznal, už desať rokov abstinoval.

Anni-Frid Lyngstad (72)

Anni-Frid Lyngstadovú, známu ako Frida, takisto nesprevádzal šťastný osud. Narodila sa v Nórsku, ale vyrastala so starou mamou vo Švédsku. Mama jej totiž zomrela, keď mala dva roky. Od trinástich rokov putovala s orchestrom po tanečných zábavách. V roku 1967 vyhrala celonárodnú súťaž talentov. O dva roky neskôr sa zoznámila s Bennym, ktorý pre ňu zostavil sólový album Frida, ktorý vyšiel v roku 1971. Anni-Frid bola v začiatkoch vzťahu s Bennym vydatá. Rozvádzala sa ako matka dvoch detí v roku 1970 a do svadby sa príliš nehrnula. Brali sa až v roku 1978 a manželstvo im vydržalo necelé tri roky. Po rozpade kapely a rozvode s Bennym Frida s kariérou speváčky neskončila. Nahrala ešte niekoľko platní. V roku 1992 sa vydala za Heinricha Ruzza Reussa, ktorý v roku 1997 podľahol rakovine. Rok predtým jej tridsaťročná dcéra Ann Lise-Lotte z prvého manželstva zomrela pri autonehode.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #návrat #muzikál #ABBA #fenomén #Mamma mia!