Na Viva Musica! prídu aj Adriana Kučerová, Pavol Bršlík a Katarzia

Spolu so Symfonickým orchestrom Viva Musica! pod taktovkou českého dirigenta Roberta Jindru, predstavia výber z diel West Side Story a Candide zosnulého amerického dirigenta, skladateľa Leonarda Bernsteina.

04.06.2018 16:00
Viva Musica, Adriana Kučerová, Pavol Bršlík Foto:
Adriana Kučerová a Pavol Bršlík.
debata

Koncert sa skutoční 25. augusta, v deň Bernsteinovho narodenia, v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, a bude zároveň súčasťou medzinárodného projektu Bernstein at 100, ktorý zastrešuje podujatia venované osobnosti a umeleckému odkazu Leonarda Bernsteina po celom svete. Slávnostný galakoncert s výberom toho najlepšieho z jeho tvorby symbolicky uzavrie 14. ročník festivalu Viva Musica! a zároveň vzdá poctu tejto výnimočnej a mimoriadne inšpiratívnej osobnosti.

Do programu festivalu takisto pribudla speváčka Katarzia, ktorú podporí aj Viva Musica! ensemble. Interpretka uvedie svoje piesne v úplne nových aranžmánoch, ktoré vznikajú priamo na objednávku festivalu a ich autorom je renomovaný český hudobný skladateľ a klavirista Michal Nejtek (The Plastic People of the Universe, AGON, David Koller Band). Piesne z albumu Agnostika (2016), ale aj úplne nové skladby zaznejú v experimentálnom nástrojovom obsadení doplnenom o jemnú elektroniku v podaní ďalšieho výnimočného českého hudobníka a skladateľa Ivana Achera. „Krása je element, po ktorom pátram, aj keď ma desí. Hľadám ju aj v hudbe. Kreativita a tvorba sú pre mňa záchranou, ktorou sa vyrovnávam a zmierujem s realitou. Tvoriť s ľuďmi a spájať ich rôzne uhly pohľadu, vytvárať synergiu a prenášať odkazy do vyšších rovín je oslavou. Som vďačná za to, že mi festival Viva Musica! umožňuje obohatiť moje odkazy ďalšími vkladmi vážených umelcov, ktorí ich posunú do inej sféry. Tento koncert bol na tento rok mojím snom,“ uviedla Katarzia. Špeciálnym hosťom koncertu bude slovenská pesničkárka a skladateľka Katarína Máliková. Podujatie sa uskutoční 9. augusta v bratislavskej Starej tržnici.

Už 14. ročník festivalu sa bude konať od 6. júla do 25. augusta na rôznych miestach v Bratislave. Podujatie otvorí 6. júla v Starej tržnici hollywoodsky herec John Malkovich, ktorý sa prihovorí publiku Rozpravou o slepcoch argentínskeho spisovateľa Ernesta Sabata. Svetoznámy slovenský súbor Janoska Ensemble sa na festival vráti s novým projektom From Bratislava to Hollywood (12. júla, Stará tržnica). Na festival opäť príde aj francúzsky fenomén, čembalista Jean Rondeau, ktorý vystúpi spolu s lutnistom Thomasom Dunfordom a iránskym perkusionistom Keyvanom Chemiranim (15. júla, Veľký evanjelický kostol). Americký organista Cameron Carpenter zahrá 26. júla vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu. Nórska husľová virtuózka Mari Samuelsen uvedie 2. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole hudbu Johanna Sebastiana Bacha a Philipa Glassa v sprievode Viva Musica! ensemble. Zverejnené mená dopĺňa legendárny parížsky súbor Ensemble intercontemporain, ktorý sa predstaví 16. augusta v Slovenskom rozhlase s premiérovým projektom Dronocracy. Program festivalu je už kompletný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica!