Od Lady Carneval k Draculovi. Československé hviezdy na jednom pódiu

Koncom októbra a v novembri sa hudobní fanúšikovia môžu tešiť na jedinečné koncerty - na hudobnú šou Od Lady Carneval k Draculovi.

07.06.2018 16:20
Martin Chodúr Foto:
Martin Chodúr tiež vystúpi na šou Od Lady Carneval k Draculovi.
debata

Tri koncerty sa uskutočnia vo veľkých halách v Žiline, Košiciach a Bratislave. Vystúpi na nich Helena Vondráčková, Jiří Korn, Leona Machálková, Daniel Hůlka, Nela Pocisková, Petr Kolář, Juraj Bača a Martin Chodúr.

Pocta dvom legendám a ikonám česko-slovenskej hudobnej a muzikálovej scény. Hudobnému skladateľovi Karlovi Svobodovi a režisérovi Jozefovi Bednárikovi, ktorí významnou mierou ovplyvnili vývoj hudobnej a divadelnej scény na území Českej a Slovenskej republiky.

Časť výnosu z koncertov Od Lady Carneval k Draculovi venuje organizátor Nadácii Kvapka Nádeje a Nadácii Jozefa Bednárika.

„Veľmi nás potešila ochota českých a slovenských umelcov, ktorí súhlasili s účinkovaním na týchto benefičných koncertoch,“ tvrdí Štefan Bernát z Nadácie Kvapka nádeje. „Svojím umením vzdajú hold obom umelcom, takže diváci sa môžu tešiť na naozaj exkluzívny výber slovenských a českých umelcov v sprievode symfonického orchestra v jedinečných, pre tieto koncerty pripravených aranžmánoch. Veríme, že diváci budú z týchto „epických“ skladieb nadšení a možno zažijú aj nejedno neočakávané prekvapenie.“

Koncerty sa uskutočnia:

  • 20. októbra 2018 v Žiline, Tipsport Aréna
  • 24. októbra 2018 v Košiciach, Steel Aréna
  • 7. novembra 2018 v Bratislave, Zimný štadión Ondreja Nepelu

Večer bude rozdelený do troch celkov. Prvá, približne 30 minútová časť, bude venovaná populárnym piesňam a hitom Karla Svobodu. Druhý 40 minútový blok sa zameria na filmovú a televíznu hudobnú tvorbu. Tretia a najväčšia časť v rozsahu 60 – 70 minút prinesie muzikálovú tvorbu Karla Svobodu s dôrazom na jeho spoluprácu s režisérom Jozefom Bednárikom.

Vstupenky, o ktoré je už teraz veľký záujem, si možno objednať na Predpredaj.sk.

Kto je Karel Svoboda

Tvoril pre najväčšie hviezdy hudobnej scény v Československu na čele s Karlom Gottom, pre ktorého zložil viac ako 80 hitov. Spolupracoval aj s ďalšími známymi speváckymi osobnosťami, ku ktorým patrili Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Michal David, Eva Pilarová, Milan Drobný, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Lešek Semelka, Marcela Holanová, Jiří Šelinger, Jana Kratochvílová, Marcela Březinová, Iveta Bartošová, Petr Sepéši, Petra Janů, Leona Machálková, Dalibor Janda a Daniel Hůlka.

Legendárne sú jeho melódie k filmom Soľ nad zlato, Z pekla štěstí, Což takhle dát si špenát, Ako sa budia princezné a Tři oříšky pro Popelku.

V celej Európe sa kultovou stala aj jeho hudba k seriálom Včielka Maja, Cirkus Humberto, Tao Tao, Létající Čestmír, Pinocchio, Návštěvníci, Kačenka a strašidla. Nezabudnuteľnými zostanú úspešné muzikály: Dracula, Noc na Karlštejně a Monte Cristo.

Kto je Jozef Bednárik

Režíroval mnoho úspešných muzikálových, operných, činoherných, ale aj baletných predstavení na Slovensku, Čechách a v zahraničí. Medzi jeho najúspešnejšie činoherné inscenácie sa zaradili významné hry medzi inými Titus Andronicus (Shakespeare), Meštiak šľachticom (Molière), Dom Bernardy Alby (F. G. Lorca) či Jarné prebudenie (F. Wedekind).

Preslávil sa aj naštudovaním najznámejších operných diel Don Giovanni (Mozart), Don Carlos (Verdi), Carmen (Bizet) alebo Turandot (Puccini).

Legendárne zostávajú jeho muzikálové skvosty Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Kabaret, Adam Šangala, Klietka bláznov, Donaha!, a aj Fidlikant na streche.

Nezabudnuteľnými zostanú diela, pri ktorých sa spojil autorský génius Karla Svobodu a Jozefa Bednárika: muzikál Monte Cristo a najmä najúspešnejší československý muzikál Dracula.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Bednárik #Karel Svoboda